Super Moderator Greif Napisano 12 Maja 2020 Super Moderator Share Napisano 12 Maja 2020 Na terenie Rzeszy tylko wersja transportowa, skrajnia nie pozwalała na transport po za obrys wagonu ale na froncie wschodnim no jak to u ruskich wsio rawno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Cytat A ja zastanawiam się czy nie kupić 4 lub 2 osiowej i postawić Pantere lub Stuga Ale to taki bałagan się zrobi. Jak już, to ja bym szedł tematycznie i warto by zrobić jeden pluton pancerny na platformach. To by były 2 Tygrysy i 2 PzKpfw III. Czylli brakuje jednej platformy SSyms i dokupić jedną SSys. To już łatwiutko można przerobić (wózki!) na platformę typu SS "Koln" i na niej ustawić te PzKpfw III. Albo zamiast takich kombinacji dla ułatwienia kupić SSyl z LZModels. Tylko, jak pisał Greif, zanim się obejrzysz, może się okazać, że Cię wciągnęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 Narazie nie planuje przesiadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Sorki Krzychu żę śmiecę. U mnie ten będzie na wagonie, właśnie w konfiguracji jaką opisał Seb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 @bazylms nic nie śmiecisz. Spoko będę napewno zaglądał do warsztatu. Platforma super składa się bezproblemowo. Instrukcja potrafi trochę zmylić w 2 lub 3 miejscach a poza tym świetny model. Platforma już złożona i wczoraj ruszyły pracę blacharsko-spawalnicze w warsztacie czołgowym. Fotki postaram się wrzucić wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Czy wagony SSYMS firm T-Model i Sabre są porównywalne jakościowo i merytorycznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Maja 2020 Super Moderator Share Napisano 14 Maja 2020 @martinello, nie T model słabszy znacznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) @martinello miałem brać T-Model ale jak porównałem wypraski i co jest dodatkowo w środku to £15 różnicy to niewiele za jakościowo lepszy produkt. Popracowalem trochę nad fakturą płyt rolowanych. Żeby w pełni pokazać efekt musiałem robić zdjęcia w pełnym słońcu. W rzeczywistości wygląda to subtelniej a po podkladzie i malowaniu powinno być dobrze. Teraz czas na spawy, fakturę na wieży i fakturę elementów odlewanych. Edytowane 14 Maja 2020 przez kzugaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Czym to traktowałeś, Nitro? Klej Tamiya? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 @bazylms prosciej Mr dissolve putty tapowana pędzlem o twardym wlosiu, po wyschnięciu szlifujesz. Daje ci to komfort że jak Ci nie wyjdzie to możesz zmyć bez obawy ze coś popsujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 No z tym "tapowaniem" to ja bym nie przesadzał. To nie Ruski sprzęt i w tej skali to raczej powinno to być praktycznie nie widoczne. A swoja drogą to zawsze mnie zastanawiało czemu Tamiya w fakturę stali walcowanej zabawiła się tylko na bokach wiezy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Dlatego szlifujesz powierzchnię do zadanego efektu jaki chcesz uzyskać. Swoja droga wiem że to z egzemplarza muzealnego ale powierzchnia nie była równiutka i gladka. Zwróć uwagę na fakturę wieży i górnej płyty na kadlubie A tak wyglada to po podkladzie Edytowane 14 Maja 2020 przez kzugaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Ja pisałem, że nie ma co przesadzać z tą fakturą. A przy okazji co wy na to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 @Seb spoko dlatego powierzchnia musi zostać oszlifowana w celu zmniejszenia efektu. @bazylms ma taki lub podobny zestaw. Jak kojarzę to są wydruki 3D dla leniwych tzn opłaca się jeśli np robisz tylko niemieckie czołgi bo to elementy wspólne pomiędzy różnymi czołgami. Coś podobnego pojawić się miało do Sherman-ów ale jeśli robisz jednego to co zrobisz z resztą pozostałych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 No dla mnie zestaw idealny i dlatego kupiłem Do Shermanów jest też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 A jak jest z wycinaniem tych zapięć? Materiał jest na tyle "przyjazny", żeby wyciąć je bez uszkodzeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Maja 2020 Share Napisano 17 Maja 2020 3 godziny temu, jacus1944 napisał: A jak jest z wycinaniem tych zapięć? Materiał jest na tyle "przyjazny", żeby wyciąć je bez uszkodzeń? Jeszcze nie wiem, wygląda to bardzo delikatnie, ale na filmikach sobie radzą. Mnie co innego zastanawia. W zestawie są mocowania lin na tylnym pancerzu i wydają mi się za małe. Dopiero latem będę testował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 17 Maja 2020 Autor Share Napisano 17 Maja 2020 Kociak pospawany, jak na pierwszy raz chyba wyszło dobrze. Teraz muszę przeszczepić jeden rząd kół od initiala z RFM mają spawy i śruby których tamka nie zrobila. Wstępnie spr to będę musiał zastosować wkładkę ok 1mm bo RFM i Tamiya w innym miejscu zrobiła łączenia kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 Prace zwolnily ostatnio i będą wstrzymane na kilka tyg. W tyg zaczynam konwersję strychu na warsztat wiec do czasu aż wszystko będzie zrobione to postępy będą znikome. Wstępnie ogarnąłem temat kół i uzyje zestaw zew kół, mają sprawy i śruby a te ce będą na platformie to tylko dziury ponawiercam. Zacząłem trochę blacharke voyagera, i jestem pod wrażeniem jakości i tego jak łatwo się wygina na linii zgięcia. Muszę odkleić pasek i wyprofilowac wystający kawałek płyty gdyż jest za krótki. Na zdjęciu położony 1mm i myślę że po wuprofilowaniu i szlifowania będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 Fajna ta faktura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2021 Malutki krok do przodu. Po nie równej walce udało się polutować przednie błotniki. Brak trzeciej ręki skutecznie przeszkadza. No cóż mam nadzieję że dalej będzie już łatwiej. Przylutować zawiasy to było wyzwanie ale z pomocą przyszła lutownica ziejąca gorącym powietrzem niczym smok z "Gry o Tron" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Czerwca 2021 Share Napisano 27 Czerwca 2021 fajnie że się nie poddałeś i walczysz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 A idź pan wszystko fajnie tylko te zawiasy. Na super glue za słabe połączenie a lutowanie bez trzeciej ręki to masakra. Już lutowanie na płytach głównych i zasilania jest łatwiejsze. Błotniki z tyłu już wstępnie ogarnięte więc potem powinno być już z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Czerwca 2021 Super Moderator Share Napisano 27 Czerwca 2021 a blokada chlapacza? Dlaczego nie dolutowana... kto to widział kleić xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2021 3 godziny temu, Greif napisał: a blokada chlapacza? Dlaczego nie dolutowana... kto to widział kleić xD Blokadę już przykleję nie chce mi się tego wszystkiego jeszcze raz lutować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi