MCzarnowicz Napisano 25 Lipca 2008 Share Napisano 25 Lipca 2008 Szperałem i mam. Tankietka stojąca w Belgradzie nie jest zidentyfikowana w 100%. TKF to wersja przejściowa między TK-3, a TKS - różnice w konstrukcji ramy pancerza, ale głównie w zawieszeniu. Obiekt z Belgradu zawiera w sobie podwozie typu TKS, natomiast pancerz jest od TK-3. I bądź tu teraz mądry ?! Chyba napiszę do ludzi z FWP (Ci od 7TP i TK-3) oni wiedzą o tych pojazdach wszystko A wracając do belgradzkiego obiektu (LordDisneyland ) to uznajmy, że z racji swojej unikalności mamy do czynienia z TKF - bo było ich 18-22 sztuk, więc są jeszcze rzadsze niż TK-3 i TKS. A czy przypadkiem główna różnica nie polega na typie silnika, gdzie wymieniono motor Fiata? A co do Belgradczyka to najprawdopodobniej pojazd z 10BK (posiadała takowe) która po internowaniach i innych tarapatach ponoć zaliczyła nawet gościnne występy u Tity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 27 Lipca 2008 Share Napisano 27 Lipca 2008 TK-3 miał y silnik Ford A, gaźnikowy, 4-cylindrowy, 4-suwowy... TKS i TKF miał Polskiego FIATA 122B (mocniejszego, zamiast 40 KM 46 KM) więc racja, racja. Oprócz różnic w konstrukcji budy były też zmiany inside Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 Szok! Powodzenia dla rekonstruktorów!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 19 Września 2008 Share Napisano 19 Września 2008 Pod linkiem http://elektron.tmf.bg.ac.yu/user/bojan/muzeji/kalish/tk-3/ jest galeria doskonalych zdjec belgradzkiego TK-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzislaw_6a Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Dla wszystkich spalających się przy budowie tankietek podaję link http://derela.republika.pl/tk_conpl.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Dla wszystkich spalających się przy budowie tankietek podaję link sphttp://derela.republika.pl/tk_conpl.htm ...który nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 link nie działczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Poprawiłem wam link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Bardzo ciekawa stronka. Już trafiła do moich ulubionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzislaw_6a Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Reggy, dzięki żeś usprawnił ten link. A dlaczego nie działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 Bardzo fajna stronka, pokazany jest kamuflaż (czarna otoczka) typu francuskiego oraz ciemno zielone malowanie, jakie było stosowane w jednostkach wojsk zmotoryzowanych, a jeżeli chodzi o niemieckie malowanie to oczywiście schwarzgrau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Września 2008 Share Napisano 26 Września 2008 A dlaczego nie działał? Wplątało się nie wiem skąd "sp" do "sphttp://derela.republika.pl/tk_conpl.htm" przy "http". Te "http" mówi naszej przeglądarce co ma zrobić z tym co jest dalej, czyli w tym wypadku że ma do czynienia ze zwykłą stroną. Przeglądarka nie wiedziała co ma zrobić z sphttp bo po prostu taki protokół (instrukcja) nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 29 Października 2008 Share Napisano 29 Października 2008 Czołem ;) Co to jest za godło na tylnym pancerzu tego TKSa? (mam na myśli tą "rękę z mieczem"). Ja się na wrześniowym sprzęcie kompletnie nie znam, więc pytam Was. Kumpel chce taki model zrobić, stąd ów temat. dzięki z góry i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Przepraszam Avi że się wcinam ale potrzebuję odpowiedzi. O ile mm jest za krótka lufa w RPM-owskim TKSie z NKM kal. 20mm? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Czołem ;)Co to jest za godło na tylnym pancerzu tego TKSa? (mam na myśli tą "rękę z mieczem"). Ja się na wrześniowym sprzęcie kompletnie nie znam, więc pytam Was. Kumpel chce taki model zrobić, stąd ów temat. dzięki z góry i pozdrawiam Avi to nie jest TKS tylko TK-3 przyjrzyj się. Chociażby klapy włazów są inne. Logo na pojeździe to raczej indywidualne logo wozu (teoretycznie ich malowanie było zabronione w WP, ale w praktyce się trafiały). Poszperam jeszcze i dam znać. Tankista17 - co do NKM trzeba przeliczyć. Jeśli uda mi się znaleźć książkę, po której myślę to dam Ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Czołem ;)Co to jest za godło na tylnym pancerzu tego TKSa? (mam na myśli tą "rękę z mieczem"). Ja się na wrześniowym sprzęcie kompletnie nie znam, więc pytam Was. Kumpel chce taki model zrobić, stąd ów temat. dzięki z góry i pozdrawiam Avi to nie jest TKS tylko TK-3 przyjrzyj się. Chociażby klapy włazów są inne. Logo na pojeździe to raczej indywidualne logo wozu (teoretycznie ich malowanie było zabronione w WP, ale w praktyce się trafiały). Poszperam jeszcze i dam znać. Tankista17 - co do NKM trzeba przeliczyć. Jeśli uda mi się znaleźć książkę, po której myślę to dam Ci znać. A ja uprzedzałem, ze to dla mnie 'czarna magia' ))))))))))))))))) - dla mnie TK-3 a TKS to jedno i to samo - dyletant jestem i tyle. Chociaż z drugiej strony czy odróżnisz Nieuporta 17 od 23, albo 24 od 27 ? Ja tak, Ty pewnie nie, bo się tym specjalnie nie interesujesz Dzięki za odpowiedź ;) czyli mam rozumieć, że ta 'łapka z mieczem', to jakieś indywidualne godło załogi, tudzież dowódcy wozu? A jaki jego kolor był? Granatowy czy czarny (zdjęcia przekłamują - szczególnie stare i kolorowe). pozdrówka Avi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 mnie TK-3 a TKS to jedno i to samo - dyletant jestem i tyle. Chociaż z drugiej strony czy odróżnisz Nieuporta 17 od 23, albo 24 od 27 ? Ja tak, Ty pewnie nie, bo się tym specjalnie nie interesujesz Avi Bez obaw, odróżnię. A jeśli będzie kłopot poproszę ojca, a on jeśli chodzi o lotnictwo bardzo rzadko miewa wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Avi jędras ma rację. W wp zabronione były godła chociaż okazjonalnie się pojawiają. Obstawał bym przy kolorze czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 (edytowane) Przepraszam Avi że się wcinam ale potrzebuję odpowiedzi. O ile mm jest za krótka lufa w RPM-owskim TKSie z NKM kal. 20mm? Z góry dziękuję Sprawy mają się następująco, ale żeby było nam łatwiej problematyczny odcinek zaznaczyłem literką "A". Pozostałe pełnią funkcję pomocniczą - przyda Ci się myślę. MiF 2/2006, nr33 Długość lufy działka kal. 20mm w modelu RPM wynosi (odcinek A) 2,1 cm, czyli jest za krótka o jakiś 1-1,05cm. Pozostawiający swoim wyglądem sporo do życzenia hamulec wylotowy jest jeśli chodzi o długość do zaakceptowania. Wygląd i wierność historyczna to inna sprawa. Jeszcze jakieś życzenia ? Edytowane 31 Października 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Co to jest za godło na tylnym pancerzu tego TKSa? (mam na myśli tą "rękę z mieczem"). Ja się na wrześniowym sprzęcie kompletnie nie znam, więc pytam Was. Kumpel chce taki model zrobić, stąd ów temat. A nie jest to tzw. " miecz chrobrego". Symbol Obozu Narodowo-Radykalnego w II RP? Co prawda różni się od oryginału i na tankietce jest odwrócony ten mieczyk ( może to wina odwrócenia negatywu zdjęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Zdjęcie nie jest negatywem, patrz na rurę wydechową, jest po dobrej stronie. Myślę, że jest to po prostu przedramię trzymające miecz i nie ma się tu doszukiwać ideologii. TK jest pomalowana w standardowy trójbarwny kamuflaż obow. od '36 r. Nie wiem jak u was te kolory wyjdą, ale starałem się dopasować do kolorystyki kamo z w/w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Dzięki Jendrass1. Myślałem że pomyłka to jakieś 3-5 mm ale widzę że o wiele więcej. Jeszcze raz dziękuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 Mierzu - Nie sądzę, żeby na bojowych wozach WP załogi mogły posunąć się tak daleko i malować emblematy partii czy stronnictw politycznych. W moim odczuciu to, tak jak pisze skala72, po prostu dłoń z mieczem. Tankista72 - nie ma za co, sam się dowiedziałem ile dokładnie wystawała poza obrys lufa działka. Gdybyś jednak zadał sobie trochę trudu swobodnie zrobiłbyś to sam. Wystarczy google/grafika i trochę "wyższej matematyki" w zakresie nie przekraczającym 1000. Chcieć to móc. Skala72 - primo, napisz co dokładnie potrzebujesz. Secundo oficjalna i ostateczna instrukcja malowania sprzętu pancernego wyszła w 1938 roku (26 czerwca, 1938 "Warunki techniczne 4105"). Tertio, te zdjęcia to Twoje, że tak nie podajesz źródła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 A tak najprawdopodobniej był to taki znak - znak wojsk pancernych II RP, ale nie kompletny, możliwe, że część ramienia starła się. A samo ramię z mieczem było oznaczeniem 2 Batalionu Pancernego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 31 Października 2008 Share Napisano 31 Października 2008 napewno odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi