HKK Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 Olejowy kompresor za 60E to okazja. Wygląda trochę przemysłowo, ale jeśli wielkość Ci nie przeszkadza, będzie lepszy niż jakikolwiek tłokowiec. Cytuj
Nordyk575 Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Tera jeno pistolet. Kompresor nie jest duży 40x40x40 ale cichy i to najważniejsze ze wzg na moją Żonę Taką iwate znalazłem za 40 € z wysyłką. Dysza 0.35 -będzie do1:48 i 1:72 ? Edytowane 2 Stycznia 2021 przez Nordyk575 Cytuj
myszaty Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 33 minuty temu, HKK napisał: ale jeśli wielkość Ci nie przeszkadza, będzie lepszy niż jakikolwiek tłokowiec. 1. Te wszystkie sprężarki to tłokowe..jedyna różnica to olejowe/ bezolejowe. 2. Najcichszy jest agregat z lodówki... 3. Filtr na wyjściu to podstawa, każdy kompresor potrafi plunąć wodą, a olejowy też olejem... 4. Neo iwata to dobry pomysł lecz pamiętaj że wtedy jesteś uzależniony od jakości reduktora na kompresorze ( odnośnie zaworka regulacyjnego). neo ma zaworek na wąż ...to też jest jakieś rozwiązanie. Cytuj
Nordyk575 Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 2 minuty temu, myszaty napisał: 1. Te wszystkie sprężarki to tłokowe..jedyna różnica to olejowe/ bezolejowe. 2. Najcichszy jest agregat z lodówki... 3. Filtr na wyjściu to podstawa, każdy kompresor potrafi plunąć wodą, a olejowy też olejem... 4. Neo iwata to dobry pomysł lecz pamiętaj że wtedy jesteś uzależniony od jakości reduktora na kompresorze ( odnośnie zaworka regulacyjnego). neo ma zaworek na wąż ...to też jest jakieś rozwiązanie. Czyli brać tą neoiwate ? Przy innych pistoletach też muszę regulować ciśnienie na reduktorze. Cytuj
myszaty Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 zawsze ciśnienie wyregulujesz na reduktorze, od jego jakości zależy na ile dokładnie... Więc lepiej mieć dodatkową regulację, z tym że taki zaworek regulacyjny 1/8 cala mają wszystkie sklepy z pneumatyką za drobne. A neo to w porząku aero, w przypadku typowych chińczyków loteria... 1 Cytuj
Nordyk575 Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 Teraz, myszaty napisał: zawsze ciśnienie wyregulujesz na reduktorze, od jego jakości zależy na ile dokładnie... Więc lepiej mieć dodatkową regulację, z tym że taki zaworek regulacyjny 1/8 cala mają wszystkie sklepy z pneumatyką za drobne. A neo to w porząku aero, w przypadku typowych chińczyków loteria... Ta dysza 0.35 nadaje się do szczegolików w 1:72 ? Cytuj
myszaty Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 ja paćkam 0,2 adlerem...a szczegóły i tak pędzluję...drobnica jak już, to osobno na patyczkach, w jednym kolorze. Nie mam tyle cierpliwości by po jednej pierdółce zmieniać kolor...maskowanie kamuflaży w 72 to i tak upierdliwa rzecz jak dla mnie... Cytuj
HKK Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 18 minut temu, myszaty napisał: zawsze ciśnienie wyregulujesz na reduktorze, od jego jakości zależy na ile dokładnie... Nie tyle chodzi o dokładność, co wygodę. Zresztą nie spotkałem reduktora który by miał regulację za mało precyzyjną do aero. Choć pewnie takie są. Ale każda farbą rozcienczona do malowania wymaga dobrania odpowiedniego ciśnienia. Pryskasz i sprawdzasz (na słuch albo na wzrok). Za dużo - zmniejszasz. Za mało - zwiększasz. Aż uzyskasz to co trzeba. Im mniejsze doświadczenie, tym więcej iteracji. Więc kręcenie przy kompresorze a sprawdzanie na aero to paranoja. Aerograf bez zaworka przy nim, to nieporozumienie. Cytuj
HKK Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Nordyk575 napisał: Tera jeno pistolet. Kompresor nie jest duży 40x40x40 ale cichy i to najważniejsze ze wzg na moją Żonę Taką iwate znalazłem za 40 € z wysyłką. Dysza 0.35 -będzie do1:48 i 1:72 ? Bierz. Tanio jest, dobrze jest . Rozmiar dyszy nie determinuje minimalnej plamki. Możesz mieć 0.35 z dobrą kontrolą i 0.2 ze słabą. A w kwestii zaworka MAC, to kup szybkozłączkę z zaworkiem i będziesz miał prawie to samo. 1 Cytuj
myszaty Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 (edytowane) za tą kaskę też bym nie kombinował... Nie tyle chodzi o dokładność, co wygodę. Zresztą nie spotkałem reduktora który by miał regulację za mało precyzyjną do aero Ten zestaw który ja kupiłem do swojej samoróbki najdokładniejszy nie jest, w okolicach 1 bara mało stabilny ( za twarda sprężyna). Edytowane 2 Stycznia 2021 przez myszaty Cytuj
Adamek1003 Napisano 2 Stycznia 2021 Napisano 2 Stycznia 2021 A ja poskładałem właśnie ostatni kompresor. Zabawka bardziej dla osób zajmujacych sie aerografią do malowania wiekszych powierzchni 2 Cytuj
Nordyk575 Napisano 3 Stycznia 2021 Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) 17 godzin temu, Adamek1003 napisał: A ja poskładałem właśnie ostatni kompresor. Zabawka bardziej dla osób zajmujacych sie aerografią do malowania wiekszych powierzchni Dobra robota, ja mój w czwartek dostanę Pistolet też kupiłem Ultre 0,2 0,4 będę miał na lata. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez Nordyk575 Cytuj
Nordyk575 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Koledzy jest niemiecki zonk. Dostałem kompresor ale debile z hermesa zostawili mi paczkę na boku pod drzwiami. Kompresor leżał na boku i się trochę oleju wylało. Jest minimalny stan. Jakiego oleju dolać. Może być Millers 5w30 C1 do jaguara ? Szukam po internecie ale jak zwykle każdy pisze co innego. Kompresor jest zay i nie chce go zepsuć Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 7 Stycznia 2021 Super Moderator Napisano 7 Stycznia 2021 Kolego ostrożnie dobieraj słowa! Zapytaj kolegi @Adamek1003, on buduje kompresory to Ci pomoże. Cytuj
Nordyk575 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Teraz, jawkers napisał: Kolego ostrożnie dobieraj słowa! Jak można nazwać człowieka który tak wykonuje swoją robotę ? Tym bardziej że na paczce jest napis gdzie jest góra i jak paczka musi stać ? Dobrze że mi go nie strzelił na balkon i pojechał Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 7 Stycznia 2021 Super Moderator Napisano 7 Stycznia 2021 Nie o to, mi chodzi. Chodziło mi o określenie kompresora. Ale już dobrze, napisz do Adamka1003 Cytuj
Nordyk575 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Sam niemiecki zonk - nikogo nie obraziłem, mieszkam w Niemczech i stał się zonk w Niemczech. Cytuj
Nordyk575 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Poniżej połowy - normy. Wylał się przez wlew bo jak pisałem był na boku. Mam w domu Millersa 5w30 C1 low- niskieopory tarcia ma i leje go do V8 w jagu. Sklepy są zamknięte w Niemczech i nie ma co wlac. Tata mi mówi że był olej sincom syntetyczny do kompresorów. Organoleptycznie ten w kompresorze taki sam jak Millers. Cytuj
Adamek1003 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Absolutnie nie lej tego do spreżarki Cytuj
Adamek1003 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Te oleje beda za geste i smarowanie nie bedzie odpowiednie. Najlepiej kupic oryginał dedykowany do tego typu kompresora. Nezeli nie ma takiej mozliwosci. To kup olej do ukladów klimatyzacji np. pag46 Cytuj
Nordyk575 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Taki znalazłem olej, koledzy niemieccy leją taki Edytowane 7 Stycznia 2021 przez Nordyk575 Cytuj
push-up78 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 3 godziny temu, Nordyk575 napisał: Jak można nazwać człowieka który tak wykonuje swoją robotę ? Tym bardziej że na paczce jest napis gdzie jest góra i jak paczka musi stać ? Dobrze że mi go nie strzelił na balkon i pojechał Jak nazwać Rzetelny Niemiecki pracownik baaardxzo starający się.Wkurw...Klienta. Lej olej Sincome 32E. 2 godziny temu, Nordyk575 napisał: Taki znalazłem olej, koledzy niemieccy leją taki Tak ten. Cytuj
push-up78 Napisano 7 Stycznia 2021 Napisano 7 Stycznia 2021 Teraz, push-up78 napisał: Jak nazwać Rzetelny Niemiecki pracownik baaardxzo starający się.Wkurw...Klienta. Lej olej Sincome 32E. Tak ten. Wylej do końca ten stary i zalej już nowym.I bedzie git.Fakt jak się nie wie czym był zalany można kombinować ale lepiej lać przeznaczonych do sprężarek pracujących z powietrzem atmosferycznym właśnie Sincom taki jest.Można przepłukać dla pewności po starym benzyną lakową.Aby mieć pewność ale myślę,że nie. Cytuj
Nordyk575 Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 Witam kolegów. Pistolet przed chwilą doszedł z wężem i sxybkozłączką z regulacją/ zaworkiem przed pistoletem. Mam problem jednak z przyłączem do kompresora. Końcówka szlaucha ma drobny gwint a w kompresorze jest końcówka ale z grubym gwintem. Jaki jest prawidłowy gwint albo nazwa końcówki której potrzebuje ? Wszystko jest utrudnione teraz bo wszystko jest pozamykane w de i nie ma nawet jak samemu pomacać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi