barszczo Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 Kolejny projekt na nadmiar wolnego czasu. Sea Hurricane Airfixa, model znany i lubiany ma być szybkim projektem. Z dodatków tablica Yahu i pasy Eduarda, jak mnie najdzie to go jeszcze przenituję. Malowanie będzie pudełkowe: samolot Richarda Corka z 880 NAS na lotniskowcu HMS Indomitable czyli ten z pudełka: Tu go widać, stoi drugi w rzędzie. Swoją drogą ciekawe co on ma na krawędzi natarcia prawego płata, ślady po naprawie? I początki walki, wycięta i gotowa cała drobnica oraz główne elementy. Jutro poskładam wnętrze oraz wnęki i malujemy: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Całość zgodnie z instrukcją i moją wiedzą dostała kolor srebrny, część ścianek bocznych miała być w kolorze Interior Green. W płycie pancernej wyciąłem otwór pod pasy i dorobiłem mocowanie zagłówka montowanego na wersjach Sea: Potem pooglądałem w sieci trochę zdjęć muzealnego egzemplarza i poczytałem co nieco. Koloru Interior Green powinno być trochę więcej niż sugeruje instrukcja. Na pewno płyta pancerna, powierzchnie boczne i elementy kratownicy, podłogę zostawię srebrną. Następnie sięgnąłem po kupioną jakiś czas temu Hatakę C025 i zonk. Kolor zmienił się na coś pomiędzy RLM02, a RLM63. Poszukałem starej Pactry, niestety zaschła. Na szczęście znalazłem zbliżone Gunze H312, więc prace przez Święta pójdą dalej. A tak nawiasem mówiąc, kupiona w tym samym czasie Hataka C013 Mid Stone też zmieniła odcień, teraz bardziej przypomina RLM79. Jedynie C028 Azure Blue jest OK. Tutaj macie Hatakowy Interior Green w porównaniu do Gunze H312: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Wnętrze zrobione. Dodałem parę blaszanych pierdółek które zostały z Hurriego Hasegawy, dorobiona busola. Niewiele tego będzie widać: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Płat gotowy. Krawędź spływu wymaga sporego szlifowania aby jakoś wyglądała. U mnie wyszło tak sobie bo za mało niestety zeszlifowałem. A potem zabrałem się za nitowanie. Na skrzydłach było tego sporo do zrobienia, na szczęście kadłub to w większości płótno: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Kadłub sklejony i przenitowany, w kokpicie najlepszy element tego modelu: tak wygląda płat od dołu: I w całości, spasowanie wzorcowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Całość kadłuba zmontowana. Trwają prace nad chłodnicą, do wklejenia jeszcze celownik i przednia owiewka, a potem grunt i lakiernia. Na całości szpachla w ilościach śladowych, głównie na kilku zapadliskach. Przy uważnym montażu wszystko pasuje wzorcowo: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 ładniutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Dołożona chłodnica i wszystkie elementy odróżniające wersję Sea od zwykłego Hurriego, w instrukcji nie ma śladu o konieczności montażu zaczepów katapulty. Chłodnica nie jest jeszcze wklejona, można ją wyjąć do malowania: Dołożony fabryczny lekko zmodyfikowany celownik, można montować szklarnię: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Model zagruntowany, można malować. Jutro początek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Ładna, staranna robota. Malowanie zapowiada się fajne, z dużym potencjałem. Patrzam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Super to wygląda, nitowanie robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Malowanki w toku. Przerwa na wytchnienie dla kompresora: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Spód gotowy, kontrast w rzeczywistości jest większy: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Pierwszy kolor na górze położony, ponownie w rzeczywistości kontrast lepszy niż na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Kolory jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Wszystkie kolory to MrHobby, od doł Sky H74, od góry szary H305 i szarozielony H52. Odcienie według instrukcji dla Hellcata FAA Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 W dniu 17.04.2020 o 21:14, barszczo napisał: w kokpicie najlepszy element tego modelu: To samo powiedziałem jak robiłem swojego o tablicy Yahu. Wygląda fajnie, będzie Grande Finale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) 5 godzin temu, marek d napisał: Wygląda fajnie, będzie Grande Finale. Dzięki, ale czy Grande to się jeszcze okaże , na razie położony ostatni kolor, na zdjęciach trochę przekłamane mi wychodzą. Jutro poprawki, trzeba jeszcze domalować żółte pasy na krawędziach natarcia i brudzimy: Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Finito, malowanki zakończone. Już bliżej niż dalej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 B. Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Dziś tylko zabawy w cieniowanie: Na koniec dostał połysk, jutro kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 30 Kwietnia 2020 Share Napisano 30 Kwietnia 2020 Super Ci to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Kwietnia 2020 Share Napisano 30 Kwietnia 2020 Się kolega nie obrazi ale jakoś mi te kolorki nie pasują.Może na żywo wyglądają lepiej .Jednego czego zazdraszczam to modelu.W "mojej" ulubionej 72 nie ma Sea Hurricane w tej chwili dostępnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Kwietnia 2020 Share Napisano 30 Kwietnia 2020 Cytat jakoś mi te kolorki nie pasują. ... ale nie bo nie, czy jakieś konkretne powody? Rozwiń proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) 6 godzin temu, Xmen napisał: Się kolega nie obrazi ale jakoś mi te kolorki nie pasują.Może na żywo wyglądają lepiej . Nie mam się o co obrażać . Na sąsiednim forum buduje się świetna Barracuda i kolorystycznie wygląda zupełnie inaczej, nawet wywiązała się dyskusja w kwestii mojego podparcia się schematem malowania Hellcata FAA Eduarda gdzie odcienie bardziej pasują do amerykańskich odpowiedników. Ja staram się opierać głównie na fotografiach, a jeśli mam do dyspozycji kolorową z epoki, nawet nieco przekłamaną, to jestem w domu. Tutaj jest fotografia na której się oparłem: I dołączam kolejną, kadr ze świetnego filmu dostępnego na YT: https://www.youtube.com/watch?v=fBwkYRGnd0s O ile pierwsza może być przekłamana to kadr z filmu zrobionego w pełnym słońcu wygląda bardziej wiarygodnie i chyba te moje kolory takie złe do końca nie są. A tymczasem model dostał kalek. Największy problemem okazała się czarno biała szachownica na dziobie która nie położyła się idealnie. Poza tym kalki siadły wzorcowo na set i sol. Trzeba tylko dać im trochę czasu: Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi