P-790 Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam ponownie w czasach Zarazy Model przedstawia niszczyciel czołgów z 560 batalionu niszczycieli czołgów [s.H.Pz.Jg.Abt. 560] z pierwszego plutonu, 3 kompanii o numerze taktycznym 312. Jest to dość daleko idące przypuszczenie co do odtwarzanego wyglądu – tu popuściłem wodzę fantazji jeśli chodzi o kamuflaż armaty czy pozostałe, nie widoczne na zdjęciu referencyjnym powierzchnie. Zdjęć wozów trzeciej kompanii tego batalionu również niezwykle trudno wyszperać. Kamuflaż jest hipotetyczny co do barwy, co do kształtu natomiast – na wozie ze zdjęcia widoczny jedynie na lewej jego burcie. Ot taka interpretacja. Jest to wczesny wariant tego wozu bojowego, wg instrukcji z zestawu Dragon tzw. Initial (koła napędowe z okrągłymi otworami wczesne z Panzer III, układ tłumika, błotniki tylne, uchwyt marszowy armaty oraz zaczepy liny holowniczej – na zdjęciu źródłowym widać też charakterystyczny typ tłumika z tyłu pojazdu stąd najprawdopodobniej jest to właśnie ta wersja. Na wozie dokonano modyfikacji polowych w postaci dospawania uchwytów na zapasowe koła jezdne z przodu nadbudówki, dodatkowy stopień nad tłumikiem. Rama na drugi zestaw ogniw zapasowych gąsienic oraz stelaże na plandekę to już moje domniemanie. Zestawowy Dragon #6459 wzbogacony o dwa kanistry paliwa i beczkę z zestawu Tamiya #186, żywiczną zrolowaną plandekę Eureki_XXL oraz splot liny holowniczej z innego zestawu Dragona (uszy były w zestawie) a także wykonane z drutu stelaże na plandekę oraz stopień z polistyrenu 0,5mm. Malowany Ammo_MJ (Dunkelgelb) oraz AK Real Color RAL 8017. Zachęcam do dyskusji a wszystkich Nashorno'logów i Panzerwaffe-Docentów szczególnie... Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez P-790 2 Cytuj
enten Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Pod względem odwzorowania kamuflażu to wyszło Ci idealnie! Model robi przeogromne pozytywne wrażenie. Zastanawiają mnie tylko przetarcia koloru - szczególnie na tyle po lewej stronie w połowie wysokości pojazdu tak tarłes, że wyszedł podkład. Te initiale to nie było Hornisse? Świetnie wyszły kolory. Mnie się podobuje 1 Cytuj
P-790 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Napisano 6 Kwietnia 2020 Taaaak, czytałem o tym, że zmieniono nazwę z Hornisse na Nashorn, zdaje się w 1944 roku. Chipping robiłem dwa razy: oddzielnie na Dunkelgelb oraz potem na Rotbraun żeby uzyskać efekt zużycia powłoki podczas użytkowania jeszcze przed nałożeniem kamuflażu w warunkach polowych... Poza tym to nie ja tarłem, tylko stało się to w rejonie wyjściowym, w gęstym lesie przed wejściem do walki Cytuj
mic43 Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Mnie się bardzo podoba, zauważyłem tylko szparę z tyłu kadłuba, choć możliwe, że ten typ tak miał. Cytuj
enten Napisano 6 Kwietnia 2020 Napisano 6 Kwietnia 2020 Hehe, to nieźle się przedzierali chłopaki Zdradź jeszcze jak zmalowałeś brązowy kolor. Maskowałeś czy z ręki? Cytuj
P-790 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Napisano 6 Kwietnia 2020 30 minut temu, mic43 napisał: Mnie się bardzo podoba, zauważyłem tylko szparę z tyłu kadłuba, choć możliwe, że ten typ tak miał. Nie, to ewidentny babol. Nadbudówka powinna być ściśle zespawana... Cytuj
P-790 Napisano 6 Kwietnia 2020 Autor Napisano 6 Kwietnia 2020 31 minut temu, enten napisał: Hehe, to nieźle się przedzierali chłopaki Zdradź jeszcze jak zmalowałeś brązowy kolor. Maskowałeś czy z ręki? Z ręki - kluczem do sukcesu dobry plan Cytuj
bazylms Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 Podoba mi się. Zwróc uwagę na fotkę z epoki, jak się brzegi ogniw na gąsienicy świecą. U ciebie tego brak. Nie widzę tez czy masz przetarte kioła napinające na stryku z gąsienicą. No i na gąsienicy tez by się przydąło te przetarcia zrobić, w końcu to metal z metalem sie spotykał. 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 super wyszedł zastanawiam się tylko w jakim celu ta beka "na pace" 1 Cytuj
P-790 Napisano 7 Kwietnia 2020 Autor Napisano 7 Kwietnia 2020 Aaaa, zwiększa zasięg operacyjny wozu 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 7 Kwietnia 2020 Napisano 7 Kwietnia 2020 no racja... pytałem bo trochę mało miejsca się robi podczas walki i duże ryzyko przy ataku lotniczym 1 Cytuj
jerzype Napisano 14 Kwietnia 2020 Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Model bardzo fajny ale trochę mało na nim kontrastów i zróżnicowania przez co nie kusi oka może kiedyś go podrasujesz Ta beczka wg mnie nie pasuje tam trochę.pozdro Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez jerzype 1 Cytuj
P-790 Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Napisano 14 Kwietnia 2020 25 minut temu, jerzype napisał: Model bardzo fajny ale trochę mało na nim kontrastów i zróżnicowania przez co nie kusi oka może kiedyś go podrasujesz Ta beczka wg mnie nie pasuje tam trochę.pozdro Coś będzie robione szpary z tyłu nadbudówki są właśnie szpachlowane więc trzeba coś pomyśleć. Oby nie przedobrzyć... Cytuj
P-790 Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Napisano 26 Kwietnia 2020 Tył poprawiony. Ciężko było żeby to jakoś kolorystycznie ujednolicić... Dodatkowo "wygładzony" olejami przód i boki, wydaje się jaśniejszy. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi