hunk Napisano 11 Lutego 2014 Share Napisano 11 Lutego 2014 Witam. Panowie mam pytanie czy po położeniu podkładu revell aqua color basic moge ożyć farb z serii email firmy revell ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Witam, mam chyba najprostsze pytanie na które wszyscy oprócz mnie znają odpowiedź... jak giąć za pomocą ciepłej wody? Ja część wkładałem do wrzątku na około 3 minuty, po tym giąłem ale nie przynosiło to żadnych efektów. Ktoś mi może opisać jako tako jak to wykonuje i wychodzi mu to z sukcesami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Lutego 2014 Share Napisano 13 Lutego 2014 Witam, mam chyba najprostsze pytanie na które wszyscy oprócz mnie znają odpowiedź...jak giąć za pomocą ciepłej wody? Ja część wkładałem do wrzątku na około 3 minuty, po tym giąłem ale nie przynosiło to żadnych efektów. Ktoś mi może opisać jako tako jak to wykonuje i wychodzi mu to z sukcesami? Pozdrawiam Mój przyrząd do gięcia małych powierzchni pokazałem tu: http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=88&t=40315&start=30 W tym samym wątku, w pierwszych postach pokazałem mój sposób na prostowanie. Ciepła woda nie wystarczy, plastik zaczyna mięknąć tak gdzieś w 60-70 stopniach (to już parzy). Zbyt duża temperatura może spowodować deformacje i skurcze. Staraj się tak rozplanować stanowisko aby nie grzać całego elementu, a tylko miejsce do zagięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Ja mam pytanie odnośnie kleju Revella z igłą... jaki drucik jest potrzebny, aby przepchać tą igłę ( chodzi mi o średnicę) i gdzie takie coś można by zakupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolKaroler3K Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Ja zamontowałem igłę od strzykawki, bo już mnie ta Revellowska wkurzyła. Jest grubsza i można ją przepchać igłą od kleju w razie czego Ale słyszałem, że ja się igłę przypali, to robi się drożna. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) niepotrzebny Ci żaden drucik... wystarczy przepalić zaschnięty w igle klej np. nad zapalniczką czy palnikiem kuchenki gazowej... Edytowane 18 Lutego 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Przypal zapalniczka igle.. Powinno pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 18 Lutego 2014 Share Napisano 18 Lutego 2014 Kurde... że też na to nie wpadłem! Dzięki chłopaki. Dziś właśnie sobie taki kleik zakupiłem, ale wcześniej używałem takiego kleju z igłą ale z Wamodu. jest duża róznica w tych klejach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Kolosalna.. Uważam że ten Revell jest bardzo dobry ale jeszcze lepszy jest klej Tamiyi, ten z zieloną nakrętka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Kolosalna.. Uważam że ten Revell jest bardzo dobry ale jeszcze lepszy jest klej Tamiyi, ten z zieloną nakrętka A ten z pomarańczową nakrętką? Widziałem taki w księgarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Bierz zielony..nie będziesz żałował..to chyba najlepszy klej modelarski.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Jak mi się skończą kleje z wamodu to kupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Bierz zielony..nie będziesz żałował..to chyba najlepszy klej modelarski.. Pod warunkiem, że części modelu są dobrze do siebie dopasowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Bierz zielony..nie będziesz żałował..to chyba najlepszy klej modelarski.. Pod warunkiem, że części modelu są dobrze do siebie dopasowane... Klej jest rzadki, więc muszą raczej być dopasowane, choć z drugiej strony ten klej prawie nie pozostawia śladów (glutów itp.)..więc nawet jak się coś rozleje,pobrudzi to tragedii nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 choć z drugiej strony ten klej prawie nie pozostawia śladów (glutów itp.)..więc nawet jak się coś rozleje,pobrudzi to tragedii nie ma.. Owszem, pod warunkiem, że modelarz w ten rozlany na modelu klej palucha nie wsadzi... Bo wówczas piękne odciski palców w plastiku murowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Nie raz zdarzyły mi się odciski palców, ale papierek ścierny drobniutki wszystko załatwił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 papierek ścierny drobniutki wszystko załatwił.. No pewnie + do tego "zaklęcia tybetańskie" mruczane pod nosem... Wspominam o tym, bo to było jedno z moich pierwszych doświadczeń (fakt, wieki temu... ) z "cienkim" klejem Tamiyi Ale skoro młody kolega (czy to wiekiem, czy też doświadczeniem) pyta, niech wie od razu na co dodatkowo zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Trochę z innej beczki.. Do klejonego właśnie niszczyciela Yukikaze kupiłem zestaw blach LionRoara..min. jest tam blacha z całym tylnym pokładem. Muszę więc oryginalny, plastikowy pokład cały usunąć (zeszlifować). Pytanie brzmi: czym to zrobić..dłutem, skalpelem, a może jakaś inna metoda żeby to wyszło równo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koszatnica Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Serdecznie witam wszystkich użytkowników tego forum. Po wielu (około 25) latach chcę wrócić do modelarstwa. To mój pierwszy post mam nadzieję że nie ostatni... zbieram sobie na razie narzędzia, chemię, kończę "lodówkowca", etc. chcę zakupić między innymi blachę mosiężną i tu mam pytanie... do samodzielnego wykonywania elementów z blaszki lepsza jest 0,1 czy 0,2 mm, która w warunkach domowych się lepiej formuje tnie, fakturuje...... serdecznie dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 Ja mam i taką i taką blachę. Do tego też miedzianą - jest przyjemniejsza w wycinaniu domowymi sposobami, lepiej się lutuje. Nie ma uniwersalnej grubości na wszystkie detale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koszatnica Napisano 19 Lutego 2014 Share Napisano 19 Lutego 2014 z tego co czytałem w różnych źródłach mosiężna lutuje się bez problemu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 23 Lutego 2014 Share Napisano 23 Lutego 2014 Mam pytanie odnośnie lakieru pod kalki bądź na gotowy model... na forum piszecie o lakierze z sidoluxu.. o jaki konkretnie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Sidolux to nie lakier tylko specyfik do konserwacji podłóg. Pod kalki jak i na gotowy model możesz spokojnie użyć błyszczącego bezbarwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Sidolux to nie lakier tylko specyfik do konserwacji podłóg. Pod kalki jak i na gotowy model możesz spokojnie użyć błyszczącego bezbarwnego. Można. Można też Sidoluxu, bo ten "specyfik" jest lakierem akrylowym błyszczącym, bezbarwnym, a poza tym tanim i prostym w użyciu. Nadaje się do pędzla i do aero. Wybierz taki do konserwacji drewna lub ewentualnie gumolitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koszatnica Napisano 24 Lutego 2014 Share Napisano 24 Lutego 2014 Koleżanki i Koledzy. Odebrałem właśnie blachę z poczty.....w ramach sprawdzenia jak się tego używa walnąłem małą impresję na temat "osłona wizjera". blacha 0,1mm wycinana nożyczkami linie nacięte igłą dla ułatwienia gięcia i lutowana ..... pierwsze moje "dzieło" z blaszki ... obleci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi