Skocz do zawartości

Zapowiedzi i nowości Border Model

kzugaj

Rekomendowane odpowiedzi

Mojego tygrysa już wysyłają ze sklepu.

Przy okazji pytanie - ponieważ z definicji nie kleję niemieckich tanków, czy istnieją jakieś fotki pojazdów "captured" w tej wersji ?

Tygrys 131 z Tunezji się nada ?

Edytowane przez martinello

Trudno powiedzieć co dają na ramkach zanim będzie pełny inbox. Z grubsza to brak zasobnika wieżowego i inne jarzmo to tak na szybko udało mi się spostrzec. Trzeba poczekać na zawartość pudła.

W dniu 27.01.2021 o 07:51, martinello napisał:

Przy okazji pytanie - ponieważ z definicji nie kleję niemieckich tanków, czy istnieją jakieś fotki pojazdów "captured" w tej wersji ?

Tygrys 131 z Tunezji się nada ?

Expand  

Tygrysa "131" zrobił Dragon, a cały pic w modelu Bordera to unikalny zasobnik i bambetle wiec nie rozumiem zakupu po to żeby 

przerabiać na inną wersje. 

W dniu 28.01.2021 o 16:16, martinello napisał:

Nie upieram się przy 131. Chodzi mi o jakikolwiek którego można zrobić nie-niemieckiego.

A zakup był impulsowy, bez przemyślenia :) - nie znam się na niemieckim sprzęcie...

Expand  

A to spoko, ale z tego co kojarzę to jedynie Francuzi zdobyli i użyli Tygrysa, ale była to wersja późna.

No i Węgrzy jako sojusznicy mieli kilka sztuk, ale to też późne wersje.

W dniu 4.02.2021 o 08:43, martinello napisał:

jest pierwszy in-box moelu tygrysa na scalemates -> https://www.scalemates.com/kits/border-model-bt-010-tiger-i-early-production--1314899

EDIT -> mój model się właśnie pakuje w Hong-Kongu :)

Expand  

O k.., jakość odlewów jeszcze niższa niż u RFM ! Nadlewki, przesunięcia i zapadnięcia.

Będzie jazda z wieżą i płytą nad transmisją.

W dniu 4.02.2021 o 09:56, Seb napisał:

O k.., jakość odlewów jeszcze niższa niż u RFM ! Nadlewki, przesunięcia i zapadnięcia.

Expand  

Zobaczymy jaka będzie cena - z in-boxu widać że w zestawie jest kilka zasobników wieżowych oraz 5 jarzm armaty. Odpada kupowanie drogich żywic.  Mała blaszka podobna do tej z modelu Dragona, też jest i drut kolczasty.  Lufa jest również z metalu. Pofilozofowali trochę z gąsienicami - są długie proste jednolite odcinki, ale zęby ogniw trzeba wklejać osobno.  Do pidżamy można sobie przypiąć  żelazny krzyżyk z liściami dębowymi i mieczami. Można zasnąć jak as pancerny i czekać, aż model będzie dostępny w sprzedaży.

Mam nadzieje ze to był egzemplarz przed produkcyjny. wieża i kopuła dowódcy poćwiartowane ze śladami łączenia masakra. Prawdopodobnie dają szeroki zasobnik wieżowy 1.4m. Ciekawe czy wszystkie będą z metalową lufa.

W dniu 4.02.2021 o 16:40, kzugaj napisał:

Mam nadzieje ze to był egzemplarz przed produkcyjny. wieża i kopuła dowódcy poćwiartowane ze śladami łączenia masakra. Prawdopodobnie dają szeroki zasobnik wieżowy 1.4m. Ciekawe czy wszystkie będą z metalową lufa.

Expand  

A ja mam nadzieję, że części Dragona będą pasować.

Co z tego że lufa metalowa jak hamulec plastik?

W dniu 4.02.2021 o 09:56, Seb napisał:

Expand  

Expand  

Facet mówił, że sam producent prosił, żeby zaznaczyć że to jest egzemplarz przedprodukcyjny i część rzeczy musi jeszcze zostać poprawiona.

obraz.thumb.png.17ed13fe108560491209b10883e59558.png

yfff9pyf7k3w.jpg.6c548e85343acde41ada520c5d1500e6.jpg

Przez kilka miesięcy praktycznie nie ruszyli problemów wytkniętych przy renderach, więc nie ma co się łudzić że zmienią nowe formy na które już na pewno wydali poważniejsze pieniądze :I

• Like 1

Ciekawe czy wszystkie będą z metalową lufa.

Expand  

Lufa i Ritter Kreutz tylko we wczesnych pudełkach produkcyjnych.

W dniu 4.02.2021 o 21:02, halset napisał:

... producent prosił, żeby zaznaczyć że to jest egzemplarz przedprodukcyjny i część rzeczy musi jeszcze zostać poprawiona.

Expand  

To może tylko w tych pudelkach są dodatki?

A tak na serio to oceniać będzie można po tym jak będzie już w prywatnych rękach i wtedy okazać się może że chcieli zmienić, ale im nie wyszło bo - by było tego za dużo.

Niestety znów instrukcja będzie do niczego. Żeby zrobić dość wierną miniaturkę wersji z czasów wojny będzie potrzebna wiedza o tych Tygrysach. Choć informacje dla poszczególnych różnic mogli by tam dodać.
Tak wygląda choćby z pojazdem No.323 - z 503 BCC do którego potrzebne są zmiany w budowie modelu do wykonania samemu.
Natomiast w pojazdach No.1311 "LSSAH" - potrzebne są dodatkowe części w zestawie ich nie ma* ; oraz No.S02  "Das Reich" - potrzebne są dodatkowe części w zestawie ich nie ma*.

Jako taki dobitny przykład to pojazd - No.123 z 503 BCC który był z tych w grupie - INITIAL -  z dwoma otworami strzelniczymi w wieży. Nie miał włazu z prawej strony wieży.98219594_meser262@waz.thumb.jpg.3188938ea2666fda5af291118949fb0b.jpg

To jest taka "mała" kompromitacja producenta modelu. W dzisiejszych czasach i przy obecnym poziomie wiedzy o Tygrysach to ... .

Teraz, aby to zmienić muszą wydrukować inny zestaw kalkomanii, zmienić instrukcję malowania lub dodać części do zrobienia tych wersji. Co zrobią zobaczymy?

* - nie widziałem takowych w zestawie części.

W dniu 5.02.2021 o 10:18, Irgr napisał:

Przez kilka miesięcy praktycznie nie ruszyli problemów wytkniętych przy renderach, więc nie ma co się łudzić że zmienią nowe formy na które już na pewno wydali poważniejsze pieniądze

Expand  

I tu muszę się zgodzić z Kolegą - moim zdaniem nie zrobią NIC. Choć chciałbym się pomylić.

Pozdrawiam

Krzysztof

Dla mnie cały bajer zestawu polega na możliwości zbudowania "111" z s.Pz.Abt.505 (nietypowe zasobniki, bambetle, drut kolczasty).

Ale za cholerę nie mogę dopatrzeć się na archiwalnej fotce kamuflażu zaproponowanego przez Chińczyków.

Tiger_505_111.thumb.jpg.f6da33ef1e1b50bdb0a214330cf6c0d9.jpg

Reszta proponowanych konfiguracji to żadna atrakcja tym bardziej jak Krzysiek wspomniał ssają😁

W dniu 5.02.2021 o 13:16, martinello napisał:

Ale coś da się zrobić "spudła" - wystarczy części ?

Expand  

Mam nadzieję ze TAK. Wszystkie Tygrysy produkowane od stycznia do marca 1943 rok np. No.323 z 503 BCC z małymi przeróbkami względem części z modelu w zakresie tych części.

W dniu 5.02.2021 o 14:05, martinello napisał:

Czyli jest to niemerytoryczny chiński badziew ?

Expand  

Aż tak nie jest - tylko robiąc malowania tak znanych pojazdów powinni zastanowić się nad ich prawidłową budową i wskazaniem w instrukcji tych różnic. Niektóre malowania za to powinni całkowicie pominąć, lub dodać do nich części - co by w znacznym stopniu zwiększyło możliwości zestawu.

Pozdrawiam

Krzysztof