Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Czym różni się Gunze-Hooby color od Gunze.Mr color??I co to są te serie H itd??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Hobby - akryle pozornie nietoksyczne tzw seria H Mr. Color - akryle pozornie mniej nietoksyczne tzw seria C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Seria H to farby Gunze Hobby Color. Są to akryle. Można rozcieńczać wodą (nie polecam), alkoholem (ja używam spirytusu lub a. izopropylowego), firmowymi rozcieńczalnikami Gunze i pewnie wszystkim innym co rozcieńcza akryle. Ogólnie bardzo dobre farby, podobne do akryli Tamiyi (zamiennie używam obu i jestem BARDZO zadowolony) Seria C to Gunze Mr. Color. Są to farby na bazie celulozy. Rozcieńcza je w zasadzie tylko firmowy rozcieńczalnik Gunze o nazwie Mr. Thinner. Jest go kilka rodzajów - m. z opóźniaczem. Jedne z najlepszych farb na rynku. No i mają większą paletę barw od serii C (używam jak potrzeba mi koloru którego nie ma w serii H lub u Tamiyi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 A przeczytałem gdzieś na forum ze seria H jest przeznaczona pod aerograf Czy farby z serii C też czy pod pędzel ??Bo nie wiem jakie farby najlepsze pod pędzel ,lubię pactry ale w moim mieście ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Pod pędzel w zasadzie Gunze się nie nadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 W mordę jeża, a pactry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Pactry jak najbardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Bo jakoś za olejnymi nie przepadam a MM akrylowe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 MM - chodzi o model master? Nie jestem w 100% pewien ale to chyba akryle są (Nie przypominam sobie olejnych z tej firmy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Model Master olejne tez ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 A volejo (nie wiem jak się pisze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 a vallejo sa ponoć najlepszymi farbami na rynku, gdzieś to słyszałem i zacząłem się kozaczyć czyli więc zamówiłem wszystkie za 200 zł (prawie wszystkie) jeśli chodzi Ci o modele i malowanie pędzelkiem to dla Ciebie są Model Color - których ja używam z pozytywnym rezultatem, albo do aerografu bierz Model Air , ale tylko do aerografu, POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Aha czyli Model color pod pędzel a czym rozcieńczać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 ale tylko do aerografu, Ja z powodzeniem za pomocą Vallejo Model Air maluje pędzlem bandaże na kołach w pancerce, i małe detale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Bartek14 - więcej informacji o farbkach jest tu viewtopic.php?t=5518 i tu http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=15022 Dobry przegląd producentów wraz z kolorami: http://www.rlm.at/cont/thema02_e.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Model color pod pędzel a czym rozcieńczać?? kranówą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Mały Sebek - bądź tak dobry i ogranicz trochę błędy składniowe i logiczne w swoich wypowiedziach, bo za chwilę to forum rzeczywiście zacznie przypominać "pudelka", o którym ktos już tu pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Czym różni się pędzel akwarelowy od retuszerskiego ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Pędzle retuszerskie to sa najczęściej cienkie, acz w miarę twarde pędzelki, których swego czasu używało się do retuszowania czarno-białych negatywów. Można je było nabyć w sklepach ze sprzętem foto. Natomiast pędzel artystyczny akwarelowy to (zazwyczaj, bo to się zmienia) to taki, którego używasz do malowania akwarelą bądź gwaszem. Charakteryzuje się miękkim włosiem i dużą chłonnością wody. Przeważnie są to pędzle z naturalnego, miękkiego włosia, choć ostatnio widziałem akwarelowe 'nylony' - podobno są nawet lepsze od naturalnych. Do malowania modeli raczej się nie nadają, ze względu na swoją miękkość właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Nie no bo Mag-pol ma retuszerskie i akwarelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Pisz poprawnie. Co znaczy: "Nie no bo Mag-Pol..." Czepiasz się innych a sam nie zwracasz uwagi co piszesz. A gdzie interpunkcja purysto językowy? A wracając do tematu - Mag-Pol robi różne pędzle. Korzystam z ich sporej oferty, bo uważam, że są najlepsze w Polsce. A do tego mają dobrą cenę. Jeśli chcesz używać ich do modeli, to kupuj nylonowe (żółte lub białe włosie). W przypadku Mag-Pola klasyfikacja jest trochę inna. U nich retuszerskie to takie cieniutkie pędzelki z okrągłym układem włosia - numeru 0, 00, 000 i 0000. A akwarelowe to większość grubszych, zarówno płaskich jak i okrągłych. Ale to nie jest klasyczny podział na retuszerskie i akwarelowo/gwaszowe Myślę, że wyjaśniłem co nieco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Mag-pole najlepsze do detali ale chyba do malowania dużych powierzchni leprze dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Bartek, po pierwsze - następnym razem zastanów się jak będziesz komuś wytykał popełnianie błędów (nie "leprze", tylko "lepsze" oraz interpunkcja). Po drugie - oczekujesz odpowiedzi na pytanie, czy chcesz napisać własną opinię na temat pędzli Mag-pol? Po Twoim ostatnim poście zwątpiłem w sens tego wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mechanik Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Siema dostałem kompresor i chciałem zobaczyć jak się maluje . Ok wlałem rozcienczalnik i farbe i rozczienczalnik i ok i nic nie chciało lecieć w aeografu niewiem czy to moja wina czy nie .POMOCY.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 16 Listopada 2008 Share Napisano 16 Listopada 2008 Sprawdź czy dysza nie jest zapchana. Lecą bąbelki w zbiorniczku na farbę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi