wiciu_cee Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Otóż w obecnej sytuacji chcę zabić nudę sklejaniem modeli, co prawda kiedyś dawno temu sklejałem modele, ale ten będzie pierwszy taki poważny. Tamte w większości nie doczekały się malowania, ale ten chciałbym już mieć ładnie pomalowany. I tutaj miałbym kilka pytań. Z panem w sklepie rozmawiałem i mówił żeby po sklejeniu cały samolot pomalować białym sprayem i później reszte farbkami i pędzelkami. Z wyjątkiem silników bo później będzie ciężki do nich dostęp. Pierwsze pytanie: w pierwszym kroku jest wstawienie szybek do kadłuba a jeśli póżniej bd go malował sprayem to je zamaluje i nie wiem jak to zrobić. Chyba, że kalkomania jest nieprzeźroczysta i to przykryje. Drugie pytanie: mam go w malowaniu testowym boeinga i czy od dołu kolor niebieski zapewni kalkomania czy muszę go pomalować farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 To ten? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Dokładnie ten sam. Czyli proponujesz najpierw pomalować go na biało przed sklejeniem go? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Na pewno jak chcesz malować "spreyem" to kombinuj tak, żeby malować przed montażem okien. Aerozolu nie można kontrolować jak aerografu - czyli możesz mieć podcieknięcia pod maskowane elementy. Ten filmik wydaje mi się, że ma w kwestii kolejności sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Kalkomania na okienka jest jak widać na stronie produktu przezroczysta, jeśli chcesz więc mieć przezroczyste okienka bardzo przydadzą ci się maski na okienka, o takie https://www.mojehobby.pl/products/BOEING-777-300-ZVEZDA.html Wtedy bez problemu możesz pomalować białą część kadłuba sprayem. Dolną, niebieską część musisz pomalować na niebiesko, w instrukcji są wzory masek, którymi oddzielisz część niebieską od białej. Detale będziesz musiał pomalować pędzlem. Przyjemnego modelowania. Sam model jest dobrze spasowany, więc składanie powinno być przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Chyba lepiej mi będzie zrobić tak jak pisał thor_ czyli pomalować go teraz, ponieważ później skrzydła zdecydowanie utrudnią pomalowanie go na niebiesko. A od czego lepiej zacząć? Niebieski czy biały? A jak uważacie, że jak lepiej pomalować skrzydła? Na biało czy na lekko srebrny kolor pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 A zaglądałeś do instrukcji modelu? Tam masz podane kolory do malowania - tego bym się trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Skrzydła, są szare. Srebrne są krawędzie natarcia. A nie lepiej zakupić jakieś inne kalkomanie, bo te malowanie fabryczne jest dosyć ciężkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 26 minut temu, wiciu_cee napisał: Chyba lepiej mi będzie zrobić tak jak pisał thor_ czyli pomalować go teraz, ponieważ później skrzydła zdecydowanie utrudnią pomalowanie go na niebiesko. A od czego lepiej zacząć? Niebieski czy biały? A jak uważacie, że jak lepiej pomalować skrzydła? Na biało czy na lekko srebrny kolor pędzelkiem? Zaczynasz od jaśniejszego koloru. Kadłub malujesz niemalże "na gotowo" przed wklejeniem okien, potem maskujesz z zewnątrz i sklejasz dalej. Możesz spróbować jeszcze jednej opcji - w miejscu styku kadłuba ze skrzydłami, w kadłubie wytnij te płaskie kawałki plastiku. Zmontuj kadłub, pomaluj na gotowo, a przez dziurę, którą zakryjesz skrzydłami zamontujesz okienka. To tak trochę jakbyś robił model w butelce . Potem doklejasz skrzydła, maskujesz kadłub i malujesz dalej. Ewentualnie, jak są kalkomanie na okna, nie montuj okienek a nakleisz tylko kalkomanie, które będą imitować szybki w oknach. Ale nie wiem, czy tak się robi, nie mam doświadczenia w pasażerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Godzinę temu, milczacy napisał: A zaglądałeś do instrukcji modelu? Tam masz podane kolory do malowania - tego bym się trzymał Tak zaglądałem, jednak wiem, że czasami można troszkę pozmieniać kolory dla lepszego efektu. Godzinę temu, smialus napisał: Skrzydła, są szare. Srebrne są krawędzie natarcia. A nie lepiej zakupić jakieś inne kalkomanie, bo te malowanie fabryczne jest dosyć ciężkie... Znaczy o to mi chodziło ale źle napisałem gorzej u mnie z kolorami. też chciałem coś innego bo szczerze nie podoba mi się ono, ale ciężko znaleźć coś ładnego no i żeby było dostępne. Jadę zaraz do sklepu po resztę farbek to może tam Pan mi coś poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Tutaj masz spory wybór kalkomanii do B777 http://pas-decals.com/index.php/category/view/34 Kalki u Rosjan są niedrogie, a dobrze się układają. Z zakupami też nigdy nie miałem problemów, a składałem do tej pory chyba 3 zamówienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Malowanie Emirates jest stosunkowo proste, a efektowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 35 minut temu, smialus napisał: Malowanie Emirates jest stosunkowo proste, a efektowne. O takim właśnie myślałem, nie ze względu na prostote a na wygląd. Urzekają mnie 777 w tych barwach 50 minut temu, milczacy napisał: Tutaj masz spory wybór kalkomanii do B777 http://pas-decals.com/index.php/category/view/34 Kalki u Rosjan są niedrogie, a dobrze się układają. Z zakupami też nigdy nie miałem problemów, a składałem do tej pory chyba 3 zamówienia. A jak jest u nich z wysyłką i płatnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 4 minuty temu, wiciu_cee napisał: A jak jest u nich z wysyłką i płatnością? Poczta / PayPal. Malowania Air Zealand są super (sam mam Hobbita). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Chyba wybiorę coś u nich bo wybór mają ciekawy. A ile sie czeka na paczkę? Wybaczcie, że tak ciągle pytam ale dopiero zaczynam się uczyć malowania. A jeśli będę robił kadłub 2 kolorowy to malować cały na biało i później na 2 kolor czy to raczej sensu nie ma? I co do skrzydeł to na szaro malować je sprayem czy lepiej pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 A może przemyśleć zakup aerografu? Kalki do Emiratów masz np w martoli zamawiasz i na drugi dzien masz kalki, farby dedykowane na skrzydla tez przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Smialus myślałem nad tym, ale raczej to nie przy tym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Spoko. W martoli masz jeszcze fajniejsze malowania azjatyckie... Patrz aby kadłub był cały biały, to ułatwi zadanie. Co do sklejania, najpierw sklej później na końcu maluj. Co do szyb, ja zawsze zostawiam puste bo maskować to to jeszcze nie problem. Ale po ściągnięciu masek na pewno będziesz miał schodek którego ciężko będzie zniwelować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Tak właśnie będę robił, że pomaluje go na końcu, zresztą farbę niebieską i tak będę miał dopiero po świętach. A z szybami to nabyłem maskownice więc czeka mnie trochę żmudnej pracy a o jakim schodku po maskach mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) 18 minut temu, wiciu_cee napisał: … a o jakim schodku po maskach mówisz? Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez kjp_a_man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Chciałbym Was zapytać odnośnie skrzydeł. Otóż tak się skupiłem na malowaniu, że po prostu zapomniałem dodać elementu "maskującego" podwozia a skleiłem skrzydła. Chodzi o ten element co zasłania komorę podwozia przed wnętrzem skrzydła a teraz go tam już nie włożę. Jest jakaś opcja go tam włożyć bo rozklejenie skrzydła raczej nie wchodzi już w grę bo boję się, że go połamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Pokaż o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak to wygląda i chodzi o tą część na skrzydle Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez wiciu_cee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Ja bym się na twoim miejscu już tym teraz nie przejmował. Jeśli model będzie stał na kołach to tego elementu i tak nie widać. Masz lekcję na przyszłość, aby lepiej czytać instrukcję Do zrobienia to jest, ale, bez urazy, dla zaawansowanego modelarza - żeby nie było nic widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiciu_cee Napisano 16 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Jasne, ja się bawić za bardzo nie chcę bo zepsuję coś znając życie. A tak pomalowałem skrzydła. Farba to Humbrol MET11. Będzię pasował do emiratów? I jak oceniacie to malowanie jak na początkującego modelarza? Daję link do zdjęcia bo nie chce mi się tutaj dodać zdjęcie,a rozmiar to 2mb. https://zapodaj.net/9fc08cdab924f.jpg.html Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez wiciu_cee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi