kowal76 Napisano 13 Listopada 2020 Autor Share Napisano 13 Listopada 2020 Mają być kalki, ale zobaczymy jak to będzie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Listopada 2020 Autor Share Napisano 13 Listopada 2020 9 minut temu, Spotter napisał: Maluj. Pasy to łatwizna. A jeżeli potrzebujesz dobrych masek do zrobienia żurawia na ogonie, to polecam kolegę @Soris Wykona ci rewelacyjne maski. Wkładasz tyle pracy w ten model, że szkoda byłoby go popsuć kalkami. Farba to jednak farba i będzie wyglądać niebo lepiej. Zastanawiam się właśnie nad maskami. Kolega dla którego robię ten model dał kalki i muszę z nim skonsultować sprawę :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 Okna zalane żywicą z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 Żywica w oknach schnie, więc zabrałem się za rzeczy które mogę zrobić bez kadłuba. Pomalowałem światło na stateczniku pionowym oraz zrobiłem przymiarki gondoli silników do skrzydeł. Trzeba było trochę użyć pilnika, ale jest w miarę ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Grześ, pleksa osłaniająca ,,majak, w napływie kierunku, była przezroczysta. Edytowane 14 Listopada 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 15 minut temu, em napisał: Grześ, pleksa osłaniająca ,,majak, w napływie kierunku, była przezroczysta. To nie problem zmyje się :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 21 Listopada 2020 Autor Share Napisano 21 Listopada 2020 Model nabiera kształtów. Teraz trochę szpachli przy statecznikach i kolej na skrzydła oraz silniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Listopada 2020 Autor Share Napisano 22 Listopada 2020 Kolejna część na swoim miejscu i znowu szpachlowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Pięknie Ci wychodzi ten model, śliczny samolot i bardzo chciałbym go mieć na półce, ale jak widzę Twój "trud i znój" to mi się Chylinska włącza "kiedy powiem sobie dość" kupowania i nie klejenia chylę czoła przed Twoim zaparciem i umiejętnościami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Listopada 2020 Autor Share Napisano 22 Listopada 2020 13 minut temu, mysiek13 napisał: Pięknie Ci wychodzi ten model, śliczny samolot i bardzo chciałbym go mieć na półce, ale jak widzę Twój "trud i znój" to mi się Chylinska włącza "kiedy powiem sobie dość" kupowania i nie klejenia chylę czoła przed Twoim zaparciem i umiejętnościami Oj tam bez przesady, ja zwykły sklejacz jestem :), ale dziękuję za miłe słowo. Mam w planach jeszcze jednego takiego, ale w malowaniu Aerifłotu. Leciałem takowym do Wilna w 1991 roku :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Zywiczne okna robia robote !!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Listopada 2020 Autor Share Napisano 22 Listopada 2020 Teraz, spiton napisał: Zywiczne okna robia robote !!!!! Na pewno lepsze niż zestawowe :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 Na górze na większe szparki szpachla Tamki. Na dole na mniejsze Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Listopada 2020 Autor Share Napisano 27 Listopada 2020 Ciąg dalszy. Gondole silników na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 27 Listopada 2020 Share Napisano 27 Listopada 2020 A możesz napisać coś więcej o zalewaniu okienek żywicą? Czy ona jest gęsta jak clearfix? Obrabiałeś to jakoś potem? Bo na zdjęciach wydaje mi się, że część otworów jest oblana też wokół. Sam mam na składzie kilka większych AModeli i podobnych jakościowo wynalazków i tam ten patent bardzo by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Listopada 2020 Autor Share Napisano 27 Listopada 2020 19 minut temu, Fixer napisał: A możesz napisać coś więcej o zalewaniu okienek żywicą? Czy ona jest gęsta jak clearfix? Obrabiałeś to jakoś potem? Bo na zdjęciach wydaje mi się, że część otworów jest oblana też wokół. Sam mam na składzie kilka większych AModeli i podobnych jakościowo wynalazków i tam ten patent bardzo by się przydał. Jest żywica i utwardzacz. Trzeba oba składniki wymieszać w odpowiednich proporcjach, a przynajmniej tak jest zalecane. Ja zrobiłem to na oko próbując na boku i byłem zadowolony z efektu. Samą żywicę po wymieszaniu trzeba od razu aplikować. Do zalewania otworów użyłem wykałaczki stopniowo aplikując żywicę . Dotykając wykałaczką żywicy z pojemniczka pobierałem i przenosiłem kroplę na okienko. Trzeba było wykonać tą czynność kilka razy żeby wypełnić otwór. Jak było za dużo, to tą samą wykałaczką pobierałem żywicę z otworu na okna. Co do gęstości, to chyba jest trochę rzadsza niż ClearFx i się nie ciągną gluty. Naprawdę bardzo fajnie się ją aplikuje. Do całkowitego wyschmięcia i utwardzenia potrzeba około tygodnia. Natomiast co do obróbki, to nie próbowałem jej szlifować lub polerować ponieważ wygląda dobrze. Jedynie usunąłem papierem ściernym w miejscach gdzie wylała się poza okna. Na pewno będę korzystał z żywicy w przyszłości :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Listopada 2020 Autor Share Napisano 28 Listopada 2020 Dzisiaj poszpachlowałem szpary przy gondolach silników oraz dokleiłem niektóre drobne elementy do kadłuba i silników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 29 Listopada 2020 Autor Share Napisano 29 Listopada 2020 W końcu zaczyna wyglądać jak An 24 :). Teraz trochę szpachli na łączeniu skrzydeł i pozostanie malowanie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Dobry będzie skurczybyk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2020 Sklejony i czas na malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 3 Grudnia 2020 Share Napisano 3 Grudnia 2020 no.no, robi się z tego przyzwoity model. Pięknie go wyciagasz !! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2020 Malowanie niestety będzie płaskie i bez brudzenia, łosza itp. Kolega dla którego go robię nie życzy sobie takich efektów. Jak kiedyś będę robił dla siebie Aerofłot, to na pewno będzie inny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 to przeryj mu linie jak w diecastach, aby nie był taki płaski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Godzinę temu, Moses napisał: to przeryj mu linie jak w diecastach, aby nie był taki płaski Taki zostanie :). Jednak postaram się zrobić tak , aby nie wyglądał jak zalany farbą. Najchętniej to bym go trochę pobrudził jak np tą tutkę niegdyś. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez kowal76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 4 Grudnia 2020 Share Napisano 4 Grudnia 2020 Sprawia mi dużo przyjemności oglądanie takich warsztatów . Szpachla , papier ścierny - to jest dopiero walka . A jaka satysfakcja po skończeniu . Pozdrawiam Hello 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi