Skocz do zawartości

Pierwszy poważny projekt - Gneisenau w 1:700 od Tamki

Qaramell

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, tak jest to podawane choc fotki z doku w Brescie pokazuja ze jeszcze dalmierz byl, pewnie sa sprzed przbudowy. Nie znalazlem dobrych zdjec ktore to potwierdzaja.Fotki z operacji Cerberus sa slabe ( te w necie) i tutaj bym sobie glowy nie dal uciac. Potem juz sa fotki jak wieza jest spalona i tam ewidentnie juz go nie ma. Jak plywal to mial, no pomijam krotki okres po Brescie. Krotko mowiac zalezy od okresu sluzby :).

Znalazlem, w styczniu juz go nie mial, tak jak Blackman pisal. Moge spac spokojnie.

Edytowane przez Piotras

Pora na update :D Skończyłem elementy główne. Teraz pora na całą resztę ale najpierw porządne czyszczenie muszę mu zafundować :) Na chwilę obecną elementy są tylko luźno spasowane ze sobą, większość relingów nie jest nawet przyklejona (są tylko pozaginane), ale wygląda już całkiem fajnie.
Zrobiłem galerię z postępów budowy. Kolejne zdjęcia będą już tam lądować.
https://imgur.com/a/eiMWcjl

Przyszło też wreszcie aero więc powoli będę go do podkładowania szykował.

• 1 month later...

Wybaczcie dłuższą przerwę, ale inne sprawy były na głowie (między innymi przeprowadzka ;p). Projekt nie umarł całe szczęście i powoli posuwa się do przodu. Dorzuciłem zdjęć do galerii na imgurze. Widać już koniec przy blaszkach więc zbliżam się powoli do montażu i malowania całości już pod coś co będzie przypominać w miarę historyczne camo :)

Bardzo ładnie to wyglada ??

17 godzin temu, Qaramell napisał:

Wybaczcie... Dorzuciłem zdjęć do galerii na imgurze....

Wybaczamy ale żądamy zdjęć tu na forum a nie na imgurze... ?

na poważnie to łatwiej jest je komentować poprzez cytowanie i załączanie w wątku niżli oglądanie gdziestam a pisanie tu... 

4 godziny temu, blacman napisał:

łatwiej jest je komentować poprzez cytowanie i załączanie w wątku niżli oglądanie gdziestam a pisanie tu... 

To albo musicie zwiększyć limit MB na post albo będę robił zdjęcia w sporo niższej jakości. Bo przy aktualnym limicie to jeden post = jedno zdjęcie :)

20 godzin temu, Qaramell napisał:

To albo musicie zwiększyć limit MB na post albo będę robił zdjęcia w sporo niższej jakości. Bo przy aktualnym limicie to jeden post = jedno zdjęcie :)

Zmniejszasz rozdzielczość zdjęcia do 1280x1024 i możesz zmieścić dużo więcej zdjęć.

Odważnie  jak na pierwszy raz:)  Wiem jak zdjęcia  wyciągają szczelinki i inne   niedociągnięcia .. pewnie te  wszystkie  "babolki" znikają   na żywo.

Ciekawe jak to będzie wyglądało po  malowaniu..

Powodzenia

Moją pierwszą 700 będzie:

flyhawk-1310s.jpg

myślę, że trochę  na wyrost..ale w sumie nie pierwszy okręcik z blaszkami..   później  Variag w 350..blaszki Edka patyczki i lufki Mastera...

Edytowane przez dedrey

I to wszystko już posklejałeś, czy możesz to sobie porozkładać dla łatwiejszego malowania? Jeśli to już posklejane, to... nieźle sobie robotę utrudniłeś :D

Ładnie wyszły te blaszki które wykorzystałeś, ale coś mi bardzo mocno nie gra z wieżami głównej artylerii, blachy na nich wydają się powyginane i poprzecinane wielkimi szparami. Może spróbujesz je jakoś lepiej dopasować albo delikatnie zaszpachlować?

3 minuty temu, filipsg napisał:

coś mi bardzo mocno nie gra z wieżami głównej artylerii, blachy na nich wydają się powyginane i poprzecinane wielkimi szparami. Może spróbujesz je jakoś lepiej dopasować albo delikatnie zaszpachlować?

Właśnie się zastanawiam co z nimi zrobić. Od wież zaczynałem i tak naprawdę na nich się uczyłem obchodzenia z blaszkami. Teraz widzę, że trzeba było się uczyć na czymś co jest mniej widoczne :D Ale z reszty jestem zadowolony (jak na pierwsze blaszki i 3-ci model ogólnie w "karierze") :)

BARDZO ŁADNIE... 

7 godzin temu, Qaramell napisał:

Dobra, jeszcze tylko szalupy, Arado i relingi i można malować finalne kamo. A potem olinowanie i cała reszta :)

i jeszcze washowanie pokładu ... ? 

3 godziny temu, Qaramell napisał:

Właśnie się zastanawiam co z nimi zrobić. 

Spróbuj "umyć" w debonderze... nawet jak odpadną - co się może zdarzyć - dokleisz na nowo ale lepiej !! ?

Edytowane przez blacman

Cóż. Pozostała finalna warstwa lakieru... także uznaje projekt za zakończony :) Jestem z niego zadowolony, ale nieprędko wrócę do aż takich ilości blaszek :)

IMG_20200615_111358.thumb.jpg.273b3b84a403811188d382ae4c7cc26a.jpgIMG_20200615_111444.thumb.jpg.49563b1d94408af3bf6ce95ba5add67a.jpgIMG_20200615_111451.thumb.jpg.c73b96265f9ba61a5af71c6feb448bcc.jpgIMG_20200615_111503.thumb.jpg.b0f50dc498f3a72ea1008fdb9b3a123b.jpgIMG_20200615_111515.thumb.jpg.a2fc828de966abcf9309501e25a7ae7d.jpgIMG_20200615_111540.thumb.jpg.7b00e24e86fad0cf3f6f6e89af92581c.jpg

Robiłem też delikatne zacieki przy użyciu washa ale chyba słabo je na zdjęciach widać.

• Like 2

jak na pierwszy poważny model to całkiem nieźle. Poza uwagami z Discorda dodam jeszcze, że nieco Ci "pogięło" maszty. Pewnie przy naciąganiu olinowania :)

Dawaj finalną warstwę lakieru i dawaj go na galerię. Tam się za niego zabiorą specjaliści.. Jest tu kilku - uwierz mi :)

Edytowane przez blacman