primabaleron Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 To mój pierwszy model MFH, który nabyłem na zasadzie "okazja czyni złodzieja", czyli okazyjnie. Okazyjnie - to nie znaczy, że tanio. Można by za to kupić 3-4 zestawy wyścigówek Tamki w skali 1:12. Trudno mi porównać jakość do Tamiya, bo takowej nigdy nie składałem... Na pewno jest to kit bardziej drobiazgowy niż modele 1:8 Pocher, DeAgostini, czy Eaglemoss. A te ostatnie są prawie 2x droższe od 1:12 MFH. Zawartość pudełka pozwala na wykonanie bardzo szczegółowego modelu praktycznie bez korzystania z zawartości szuflady lub dokupywania czegokolwiek poza farbą i klejem. Warsztat poświęcam tym, którzy nie znają wyrobów tego producenta z Japonii, a być może zdecydują się tak jak ja na rozpoznanie bojem. Aha ! Proszę nie spodziewać się modelarskich fajerwerków, bo mimo zaawansowanego wieku nie jestem zaawansowanym modelarzem. Chętnie przyjmę uwagi i pomocne dłonie jakby co. Na początek inwentura: IMAG2351 by Tomasz, on Flickr Podstawą są odlewy ze stopu aluminium. Do tego toczone obręcze kół i żywiczne elementy karoserii, Takoż żywiczny blok silnika i tylny most. Do tego masa nitów, śrubek, rurek, sprężynek, drutów i masa stalowych elementów PE> Zestaw nabyłem dość dawno, ale po rozpakowaniu nie mogłem się oprzeć poskładaniu karoserii na chwilę. Tu obok budowanego w tym czasie, starszego o około 25 lat Fiata 806 od Italeri (foto roku 2019 - Dziękuję ! ) 71674713_2607151829341802_2499622553400639488_o by Tomasz, on Flickr Teraz nastał czas na zgrubne pasowanie wnętrza: Silnik IMAG2402 by Tomasz, on Flickr Rama etc IMAG2417 by Tomasz, on Flickr Wszystkie elementy wykonane z żywicy i stopu aluminium wymagają ponadstandartowej obróbki - wiercenie otworów montażowych 0,5; 1,0; 1,5mm - prostowanie aluminium (bardzo łatwe, lecz wymagające dużej precyzji) - usuwanie nalotu i polerowanie aluminium ( używam Proxxona ze szczotkami mosiężnymi, filcowymi, mikropilników i gąbek 3M w trzech gradacjach Już od razu widać, że huk pracy przede mną... Na przykład z kołami IMAG2449-crop by Tomasz, on Flickr Każde składa się z obręczy z toczonego aluminium i wywierconymi 72 otworami; osi z zaznaczonymi 72 otworami; po 72 szprychy 0,4mm; 72 nyple 0,7mm Dodatkowo obręcz od składania. Ja od siebie dodałem mosiężny pręt 5mm-szablon pomocny w zaginaniu szprych i umiejscowieniu na nich nypli. 1. Wiercenie otworów 0,5mm w osi 2. Zaginanie szprych w szablonie na długości 1,2mm 3. Przyklejanie nypli do szprych w szablonie 5mm od końca 4. Wklejanie jednego rzędu szprych na CA 5. Usztywnianie jednego rzędu szprych na klej epoxy z zewnątrz 6. Obcinanie nadmiaru wystających długości szprych 7. Końcowe usztywnianie wszystkich szprych epoxy wewnątrz. Pozycje 4. i 5. powtarzamy 6 razy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 No i co żeś tak mało pokazał? Dawaj resztę, a nie się czaisz po kątach... No chyba, że stopniujesz napięcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 12 godzin temu, Dorotka napisał: No i co żeś tak mało pokazał? Dawaj resztę, a nie się czaisz po kątach... No chyba, że stopniujesz napięcie Ciesz się z priorytetów Dorotko. A "na pięcie" się pisze osobno Wracając do meritum. Faktycznie budowa jest rozpoczęta 2 m-ce temu i w tej chwili jest bardziej zaawansowana. Następny etap do pokazania to silnik i koła (robione w przerwach na schnięcie kleju epoxy ) Silnik Bardzo dużo dopasowywania. M. in. prostowanie żywicy... Aluminium fajnie się wygina/formuje Dodałem od Knupfera śruby pokryw zaworowych. Reszta z boxu. IMAG2550 by Tomasz, on Flickr IMAG2557 by Tomasz, on Flickr Kółko 1.0 IMAG2513 by Tomasz, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Widziałem już, ale i tak jest super Duże to strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Angus73 Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 o jasny gwint! ale kusisz, wygląda to naprawdę ekstra. widziałem ceny tych zestawów ale chyba ponownie obejrzę portfolio, naprawdę wygląda impomująco! a jak jakość poszczególnych elementów? domyślam się, że najwyższej klasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 50 minut temu, Angus73 napisał: o jasny gwint! ale kusisz, wygląda to naprawdę ekstra. widziałem ceny tych zestawów ale chyba ponownie obejrzę portfolio, naprawdę wygląda impomująco! a jak jakość poszczególnych elementów? domyślam się, że najwyższej klasy? Zdziwiłbyś się ile się trzeba napracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 24 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2020 4 godziny temu, Dorotka napisał: Zdziwiłbyś się ile się trzeba napracować Tak. To zestawy dla snobów (często niepowtarzalne, w ilościach +/- 100 na świecie), masochistów ( trzeba się czasami nieźle napocić,a by coś z tego wyciągnąć), krezusów (ceny są naprawdę wyższe od konkurencji). Decydując się na wykonawstwo takowego sam się zaszeregowałem.... Dorotka już puszczała gdzieś, ale powtórzę ---> cz. 1. cz. 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, primabaleron napisał: To zestawy dla snobów (często niepowtarzalne, w ilościach +/- 100 na świecie), masochistów ( trzeba się czasami nieźle napocić,a by coś z tego wyciągnąć), krezusów (ceny są naprawdę wyższe od konkurencji). Decydując się na wykonawstwo takowego sam się zaszeregowałem.... Nie przeceniaj się... Zawsze możesz trafić na większego świra .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Budowa postępuje. Pierwsze niemiłe. Blaszki są często tu elementem konstrukcyjnym i występują w dwóch grubościach, Część wymaga malowania. I tu zonk. Odtłuszczone i pomalowane primerem Tamki blaszki obłażą już od samego patrzenia na nie. Tu po styku z pattafixem.... Skleciłem bębny hamulcowe, bo ważne będzie ustawienie wstępnej zbieżności już na etapie budowy przedniego i tylnego zawieszenia. Te ostatnie w proszku jeszcze. Każdy bęben to 11 elementów skręcano-sklejanych. Zbiorniki na paliwo, trzy z czterech - nadałem fakturę zbliżoną do tego jaką ma Alfetta w muzeum Alfy. Przednie zawieszenie. Dolna część złoszowana, a górna jeszcze nie ?"> Aby nie było zbyt pięknie. To nie Meng, czy Tamka, czy inne Lego. Tu 5 elementów chłodnicy po wywierceniu 15 otworów 0,5-1,5mm. Do tego dojdzie 17 blaszek PE. Za jakiś czas dojdzie.... ?"> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 53 minuty temu, primabaleron napisał: ... To nie Meng, czy Tamka, czy inne Lego... Czyżbyś chciał zasiać w innych wątpliwości, co do sensu bytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 3 Maja 2020 Autor Share Napisano 3 Maja 2020 W dniu 29.04.2020 o 14:02, Dorotka napisał: Czyżbyś chciał zasiać w innych wątpliwości, co do sensu bytu? Nie siej defetyzmu w głowach moich mechaników, bo długi weekend spędzą w barach (na wynos oczywiście....) IMAG2674 by Tomasz, on Flickr Sam musiałem się męczyć z montażem silnika... Geometria przodu ok. IMAG2707 by Tomasz, on Flickr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 7 Maja 2020 Autor Share Napisano 7 Maja 2020 Nadrabiam zaległości ( w zdjęciach) IMAG2833 by Tomasz, on Flickr IMAG2827 by Tomasz, on Flickr IMAG2812 by Tomasz, on Flickr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Kapitalna praca. Śledzę mocno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 ło matko..... samochody to zupełnie nie moja bajka, ale to co się tutaj wyrabia to istne modelarskie szaleństwo szacuneczek ! PS: te "warsztatowe" narzędzia to zestawowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Primabaleronie, pokaż wreszcie coś czego nie widziałem, bo mi nudno i nie mam czego zjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Robię samochody raz na ruski rok, ale tutaj dzieje się magia. Pokłony dla Ciebie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 8 Maja 2020 Autor Share Napisano 8 Maja 2020 3 godziny temu, M.A.V. napisał: ło matko..... samochody to zupełnie nie moja bajka, ale to co się tutaj wyrabia to istne modelarskie szaleństwo szacuneczek ! PS: te "warsztatowe" narzędzia to zestawowe? Część drapana we własnym zakresie, kalki od kolegi, ale najwięcej z Tamiya https://www.scalemates.com/pl/kits/tamiya-12504-motor-racing-team-tool-set--123466 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 9 Maja 2020 Autor Share Napisano 9 Maja 2020 18 godzin temu, Noxet napisał: Robię samochody raz na ruski rok, ale tutaj dzieje się magia. Pokłony dla Ciebie To zasługa zestawu głównie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Prima! Nigdy nawet nie słyszałem o tej firmie Hiro. Piękny klejnot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 19 Maja 2020 Autor Share Napisano 19 Maja 2020 Pasowanie paneli przed kalkami i satyną : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 Bardzo ładne, prose Pana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 3 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2020 Tankowanie przed pierwszą jazdą próbną.... IMAG2988 by Tomasz, on Flickr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 9 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2020 I już. Serwis po zwycięstwie w GP Spain 1951 w drugim sezonie Formuły 1:) IMAG3140 by Tomasz, on Flickr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 9 Czerwca 2020 Share Napisano 9 Czerwca 2020 Ładnie, ładnie, ale i tak fotka "gokarta" z tankowania jak na razie nie do przebicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi