Mario Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) No dobra Panowie, skończyłem drugiego MiGa, jutro wstawię galerię. Nie zatrzymuje się i zaczynam Spitfire'a. Wybór padł na wersję IXc, od Eduarda w skali 1:48, edycja profipack. W pudełku były podstawowe blaszki,maski i wypraski. Ja dodatkowo dokupienia dwa rodzaje blaszek, klapy i dodatkowe elementy kokpitu oraz na zewnątrz. Malowanie modelu nie kombinowane będzie pudełkowe, w wersji polskiej samolot Henryka Dygały. Będzie to trzeci model i mam nadzieje, że nie wyjdzie gorzej jak mój MiG 29 z GWH i MiG-29 UB z Edurda też w tej skali. Dziś wrzucam to co w pudełku, jutro postaram się ruszyć z budową. Farby naturalnie dokupiłem, nie były w pudełku Edytowane 15 Maja 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Pozwolę sobie siąść cichutko w kąciku i będę obserwował; gdyż-ponieważ w/w model znajduje się na składziku i czeka na swoją kolej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 I ja się rozsiądę wygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 17 Maja 2020 Autor Share Napisano 17 Maja 2020 No to lecimy, jak w większości chyba zaczynam wycinankę kokpitu, sporo części i blaszek zestawowych oraz blaszek dokupionych. Powycinalem, co mogłem skleiłem i położyłem podkład. Niektóre części wymagały waloryzacji, odciąłem plastikowe części i zastąpiłem blaszkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 18 Maja 2020 Autor Share Napisano 18 Maja 2020 Położyłem kolor do kokpitu, i za kokpit, wziąłem się też za blaszki zestawowe i dokupione. Siedzenie pomalowałem kolorem russet zgodnie z instrukcją, ale wg mnie byl on za jasny, przyciemniłem go Jet exhaust i było od razu lepiej, wzorowałem się na zdjęciach z sieci. Dorobiłem też przewody na drążku sterowym idące wzdluz niego do dołu oraz dorobiłem przewody w otwór kokpitu po lewej stronie, po prawej przewody miałem w dokupionym zestawie blaszek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 18 Maja 2020 Autor Share Napisano 18 Maja 2020 Pytanie bo zamierzam wziąć się za skrzydło, a kupiłem blaszane klapy. Czy to jest jakaś forma, która naklejamnna skrzydło i wycinam plastik? Bo chyba dobrze rozkodowałem instrukcję. Jakieś rady jak wycinać, czym, czy ta blaszkę przykleić niby piszą że nie, ale była by stabilniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Maja 2020 Share Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) Robota super, nie pasuje mi tylko kolor wnętrza. Wygląda jak amerykański Interior Green, powinien być zgodnie z brytyjskimi wytycznymi Aircraft Grey Green. Z palety Gunze MrColor C364 lub zastępczo H312. Tablicę przyrządów potraktuj matem, Eduard robi ten element fatalnie. Zegary kropelką błyszczącego i będzie dużo lepiej. Edytowane 19 Maja 2020 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 19 Maja 2020 Autor Share Napisano 19 Maja 2020 (edytowane) @barszczo dzięki wnętrze takim kolorem malowałem H312, bo przez net podglądałem instrukcje i taki był, jak kompletowałem zamówienie, w nowej instrukcji jest Aircraft Grey Green. Na zegary położyłem klej do szyb Humbrola. Być może oświetlenie przy zdjęciach sprawia wrażenie że kolor wygląda inaczej. Teraz już za późno tylko na mat na zegary, bo już zamknąłem kokpit. Edytowane 19 Maja 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 22 Maja 2020 Autor Share Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) Przez te klapy trochę opóźnienia, ale kokpit zamknąłem. Zdjęcia są trochę rozjaśnione, stąd wrażenie że zieleń jest za zielona, malowałem H312. Edytowane 22 Maja 2020 przez Mario 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 22 Maja 2020 Share Napisano 22 Maja 2020 3 godziny temu, Mario napisał: Przez te klapy trochę opóźnienia, ale kokpit zamknąłem. Zdjęcia są trochę rozjaśnione, stąd wrażenie że zieleń jest za zielona, malowałem H312. Widzę, że nie cieniujesz wnętrza. Ja nawet w 72 zapuszczam, w 48 według mnie razi takie czyste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 22 Maja 2020 Autor Share Napisano 22 Maja 2020 (edytowane) @GreGG24 Wymazałem, ale chyba za dużo starłem,może jeszcze poprawię jak wcisnę pędzel, a zdjęcia te niezłożone są przed Edytowane 22 Maja 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 Ach te klapy...ale udało się, jeszcze w górnej części skrzydła otwór na wskaźnik otwarcia musiałem wyciąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 25 Maja 2020 Autor Share Napisano 25 Maja 2020 Połączyłem kadłub że skrzydłami, wkleiłem lotki,stery, przygotowałem obudowy silnika i wydechy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Coraz ciekawiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 Czy ktoś z Was orientuje się kiedy te chłodnice pod skrzydlami były otwarte a kiedy zamkniete, w necie znalazłem różne zdjęcia na postoju zarówno z zamkniętymi jak i otwartymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) Dalsza część prac to budowa chłodnic i ich waloryzacja, postanowiłem zrobić je w pozycji otwartej, chłodnice wewnątrz pomalowałem kolorem zgodnie z instrukcją tym co będzie malowany spód mr. Color c363. Wziąłem się też za podwozie i śmigło, wyciąłem i pomalowałem podkładem. No i zacząłem szpachlować, niestety nie mogę rozcieńczyć plasto, próbowałem rozcienczalnikiem Hataki i mr leveling Edytowane 27 Maja 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Co do otwartych/zamkniętych chłodnic podskrzydłowych to ciężko ustalić czy "na ziemi" powinny być otwarte czy zamknięte. Na pewno to czy były zamknięte czy otwarte miało wpływ na osiągi Spitfire'ów. Znalazłem coś takiego: http://www.spitfireperformance.com/jf319.html Skoro w tych "opracowaniach" jest wyraźnie zaznaczone, że testy/pomiary były wykonywane z otwartymi czy zamkniętymi chłodnicami - to jakieś zalecenia pewnie były co do ich otwierania i zamykania w celu poprawienia osiągów samolotu. Ale na ziemi przypuszczam, że nie miało to żadnego znaczenia. I to że raz są otwarte innym razem zamknięte to raczej kwestia "zapominalstwa" pilotów, którzy po locie zostawiali je w takiej czy innej pozycji, bądź obsługi naziemnej która robiąc przeglądy raz zostawiała je otwarte innym razem zamknięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 28 Maja 2020 Autor Share Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) U mnie tak dzisiaj wyglądały pracę, zacząłem od zbudowania klap z blaszek, zamontowałem w skrzydłach wskaźnik otwarcia klap, karabiny, korek zbiornika paliwa, zacząłem szpachlować i szlifować miejsca na łączenia połówek kadłuba, obudowy silnika, zbiornika,i wlotu u dołu i tak wstępnie przygotowałem model pod podkład. Pomalowałem też wydechy, instruowałrm się na kanale plasmo Davida Damka, kolejno poszło podkład, Gun Metal i pierwszy raz bawiłem się pigmentami, rdza i czarny. Ja odbiegam trochę od instrukcji bo uznałem że wygodniej pomalować wydechy jak nie są zamontowane. Wkleje je na końcu jak model będzie już pomalowany. Edytowane 28 Maja 2020 przez Mario 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 30 Maja 2020 Autor Share Napisano 30 Maja 2020 Kilka drobnych prac, pomalowanie celownika i wklejenie, oklejenie maskami owiewki i wklejenie w kadłub, wklejenie podwozia, pomalowanie śmigła i generalnie poszedł podkład,ale nie mam foto w podkładzie, będzie przy okazji preshadingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 4 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2020 No i malowanie, podkład, cieniowanie,kolor, pomalowałem również wnęki klap na aluminiowy kolor, dziś tworzę górny kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 5 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2020 Kamuflaż zrobiony, miejsca gdzie na zdjęciach widać niedociągnięcia szarego poprawiłem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 "No, ładne cacko..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2020 (edytowane) Ma ktoś wiedzę co to za elementy w IXc, czy tam były tylko zaślepki, czy jakieś karabiny, bo nie wiem jak to pomalować, czy dziury nawiercać, i co to jest ten okrągły element pod spodem, bo niby element trzeba wkleić przezroczysty a potem maluje się na kolor spodu. Z tego co wyczytałem na wiki wersja IXc miała w obsadzie dwa działka i cztery karabiny, działko to te elementy długie przed krawędzią natarcia, nie wiem co to jest to wystające obok działka? Może miejsce na na trzecie i czwarte dzialko, a to co zaznaczyłem to karabiny? Tu oczywiście nie ma bo zdjęcie egzemplarza w czasach obecnych Edytowane 7 Czerwca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 7 Czerwca 2020 Share Napisano 7 Czerwca 2020 Skrzydło C, 'uniwersalne', mogło przenosić różne wersje uzbrojenia, np. 4 działka. W najpopularniejszej wersji montowano 2 działka i cztery browningi '303. W komorze działek pozostawała pustka w miejscu zewnętrznej 'armatki', a osłonę wylotu lufy zakrywano dedykowaną zaślepką.To się wiązało też z kształtem pokryw komory działek, ale to inna historia. Wyloty 'blast tubes' Browningów zaklejano samoprzylepnymi zaślepkami, czerwonymi na ETO. Pod kadłubem okrągła lampa z kloszem w kolorze bursztynowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2020 Godzinę temu, greatgonzo napisał: Skrzydło C, 'uniwersalne', mogło przenosić różne wersje uzbrojenia, np. 4 działka. W najpopularniejszej wersji montowano 2 działka i cztery browningi '303. W komorze działek pozostawała pustka w miejscu zewnętrznej 'armatki', a osłonę wylotu lufy zakrywano dedykowaną zaślepką.To się wiązało też z kształtem pokryw komory działek, ale to inna historia. Wyloty 'blast tubes' Browningów zaklejano samoprzylepnymi zaślepkami, czerwonymi na ETO. Pod kadłubem okrągła lampa z kloszem w kolorze bursztynowym. Dzięki, lampę zrobię na żółto clear,bo taki mam, a co do uzbrojenia muszę nawiercać skrzydło, gdzie te czerwone, zrobie dziury coś ala karabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi