abtb Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) Tym oto tytułem rozpoczynam nowy warsztat. Bo w sumie ileż razy można pisać F-104 Takie "coś" mi poczmistrz przyniósł: Wyszarpnąłem na aukcji za niecałe 54 zeta plus urwany rękaw w tiszercie. Dziesięciu walczyło czyli było na ostro Co prawda wyszukałem, że ostatnio ten zestaw był do kupienia oficjalnie w 2014 r za 75 plnów więc jakoś ten rękaw odżałuję A w środku była karteczka: Czyli wynika, że ktoś mnie zna ale ja nie znam go. Ale jak to mówią - uderz w stół to się może owe tajemnicze nożyce odezwą Oczywiście poza kartką w środku była też odrobina plastiku: dwa arkusze kalek: (typowa japońszczyzna - film grubości papieru, biały taki bardziej ecru) oraz dwie instrukcje: Tą z prawej mogę komuś przesłać listem, bo jest dla mnie zupełnie zbędna (na razie) Plan jest taki, żeby zrobić coś po kanadyjsku: Skłaniam się co prawda ku malowaniu nr 2 i 3 ale to z "2" to niby mieszanka RLM71 i białego więc odpada bo nie lubię mieszać. Aczkolwiek skłaniałbym się, że to jest jednak jakaś zieleń "herbaciana" bo niby Kanada Kanadą ale lejce to się kończą w Londynie. "Vyzbroy" planuję podwiesić z zestawu hasy: tj. zasobniki SUU-20 i centralnie SUU-12 z pudła Italeri plus jakieś sidewindery na końcówkach skrzydeł. Oczywiście plan może się jeszcze zmienić ale to się okaże w trakcie. Do tematu podchodzę spokojnie i bez spiny. Model można złożyć w trzy - cztery dni. Ewentualnie pięć (jak się ogląda gołe d...y w internecie) Plan jest taki żeby skończyć przed 31.12.2020 czyli warsztat będzie się toczył powolutku. A zatem - warsztat dziewiątej 104-ki uważam za oficjalnie otwarty Edytowane 12 Lipca 2020 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nikolasyev Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 tajemniczy wielbiciel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 24 minuty temu, abtb napisał: A zatem - warsztat dziewiątej 104-ki uważam za oficjalnie otwarty Zatem siadam w pierwszym rzędzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Lipca 2020 Share Napisano 12 Lipca 2020 YEYEYEYE !!! To ja lecę do sklepu po flachę syropu klonowego i siadam na widowni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 Pomału ruszam z robotą Na początek kokpit: i na miejscu: Dysza też wklejona Następnie całość zamknąłem Różowo niestety nie jest (tradycyjnie) Całość wstępnie ogarnięta: Zostało tu i ówdzie poprawić i podlizać, odtworzyć nity na dyszy i będzie można łączyć polówki w cały kadłub I na koniec mały pre-order dla zainteresowanych: Jak się ogarnie do końca to będzie premiera w sierpniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 Będzie dobrze, to jest pewne. Ciekawy jestem tego "Vyzbroy'a". W sumie pod Kanadyjczykami dość popularne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Popatrzę jak powstaje kolejny śledzik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) 9 minut temu, kapsel napisał: Popatrzę jak powstaje kolejny śledzik Zapraszam, zapraszam. Jak widać po sali tłoku nie ma i raczej nie będzie. Roboty warsztatowe co prawda posuwają się bardzo pomału do przodu ale jest to spowodowane wyławianiem: i "wykańczaniem" śledzi nr 7 i 8 Edytowane 15 Lipca 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Hmmmmm.... Który to będzie ten z nr 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 5 minut temu, rudy0007 napisał: Który to będzie ten z nr 7? Proszę bardzo: 那覇の辛いニシン Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 A z numerem 8 co się szykuje? Bo ja bym chętnie zobaczył Duńczyka albo Chińczyka z Tajwanu w twoim wykonaniu, ale to może być ten dziesiąty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 Do nr 10 włącznie wszystko już zajęte. Co prawda dziesìąka jeszcze w fazie kompletowania i podejmowania ostatecznych decyzji ale już mogę powiedzieć że będzie grubo. Do końca miesiąca wszystko powinno być w moich łapkach. Ew warsztat jako dodatek do poważnego warsztatu w dziale wiatracznym. Ósemka jest w fazie wykańcznia i być może wskoczy do galerii przed siódemką. Będzie nietypowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 51 minut temu, abtb napisał: Do nr 10 włącznie wszystko już zajęte. Co prawda dziesìąka jeszcze w fazie kompletowania i podejmowania ostatecznych decyzji ale już mogę powiedzieć że będzie grubo. Do końca miesiąca wszystko powinno być w moich łapkach. Ew warsztat jako dodatek do poważnego warsztatu w dziale wiatracznym. Ósemka jest w fazie wykańcznia i być może wskoczy do galerii przed siódemką. Będzie nietypowo. Miałem pisać coś innego, ale nie zdążyłem. Ten post wszystko raczej mi wyjaśnił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Axel Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 12.07.2020 o 17:00, Nikolasyev napisał: tajemniczy wielbiciel Od razu wielbiciel - po prostu zbiezność loginów na modelworku i portalu aukcyjnym:) Cieszę się, że bedzie kanadyjski - sam miałem w planach go w tych właśnie barwach zrobić. Tym bardziej, że model przyjechał ze mną właśnie z kraju, w którego malowaniu zostanie sklejony. Co najmniej dwa razy pokonał ocean(y), żeby w końcu ktoś się zlitował i go skleił:):) Edytowane 15 Lipca 2020 przez Axel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 6 godzin temu, abtb napisał: Do nr 10 włącznie wszystko już zajęte. Co prawda dziesìąka jeszcze w fazie kompletowania i podejmowania ostatecznych decyzji ale już mogę powiedzieć że będzie grubo. Do końca miesiąca wszystko powinno być w moich łapkach. Ew warsztat jako dodatek do poważnego warsztatu w dziale wiatracznym. Ósemka jest w fazie wykańcznia i być może wskoczy do galerii przed siódemką. Będzie nietypowo. Nie ma problemu, mogą być jedenasty i dwunasty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 9 godzin temu, Matys napisał: mogą być jedenasty i dwunasty Chyba się numerki skończyły w automacie i raczej będzie ciężko ulepić coś ponad nr 10. A poza tym ileż można lepić w kółko to samo. Plan był taki żeby zrobić trzy, bo tyle miałem na stanie, potem może jednak pięć bo to już kolekcja na konkurs a teraz wyszło dziesięć. Oj, za bogato tych śledzi, za bogato. Ale jakieś ładne kanadyjskie kalki to chyba masz na stanie? Będziesz używał czy zostawiasz myszom na pożarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 Coś takiego powinienem znaleźć w szufladzie Nie, nie będę używał, planowałem tylko Duńczyka z tego zestawu i to mi wystarczy. Generalnie ja mam trochę inaczej i mi jeden śledź na półce wystarczy. W przeciwieństwie do MiGów-21, których będę miał co najmniej 6, albo i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 1 minutę temu, Matys napisał: Coś takiego powinienem znaleźć w szufladzie Nie, nie będę używał, planowałem tylko Duńczyka z tego zestawu i to mi wystarczy. Co to za zestawik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 Teraz, rudy0007 napisał: Co to za zestawik? Xtradecal X72315. Jest jescze bardzo ładny X72314 z innymi malowaniami. Kalki Microscale więc jakość raczej w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 1 minutę temu, Matys napisał: Kalki Microscale więc jakość raczej w porządku. Kalki są w porządku. Wiem, bo używałem do hiszpana Jeszcze raz WIELKI DZIĘKI za udostępnienie 6 minut temu, Matys napisał: Nie, nie będę używał, . Jakby co to wiem gdzie "uderzyć" jakby oryginały hasy nie dały rady. A kalki są chyba do nabycia w Martoli. Tylko nie kojarzę czy "od ręki" czy na zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 Jakby co to zapraszam do "uderzania" Kalki w Martoli są, ale ja akurat zamawiałem je bezpośrednio na Hannants. I już akurat nawet u nich są wyprzedane, więc jeżeli w Martoli są na zamówienie to raczej nie należy liczyć na szczęście. Ale powinny zostać dodrukowane kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 Tych kalek nigdzie nie idzie dostać. Przeszperałem już wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 10 minut temu, rudy0007 napisał: Tych kalek nigdzie nie idzie dostać. To jakby co wiesz, gdzie "uderzyć" "hiszpana" juz nie ma, "duńczyk" i "kanadyjczyk" w rezerwacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 41 minut temu, Matys napisał: planowałem tylko Duńczyka Czy będzie coś w tym stylu: czy jednak trochę mniej "wyświechtane" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 24 minuty temu, abtb napisał: To jakby co wiesz, gdzie "uderzyć" "hiszpana" juz nie ma, "duńczyk" i "kanadyjczyk" w rezerwacji Jeszcze skanibalizowałem kwadratowe tureckie rondle żeby sobie zrobić F-102A Resztę mogę udostępnić I mój Duńczyk ma być troszkę wyświechtany, ale nie wiem czy aż tak ekstremalnie jak na tym zdjęciu. Bardziej celuję w coś w tym stylu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi