patrykd Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 Czemu na osłonach wlotów zrobiłeś powduszana siatkę. Nikt nie był w stanie przecież po tym chodzić ani nic nie uszkodziło by jej tak. Na zdjęciach oryginału takowych uszkodzeń nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2021 10 minut temu, patrykd napisał: Czemu na osłonach wlotów zrobiłeś powduszana siatkę. Nikt nie był w stanie przecież po tym chodzić ani nic nie uszkodziło by jej tak. Na zdjęciach oryginału takowych uszkodzeń nie ma. Używane mają trochę opadnięte. Może trochę przesadziłem z wgniecenim- pomyślę czy jakoś tego nie zniwelować. Tak czy inaczej siatka na używanych siada. Zerknij na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2021 (edytowane) tak wygląda dziś wieża. Jeszcze trzeba zrobić anteny, lampy, ułożyć okablowanie promienników- na razie na słowo honoru jest zrobione:), karabin NSWT - będę robił go tak samo jak wcześniej w T-80UM-1 czyli druciarnia no i wtedy wieża bedzie kompletna. A i lufka jeszcze.... Zaś na drugim zdjęciu ustrojstwo do położenia anteny Edytowane 25 Czerwca 2021 przez x_bandit 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Czerwca 2021 Share Napisano 24 Czerwca 2021 Wpędzasz w kompleksy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 25 Czerwca 2021 Share Napisano 25 Czerwca 2021 Pan Profesor w akcji. Jak zwykle . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Czerwca 2021 Share Napisano 25 Czerwca 2021 Widząc złożony pokazowy model od RPG to myślałem, że kozacko wygląda ale z tymi wszystkimi jubilerskimi dodatkami ta wieża to jest jak jajo Faberge. Aż się oko raduje a to jeszcze nie koniec bo jeszcze karabin i lufa pewnie też nie zestawowa. Świetnie też wygląda żywiczna osłona jarzma. Widzę, że użyłeś zestawowych elementów gumowych i mam pytanko czy wszystkie były dobrej jakości bo u mnie w pudle wiekszośc ma bardzo widoczne deformacje - coś jakby ślady po wypychaczach i będę musiał użyć tych twardszych zamienników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 25 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2021 22 minuty temu, TAW napisał: Widząc złożony pokazowy model od RPG to myślałem, że kozacko wygląda ale z tymi wszystkimi jubilerskimi dodatkami ta wieża to jest jak jajo Faberge. Aż się oko raduje a to jeszcze nie koniec bo jeszcze karabin i lufa pewnie też nie zestawowa. Świetnie też wygląda żywiczna osłona jarzma. Widzę, że użyłeś zestawowych elementów gumowych i mam pytanko czy wszystkie były dobrej jakości bo u mnie w pudle wiekszośc ma bardzo widoczne deformacje - coś jakby ślady po wypychaczach i będę musiał użyć tych twardszych zamienników. na szczęście da sie te elastyczne elementy kształtować. Lekko można rozciągać nawet. Nie rób tylko na nich nic pęsetą, tylko łapki ja też miałem pogięte, ale powiem Ci, że nawet pomimo, że miałem zamienniki trawione to to z zestawu jest dużo lepsze bo mocno oddaje kształt prawdziwych gum. Żadna blacha, żywica czy plastik nie oddadzą tego lepiej. Aha i jak będziesz wycinał z tych winylowych ramek to też uważaj żeby nie uszkodzić. Do klejenia spokojnie wystarczy Tamiya extra thin, w razie czego jak coś się uszkodzi to też tamką możesz zniwelować uszkodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model4assembly Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) BROD-M nie wchodzi w skład T-80U Edytowane 27 Czerwca 2021 przez Model4assembly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 2 godziny temu, Model4assembly napisał: BROD-M nie wchodzi w skład T-80U A jak się nazywa ten system do przepraw wodnych ( zdjęcia poniżej) w T-80U/UK? Ja go znam pod nazwą Brod-M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model4assembly Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 Sprzęt do podwodnej jazdy czołgów-zestaw urządzeń zapewniających czołgowi możliwość pokonywania przeszkód wodnych. W skrócie-OPWT Bród lub Bród-M to coś innego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 1 minutę temu, Model4assembly napisał: Sprzęt do podwodnej jazdy czołgów-zestaw urządzeń zapewniających czołgowi możliwość pokonywania przeszkód wodnych. W skrócie-OPWT Bród lub Bród-M to coś innego. Z tego co pisał Anatolij Burow to na T-80U i UK też instalowali Brod-M https://karopka.ru/forum/forum217/topic10602/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Model4assembly Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 na pewno Nie wiem czy to będzie jasne po polsku czy nie Bród i podobne systemy. Wprowadzone w 1975 roku na czołgi T-64. Przeznaczenie-pokonywanie przeszkód wodnych o głębokości do 1.8 m Urządzenie to włączano bez wychodzenia czołgistów z pojazdu. W prostych słowach-klapy blokujące wlot powietrza z komory silnika i skrzyni biegów. Przez żaluzje wejściowe. Wlot powietrza dalej pochodził z wieży czołgu. To założenie jest prawdziwe 50/50. Bo nie jestem siletem w charkowskich samochodach. Trzeba szukać dokładniejszych informacji. Była, ale z czasem zaginęła. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) 46 minut temu, Model4assembly napisał: na pewno Nie wiem czy to będzie jasne po polsku czy nie Bród i podobne systemy. Wprowadzone w 1975 roku na czołgi T-64. Przeznaczenie-pokonywanie przeszkód wodnych o głębokości do 1.8 m Urządzenie to włączano bez wychodzenia czołgistów z pojazdu. W prostych słowach-klapy blokujące wlot powietrza z komory silnika i skrzyni biegów. Przez żaluzje wejściowe. Wlot powietrza dalej pochodził z wieży czołgu. To założenie jest prawdziwe 50/50. Bo nie jestem siletem w charkowskich samochodach. Trzeba szukać dokładniejszych informacji. Była, ale z czasem zaginęła. Zgadza się, masz rację. Poszukałem jeszcze w kilku miejscach i znalazłem to. https://otvaga2004.mybb.ru/viewtopic.php?id=80&p=13#p152076 W wielu opracowaniach i książkach nierosyjskojęzycznych system BROD-M jest powiązany z rurą OPVT i traktowany jako jeden kompletny system do przepraw wodnych. Ja też w tej nieświadomości do tej pory żyłem dzięki za korektę Edytowane 27 Czerwca 2021 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 A nie mówiłem. Miło, że tu kolega zagląda. Zawsze można się czegoś dowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 Godzinę temu, gajur napisał: A nie mówiłem. Miło, że tu kolega zagląda. Zawsze można się czegoś dowiedzieć Zwykle lepiej jest gdy możesz wiedzieć więcej niż mniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Koledzy, wieżę uważam za skończoną. To co zrobione to wszystko co ma na niej być. NSVT zostawiam jako odrębny watek bo z nim też będzie trochę zabawy. Dodatkowo zamówiłem sobie do NSVT toczoną lufę i niestety jeszcze czekam na dostawę. Natomiast działo chyba wykorzystam z zestawu. Jest dość fajnie zdetalowane. Planuję dorobić do niego sam obejmy osłony termicznej i poprawić kilka nieścisłości. Jakby ktoiś pytał to te wszystkie żółtawe "gluty" na tylnej częsci wieży to imitacja powłoki jaka jest kładziona na wieżach 80tek- zrobione z Epoxy putty Tamki. Na pierwszym zdjęciu zrobiłem sobie poglądowe podsumowanie ile rzeczy zrobiłem oprócz tego co dał voyager. Na czerwono to co wymagało zmian czy dorobienia elementów etc. Nie licze już poprawy powierzchni samej wieży, śrub czy spawów. Zabawa przednia Wrzuciłem też trochę referencji- może komuś się przyda. pozdrawiam Kuba Edytowane 28 Czerwca 2021 przez x_bandit 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 28 Czerwca 2021 Share Napisano 28 Czerwca 2021 WOW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Lipca 2021 Autor Share Napisano 2 Lipca 2021 Gniazdo NSVT, nadal czekam na lufę karabinu dlatego na razie pusty slot pozdrawiam Kuba 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 2 Lipca 2021 Share Napisano 2 Lipca 2021 Znów pokaz precyzji. Brawo Jako że są czołgi bezwieżowe to może zrób czołg bezlufowy. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Lipca 2021 Autor Share Napisano 2 Lipca 2021 1 godzinę temu, bulik58 napisał: Tak jak ten np: bez wiezy, i bez lufy , za to z wiezyczka i 2 lufkami. Mam to na oku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 7 Lipca 2021 Autor Share Napisano 7 Lipca 2021 Na początek budowy korpusa do zmiany są siatki filtrów powietrza. Niestety na rynku żaden producent nie robi ich poprawnie. Rodzina T-80U ma całkowicie inny wygląd niż pozostałe 80ki. Trochę zabawy, ale myślę, że warto było 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 8 Lipca 2021 Share Napisano 8 Lipca 2021 Niestety większość producentów daje prostą siatkę nie bawiąc się w szczegóły. Z mojego skromnego doświadczenia z rzetelnością odtworzenia siatek najlepiej wychodzi Miniart, a najgorzej Trumpek/Hobby Boss. RPG jak widać też się nie popisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 9 Lipca 2021 Autor Share Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) 22 godziny temu, gajur napisał: Niestety większość producentów daje prostą siatkę nie bawiąc się w szczegóły. Z mojego skromnego doświadczenia z rzetelnością odtworzenia siatek najlepiej wychodzi Miniart, a najgorzej Trumpek/Hobby Boss. RPG jak widać też się nie popisał. Masz rację. O ile jeszcze w siatkach 72ek problemu nie ma bo są w miarę proste w konstrukcji (można zwykle zostawić zestawowe) o tyle 80ki mają różne wersje. Trumpek i RPG polecieli sobie w kulki z siatkami do T-80U bo uznali, że i tak są przesłonięte przez ВЗУ - воздухозаборное устройство. Nawet zestaw Voyager, z którego też trochę korzystam ma skopane siatki. Te co daje Voyager pasują np. do wersji T-80BV. Niemniej jednak mogę z reką na sercu polecić siatki Microdisign dla rodziny T-72/T-90 - są bombowe. Edytowane 9 Lipca 2021 przez x_bandit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Trochę podgoniłem temat. Efekty na zdjęciach. Blachy voyagera fajnie, że są, ale niestety nie zawsze warto ich użyć bo odbiegają od rzeczywistych rozmiarów... Teraz kończę przód podwozia. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi