Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szperałem i mam. Tankietka stojąca w Belgradzie nie jest zidentyfikowana w 100%. TKF to wersja przejściowa między TK-3, a TKS - różnice w konstrukcji ramy pancerza, ale głównie w zawieszeniu. Obiekt z Belgradu zawiera w sobie podwozie typu TKS, natomiast pancerz jest od TK-3. I bądź tu teraz mądry ?! Chyba napiszę do ludzi z FWP (Ci od 7TP i TK-3) oni wiedzą o tych pojazdach wszystko

A wracając do belgradzkiego obiektu (LordDisneyland ) to uznajmy, że z racji swojej unikalności mamy do czynienia z TKF - bo było ich 18-22 sztuk, więc są jeszcze rzadsze niż TK-3 i TKS.

A czy przypadkiem główna różnica nie polega na typie silnika, gdzie wymieniono motor Fiata?

A co do Belgradczyka to najprawdopodobniej pojazd z 10BK (posiadała takowe) która po internowaniach i innych tarapatach ponoć zaliczyła nawet gościnne występy u Tity.

• Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

TK-3 miał y silnik Ford A, gaźnikowy, 4-cylindrowy, 4-suwowy...

TKS i TKF miał Polskiego FIATA 122B (mocniejszego, zamiast 40 KM 46 KM) więc racja, racja. Oprócz różnic w konstrukcji budy były też zmiany inside

• 1 month later...
Napisano
Dla wszystkich spalających się przy budowie tankietek podaję link

sphttp://derela.republika.pl/tk_conpl.htm

...który nie działa.

Napisano

Poprawiłem wam link.

Napisano

Bardzo fajna stronka, pokazany jest kamuflaż (czarna otoczka) typu francuskiego oraz ciemno zielone malowanie, jakie było stosowane w jednostkach wojsk zmotoryzowanych, a jeżeli chodzi o niemieckie malowanie to oczywiście schwarzgrau.

Napisano
A dlaczego nie działał?

Wplątało się nie wiem skąd "sp" do "sphttp://derela.republika.pl/tk_conpl.htm" przy "http". Te "http" mówi naszej przeglądarce co ma zrobić z tym co jest dalej, czyli w tym wypadku że ma do czynienia ze zwykłą stroną. Przeglądarka nie wiedziała co ma zrobić z sphttp bo po prostu taki protokół (instrukcja) nie istnieje.

• 1 month later...
Napisano

Czołem ;)

Co to jest za godło na tylnym pancerzu tego TKSa? (mam na myśli tą "rękę z mieczem"). Ja się na wrześniowym sprzęcie kompletnie nie znam, więc pytam Was. Kumpel chce taki model zrobić, stąd ów temat.

dzięki z góry i pozdrawiam

01da3fd643e0ef7f.jpg

Napisano
Czołem ;)

Co to jest za godło na tylnym pancerzu tego TKSa? (mam na myśli tą "rękę z mieczem"). Ja się na wrześniowym sprzęcie kompletnie nie znam, więc pytam Was. Kumpel chce taki model zrobić, stąd ów temat.

Avi to nie jest TKS tylko TK-3 przyjrzyj się. Chociażby klapy włazów są inne. Logo na pojeździe to raczej indywidualne logo wozu (teoretycznie ich malowanie było zabronione w WP, ale w praktyce się trafiały). Poszperam jeszcze i dam znać.

Tankista17 - co do NKM trzeba przeliczyć. Jeśli uda mi się znaleźć książkę, po której myślę to dam Ci znać.

Napisano
Czołem ;)

Avi to nie jest TKS tylko TK-3 przyjrzyj się. Chociażby klapy włazów są inne. Logo na pojeździe to raczej indywidualne logo wozu (teoretycznie ich malowanie było zabronione w WP, ale w praktyce się trafiały). Poszperam jeszcze i dam znać.

Tankista17 - co do NKM trzeba przeliczyć. Jeśli uda mi się znaleźć książkę, po której myślę to dam Ci znać.

A ja uprzedzałem, ze to dla mnie 'czarna magia' ))))))))))))))))) - dla mnie TK-3 a TKS to jedno i to samo - dyletant jestem i tyle. Chociaż z drugiej strony czy odróżnisz Nieuporta 17 od 23, albo 24 od 27 ? Ja tak, Ty pewnie nie, bo się tym specjalnie nie interesujesz

Dzięki za odpowiedź ;) czyli mam rozumieć, że ta 'łapka z mieczem', to jakieś indywidualne godło załogi, tudzież dowódcy wozu? A jaki jego kolor był? Granatowy czy czarny (zdjęcia przekłamują - szczególnie stare i kolorowe).

pozdrówka

Avi

Napisano
mnie TK-3 a TKS to jedno i to samo - dyletant jestem i tyle. Chociaż z drugiej strony czy odróżnisz Nieuporta 17 od 23, albo 24 od 27 ? Ja tak, Ty pewnie nie, bo się tym specjalnie nie interesujesz

Avi

Bez obaw, odróżnię. A jeśli będzie kłopot poproszę ojca, a on jeśli chodzi o lotnictwo bardzo rzadko miewa wątpliwości.

Napisano (edytowane)
Przepraszam Avi że się wcinam ale potrzebuję odpowiedzi. O ile mm jest za krótka lufa w RPM-owskim TKSie z NKM kal. 20mm?

Z góry dziękuję

Sprawy mają się następująco, ale żeby było nam łatwiej problematyczny odcinek zaznaczyłem literką "A". Pozostałe pełnią funkcję pomocniczą - przyda Ci się myślę.

tksmm.jpg

MiF 2/2006, nr33

Długość lufy działka kal. 20mm w modelu RPM wynosi (odcinek A) 2,1 cm, czyli jest za krótka o jakiś 1-1,05cm. Pozostawiający swoim wyglądem sporo do życzenia hamulec wylotowy jest jeśli chodzi o długość do zaakceptowania. Wygląd i wierność historyczna to inna sprawa.

Jeszcze jakieś życzenia ?

Edytowane przez Gość
Napisano

A nie jest to tzw. " miecz chrobrego". Symbol Obozu Narodowo-Radykalnego w II RP? Co prawda różni się od oryginału i na tankietce jest odwrócony ten mieczyk ( może to wina odwrócenia negatywu zdjęcia)

Napisano

Zdjęcie nie jest negatywem, patrz na rurę wydechową, jest po dobrej stronie. Myślę, że jest to po prostu przedramię trzymające miecz i nie ma się tu doszukiwać ideologii. TK jest pomalowana w standardowy trójbarwny kamuflaż obow. od '36 r.

Nie wiem jak u was te kolory wyjdą, ale starałem się dopasować do kolorystyki kamo z w/w roku.

f52441555917bfeb.jpg

01dae48b8ce650cb.jpg

Napisano

Mierzu - Nie sądzę, żeby na bojowych wozach WP załogi mogły posunąć się tak daleko i malować emblematy partii czy stronnictw politycznych. W moim odczuciu to, tak jak pisze skala72, po prostu dłoń z mieczem.

Tankista72 - nie ma za co, sam się dowiedziałem ile dokładnie wystawała poza obrys lufa działka. Gdybyś jednak zadał sobie trochę trudu swobodnie zrobiłbyś to sam. Wystarczy google/grafika i trochę "wyższej matematyki" w zakresie nie przekraczającym 1000. Chcieć to móc.

Skala72 - primo, napisz co dokładnie potrzebujesz. Secundo oficjalna i ostateczna instrukcja malowania sprzętu pancernego wyszła w 1938 roku (26 czerwca, 1938 "Warunki techniczne 4105"). Tertio, te zdjęcia to Twoje, że tak nie podajesz źródła ?

Napisano

A tak najprawdopodobniej był to taki znak - znak wojsk pancernych II RP, ale nie kompletny, możliwe, że część ramienia starła się.

200px-Znak_pancerny.jpg

A samo ramię z mieczem było oznaczeniem 2 Batalionu Pancernego

200px-2bp.jpg