B@RT3K Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Witam, mam do was koledzy pytanie , ponieważ chcę wykonać dioramę w klimatach Vietnamu i chcę tam zrobić rzekę czy specyfik firmy POLAK dokładnie AQUACRYL ( http://www.jadarhobby.pl/polak-5527-aqu ... 26789.html ) się do tego nada czy lepiej kupić żywice przeźroczystą czy jakąś inną , proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 witam! mam pytanie, z czego zrobię jak najbardziej realistycznie wyglądający nasyp kolejowy ? chodzi mi tu raczej o to co znajdę na podwórku, jakieś kamienie porozbijane ? sęk w tym że nie chcę tego malować tylko sprawdzić co najlepiej zastąpi posypki itp... czekam na wasze pomysły pozdrawiam Adam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxolek914 Napisano 22 Grudnia 2011 Share Napisano 22 Grudnia 2011 Witam, mam pytanie, kleję właśnie model T-62 1/35 Trumpetera i na koła od czołgu należy nałożyć coś w rodzaju opon. Z czego te elementy są wykonane w oryginale? Bo jeśli z metalu, czy czegoś w tym rodzaju, można byłoby wykonać zdarcia na wystających fragmentach(wyglądających poniekąd jak bieżnik) https://picasaweb.google.com/111690910065071770001/T62?authkey=Gv1sRgCL6fyen-sd6M_gE#5689012722093553010 Po drugie, jak wykonywać oznaki zużycia na elemencie prezentowanym na fotografii 2.? https://picasaweb.google.com/111690910065071770001/T62?authkey=Gv1sRgCL6fyen-sd6M_gE#5689012760903851298 Po trzecie, jak wykonywać oznaki używania na gąsienicach? Szukałem na forum i nie znalazłem. Jakie materiały potrzebne będą do wykonania efektu rdzy(np. ściekającej z nakrętek)? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Bandaże są w oryginale z gumy i można na nich zrobić różnego rodzaju uszkodzenia. Gąsienice ja maluje czarnym podkładem pozniej robie z różnych kolorów farb dla plastyków płukanki /brązy/ i nakoniec przetarcia metalizerami w stosownych miejscach i ewentualne pigmenty Do efektów ściekajacej rdzy nadaja się doskonale farby olejne dla plastyków poszukaj na forum /warsztaty/ jest na prawde tego sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekl1975 Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Mam model USS Enterprise z Revella w skali 1:720. Jak prawidłowo go pomalować? Czy ktoś moze dać mi numerki emalii Model Master, Gunze tak aby jak najbardziej wygladał na prawdziwy okręt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek2202 Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 Koledzy, ja mam pewnie kolejne nudne pytanie, ale nie chce czegoś spier... Model pomalowany, efekt rdzy uzyskałem z połączenia lakieru i soli, a teraz pytanie, czy przed washem nalezy model czymś zabezpieczyć? Czytałem o lakierze bezbarwnym (jedni stosują mat, inni polysk), wiele osób poleca sdidolux i tu nasuwa się kolejne pytanie, czy taki błysk nie bedzie przeszkadzał na modelu po całej operacji? Model malowany Pactrą i teraz potrzebuje "wyciągnąć" linie podziału blach, zacieki itp. Próba nałozenia tego na czystą farbę prowadzi albo do uszkodzenia farby, albo brudzi za bardzo cały model ;( Podpowie ktoś zwięźle, co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 łosza nie nakłada się na mat Pomaluj model sidoluxem do paneli albo do kamienia ,połóż łosz i na to mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek2202 Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Robercie, dużo tego Sidoluxa tzn ile warstw połozyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Jeżeli malujesz aerkiem to nie wiem ,mnie nigdy nie udaje sie tym narzedziem położyć lustra a pedzlem 2 lub 3 cieniutkie warstwy i powinno byc ok /musi byc gładkie pod łosz/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilmedici Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Witam wszystkich! Mam dość nietypowy problem - ze względu na alergię dość nieprzyjemnie reaguję na zapach i wyziewy "standardowych" klejów do modeli (używałem głównie Revella, kropelki i podobnych). Czy jest jakaś mniej "pachnąca" alternatywa dla nich? Rozumiem, że jak coś ma kleić plastik to trudno żeby pachniało fiołkami, ale może coś się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 oczywiście ,że jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seinnt47 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Siema,szukam jakiejś taniej farby 5zł? Najlepiej Humbrola,którą moge kupić w internecie i żeby nadawała się do malowania twarzy,dłoni.Będe wdzięczny za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ilmedici Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Robert - wielkie dzięki za odpowiedź, jutro pędzę do sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Czym można rozcieńczyć Mr. Surfacer'a z wyłączeniem dedykowanego rozcienczalnika? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Czym można rozcieńczyć Mr. Surfacer'a z wyłączeniem dedykowanego rozcienczalnika? Z góry dziękuję za pomoc. NITRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Czym można rozcieńczyć Mr. Surfacer'a z wyłączeniem dedykowanego rozcienczalnika? Z góry dziękuję za pomoc. Zmywacz do paznokci (bezacetonowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Witam Mam pilne pytanie, potrzebny mi jest szybko kompresor znalazłem taki i cena jest atrakcyjna co o nim sądzicie warto to kupić ? http://allegro.pl/spryedam-nowz-mini-kompresor-do-aerografu-i2020159503.html#tabsAnchor taki sam jak ten tylko cena inna http://allegro.pl/kompresor-do-aerografu-z-butla-3l-6bar-aerograf-4-i2007023662.html Bardzo proszę o szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 http://allegro.pl/kompresor-z-butla-do-aerograf-gratis-pistolet-i1978759836.html Taki sam tylko nowy z gwarancją i cena dobra/ja bym nie ryzykował zakupu z drugich rąk nawet jesli ma gwarancję,lepiej dołożyć te parę złotych i miec głowę spokojną/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Ale napisane jest że jest nowy i raczej chyba nie miał by 9 sztuk do sprzedania używanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Panowie chciał bym się zapytać jakie wymiary w skali 1:35 powinny mieć stare cegły? Chodzi mi o budownictwo między wojenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Ale napisane jest że jest nowy i raczej chyba nie miał by 9 sztuk do sprzedania używanych No jak tam chcesz Twój wybór Piotrek jak chcesz to zmierzę takie zwykłe cegły współczesne myślę ,że zbytnio wymiarami się nie różnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Piotrek jak chcesz to zmierzę takie zwykłe cegły współczesne myślę ,że zbytnio wymiarami się nie różnią Jak masz gdzieś taką cegłę pod ręką to prosił bym o wymiary Robert znalazłem w necie już nie aktualne. wymiary; 24-25x12x6-7 cm, 24x12x7,5-8 !!!, 26-27x13x6-7, 28x14x7, 29-30x15x7-8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piwnicowy Szczur Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Czy ktoś z was ,Drodzy Przyjaciele, posiada link ,z którego można wydrukować zasady do grania modelami chodzi mi o OWWII w skali 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 1 Stycznia 2012 Share Napisano 1 Stycznia 2012 (edytowane) Proszę o pomoc.Który debonder kupić ten http://www.jadarhobby.pl/wamod-rozklejacz-do-cyjanoakryli-debonder-zmywacz-plam-super-glue-20ml-p-27076.html czy ten ? http://www.exito.sklep.pl/pl/p/Debonder-P/8135 Z góry dzięki. Edytowane 1 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi