Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnimi czasy dopadły mnie II wojenne klimaty i to jest ich pierwszy owoc. Znany i lubiany model Tamki. Żadnego "aftermarketu" nie dodawałem, 90% pudło, reszta inwencja własna.

Model przedstawia wóz dowódcy 1 kompanii 4 Pułku Czołgów Ciężkich kpt. Riabcewa z okresu walk o Kołobrzeg w marcu 1945 r. 

Zapraszam do oglądania i komentowania. 

colorized-image.jpg

001.JPG

002.JPG

003.JPG

004.JPG

005.JPG

006.JPG

007.JPG

008.JPG

009.JPG

010.JPG

011.JPG

012.JPG

013.JPG

014.JPG

015.JPG

016.JPG

• Like 3
Napisano

Nasuwa mi się kilka pytań, ale słaba jakość zdjęć powoduje, że nie wiem czy będą zasadne. Ogólnie widać, że fajnie zmalowany, ale ten brak szczegółów :(...

Napisano
Teraz, Rack napisał:

Nasuwa mi się kilka pytań, ale słaba jakość zdjęć powoduje, że nie wiem czy będą zasadne. Ogólnie widać, że fajnie zmalowany, ale ten brak szczegółów :(...

Ja już kiedyś pisałem, fotograf ze mnie żaden ale jeśli masz jakieś życzenia, co do szczegółów to pisz, postaram się jutro wrzucić kilka fotek ze zbliżeniami.

Napisano

Oki :). Szczególnie chodzi mi o przód - z jednych zdjęć wygląda jakby był spawany a z innych jakby jednak odlewany. I generalnie jakbyś dał lepiej oświetlone zdjęcia i trochę zbliżeń ?.

Napisano

Przód jest odlewany, nie ma na rynku modelu tego czołgu z kadłubem spawanym. Wszelkie monografie podają, że wozy w 4 pczc to były te z kadłubem odlewanym wczesnej wersji drugiej odmiany czyli jeszcze bez podpory lufy na tylnej płycie i z reflektorem na prawej stronie. Jutro spróbuje podziałać ze zbliżeniami. 

Napisano (edytowane)

Zużyty... główne kamuflaż :)

Kawał sympatycznego modelu, nowoczesne ślady eksploatacji i z "kuricą"...

No i "drapieżnie" odsłonięte fragmenty gąsienic...

Jestem "za"!

Tylko sznurek mógłbyś wymienić na jakąś plecioną linkę- lepiej by zagrała...

Pozdrawiam.

Edytowane przez rhinoceros
Napisano

Pojazd w porządku :super:. Zużycie frontowe  i ogólny wygląd na piątkę :D.Jedyna rzecz do której się można przyczepić to  strasznie rażą te wściekle niebieskie peryskopy, psują wygląd całego pojazdu proponowałbym zrobić je z np. z kawałka pleksy lub np wydrążyć i zalać 2 składnikowym klejem UHU plus i wtedy będzie ideał  :mrgreen:. Pozdr. A.

Napisano

Dzięki za wszystkie opinie, bardzo miło się je czyta:) 

5 godzin temu, rhinoceros napisał:

Tylko sznurek mógłbyś wymienić na jakąś plecioną linkę- lepiej by zagrała...

Fakt, ale szczerze mówiąc chciałem go zrobić niejako "po kosztach", żeby zobaczyć co się da wyciągnąć z pudła. 

3 godziny temu, Adams M1A1 napisał:

Jedyna rzecz do której się można przyczepić to  strasznie rażą te wściekle niebieskie peryskopy

Może położę na nie jeszcze delikatnie "smoke"z tamki.

Nie wiem czy o takie foty chodziło, ale proszę:

017.JPG

018.JPG

019.JPG

020.JPG

021.JPG

• Like 1
Napisano

To model z takich na który patrzysz i albo się podoba, albo nie. Tak jak piszesz, nie ma co wchodzić w dyskusję o szczegółach, szczególnie że ja się nie znam. Ale model mi się podoba. 

Napisano (edytowane)

Mnie też się podoba, można kapnąć na wydechach przepalonym olejem jeszcze. Tylko zdjęcia dalej jednak słabe i nie oddają walorów modelu, a szkoda .

P.S. Marcin, chętnie popatrzyłbym na Twojego IS-a :super:.

Edytowane przez Rack
Napisano

Cieszę się, że się podoba. Mój pierwszy zimowy (powiedzmy, bo to raczej jego resztki) kamuflaż. Pierwsze użycia lakieru do włosów- na kolorze podstawowym i białym. Pierwsze użycie gotowca vallejo imitującego błoto i...chyba wszystko wyszło, także tym bardziej jestem zadowolony.