Dart Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Modele Tamiyi są dosyć łatwe na początek, ale fujimi nieporównywalnie łatwiejszy, ze względu na brak silnika. Wybierz to co Ci się podoba. Dla mnię Nissan lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz98 Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 No jeżeli chodzi o fujimi to wybierałbym pomiędzy tymi modelami : Nissan S14 Silva http://www.mojehobby.pl/products/Nissan-S14-Silvia-2323019.html Porsche 911 Flat Nose http://www.mojehobby.pl/products/Porsche-911-Flat-Nose.html ale tutaj to bym wybrał chyba Porsche. Także mam dwa modele do wyboru: Nissan 300ZX Turbo lub Porsche 911 Flat Nose który lepszy na początek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Fujimi są nudne. (moja opinia) Brak silnika to jednak boli... Moje ulubione modele Tamki to 350Z, RX-7 a Fujimi IS (Lexus), modele VeilSide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Czym można wypełnić rowki na podstawce (lotnisko) ? Na wielu podstawkach widzę, że wypełnia je się 'ciemną masą', dodaje ew. pęknięcia, ale właśnie co to za masa ? Dodaje zdjęcie pokazujące puste rowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Spróbuj wikol + czarna farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Spróbuj wikol + czarna farba. Składniki mam, przy najbliższej okazji przetestuję. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Czy firma Hasegawa robi dobre modele? Przymierzam się do uh-60 z tej firmy, a zawsze kupowałem Italeri/Revell. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Hasagewa to dobra firma. Możesz im zaufać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 A hobbyboss? I czy te firmy są jakościowo lepsze od Revell/Italeri? xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 I odświeżam post kolegi, bo sam jestem ciekaw: Panowie chciał bym się zapytać czy ktoś z was jest może w posiadaniu tej miniszlifierki? http://allegro.pl/miniszlifierka-multiszlifierka-dremell-270w-300el-i2284267265.html Jakie sa wasze wrażenia z jej użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Cześć mam do was pytanie a dokładnie do pancerniaków...więc złożyłem model shermana w 1:35 od italerki http://www.mojehobby.pl/products/M4-A1-Sherman.html jest on już skączony i dałem na niego kalki z Normandi ale cos mnie wzieło by kupić do niego lufe i nie wiem czy będzie pasowała, o to ona http://www.martola.com.pl/pl2039/produkty26823/75mm_L_40_M4_Sherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 No nie będzie pasowała. Kupiłeś lufę armaty M3 75 mm L40 a Twój model ma mieć 76 mm armatę L52 M1 czy też M1A1 (nie znam się aż tak). Musisz kupić inną lufę albo inny model pasujący do tej lufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanapa Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Mam takie pytanie czy jak nablyszczam model pod kalki to musze nablyszczyc caly model czy tylko te kawalki co beda kalki? Bo mam malo blyszczacego lakieru i nie wiem czy warto isc dokupowac;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Warto dokupić, bo pewnie z modelarstwem nie kończysz :P Może zdarzyć się taka sytuacja, że w miejsca gdzie nie dałeś błyszczącego (tylko od razu matowy) będą się znacząco różnic od reszty, więc lepiej walnąć całość lakierem błyszczącym, żeby potem nie było niespodzianek. Albo użyć Sidoluxu ;) jako lakieru błyszczącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanapa Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 No wlasnie o to mi glownie chodzilo czy jest taka opcja ze tam gdzie walne od razu mat to mi powychodza jakies wynalazki inne od tych miejsc co nablyszczone ;) jak opcja jest to dokupie bo to prawda ze z modelarstwem nie koncze;) Dziekuje To jeszcze spytam: Lakier humbrola z aero mozna psikac? Czy nawet Rozcienczony dobrze moze tam pozapychac conieco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz747 Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Też się na tym samym zastanawiałem i sporo osób odsunęło mnie od tego głupiego myślenia Z aero Ci nie pomogę, nie moja działka - ja tylko pędzel :P Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 Ja ostatnio miałem (a właściwie cały czas mam) przeboje z lakierem błyszczącym humbrola, więc Ci go jednak nie polecam. Zdarzają się "egzemplarze", które tygodniami nie schną i cały czas się lepią. Nawet jeżeli ten który posiadasz jest ok, to nie ma żadnej gwarancji, że kolejny będzie identyczny (podobno humbrolowi to samo zdarza się ze zwykłymi farbami i niby identyczny numer może mieć inny odcień). Jeżeli nie zacząłeś jeszcze lakierowania tej warstwy humbrolem, to lepiej poszukaj czegoś innego (większość modelarzy jak zauważyłem poleca lakiery akrylowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kugelblitz Napisano 10 Maja 2012 Share Napisano 10 Maja 2012 ... albo zrób test po prostu. Rozcieńcz white spiritem , pomaluj kawałek czegoś choćby pędzlem i zobacz czy ci wyschnie. Jeżeli będzie OK to możesz malować aero. Dobrze rozcieńczony nie zapcha na pewno. Akryle mają tą zaletę że naprawdę szybko schną (co grozi z kolei zaschnięciem w aero) i potem można na nich bez obawy stosować washe, filtry i inne szuwaksy olejne bez obawy pogryzienia się jednego z drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Czy można kłaść farby olejne na akrylowe i na odwrót, oczywiście po wyschnięciu warstwy Nie będzie po jakimś czasie niespodzianek , jakiś przebarwień czy rozdzielenia warstw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Czy można kłaść farby olejne na akrylowe i na odwrót, oczywiście po wyschnięciu warstwy Nie będzie po jakimś czasie niespodzianek , jakiś przebarwień czy rozdzielenia warstw ? Pomimo, że nie słyszałem by któryś z producentów na to zezwalał, to możesz kłaść, bo tylko w sporadycznych przypadkach były jakieś problemy. Z tym, że jak ma się coś dziać to wyjdzie po paru godzinach. Oczywiście mówimy tu o wyschniętych farbach. Akryl mimo, że nie lepi się już po paru minutach to schnie ok. 12 godz., a olejne minimum 48. Czas schnięcia zależy też od rozpuszczalnika jakiego używasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 Czy używał ktoś do malowania samolotów farb tamyia w spreyu? Jak sie sprawdzają? Czy potrzebny jest pod nie podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 Tamiya robi wspaniałe farby. Godne polecenia. Podkład potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziu83 Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 ok, a jaki podkład? Bo widziałem tez podkłady tej samej firmy, tez w spreyu tylko czy muszę używać osobnych podkładów pod jasne i ciemne barwy czy mogę użyć jakiegoś uniwersalnego na całości modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 uniwersalnie pod kolor daj jasno szary lub biały /nie wiem Tamka jaki robi/ Pod metalik :stal, aluminium; najlepiej czarny połysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi