Markuz Napisano 28 Sierpnia 2020 Share Napisano 28 Sierpnia 2020 5 godzin temu, Edzio napisał: Panowie...może ktoś zechce jednak powiedzieć konkretnie, co wg Was robię źle, czy czegoś daję za mało, za dużo, jakie błędy widzicie w tym, że jest jak jest. Moim zdaniem: za dużo za szybko za mało dokładnie Pierwszym i głównym błędem jest brak staranności w nakładaniu warstw błota, kolejnym jest kolor tegoż błota. Myślę, że powinieneś porównać to co masz na modelu z kolorem prawdziwego błota na pojeździe. Widać również ,że nie do końca masz sprecyzowany plan jak ma być ubrudzony ten pojazd. Boki wanny ubłocone niemiłosiernie ale już koła i przednia płyta tylko lekko zakurzone. Acha no i rolka podtrzymująca się temu misiu urwała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 (edytowane) Noo...wreszcie jakieś konkrety,.Dziękuję! Wydaje mi się, że zamiast kupować kolejny model i znów popęlniać te same gafy, lepiej by było poznać, jakie błędy popełniam obecnie.Może to przykład niezbyt adekwatny do sytuacji, ale na pewno oddający sedno problemu. Jeżeli np. mam do przybicia kilka desek do jakiejś podstawy i na pierwszej zauważyłem, że gwożdzie wychodzą na wylot, to na pewno nie będę przybijać kolejnej bo będzie tak samo. Co robię szukam przyczyn! To tylko 3 możliwości: za długie gwoździe, za cienka deska i ew. za cienka podstawa. Jeśli ustalono że deska i podstawa mają być bez zmian to zmieniam gwoździe na krótsze. Ustaliłem swój błąd i w kolejnych dechach bedzie ok...Podobnie tu. Jeśli uda mi sie przy Waszej pomocy ustalić co robię źle, myślę, że druga strona tego modelu bedzie lepsza, a kolejny model również. Chyba Markuż trafiłeś w sedno, przynajmniej w pewnym zakresie, pisząc o błocie i jego kolorze. Błota to może tu nie jest więcej niż na szeregu filmików, ale za to jego kolor jest tragiczny (AK4063 i chyba niepotrzebnie dodałem red brown. Zaruk...również skłaniasz się ku opinii Markuza że za dużo chemii. Jutro zacznę robić drugą stronę po zmyciu ile się da i zacznę z maleńką dawką specyfików i minimalną ilością błota. Jeszcze jedno pytanko. Używacie paru kolorów Ak, to po każdym kolejnym dajecie cieniutka warstwę Sido lub innego lakieru/Czy też malujecie lakierem a potem tyle barw AK ile trzeba? Dziękuję i pozdrawiam Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 28 Sierpnia 2020 Share Napisano 28 Sierpnia 2020 Dorzucę swoje trzy grosze w formie luźnych przemyśleń/kilku punktów, które możesz zastosować: 0. Punkt zerowy, ale moim zdaniem najważniejszy. Zastanów się najpierw na spokojnie jaki efekt chcesz uzyskać, zaplanuj co dasz, gdzie i w jakiej ilości. Tu najlepiej pooglądać sobie zawczasu trochę zdjęć, żeby zobaczyć jak coś wygląda w życiu. Nie idź na żywioł, "jazdaaaa" i "jakoś to będzie", bo to pierwszy krok do tragedii;) 1. Poznaj dobrze środki, których się używa (pigmenty, jakieś siuwaksy akrylowe, farby olejne itp) i jakie efekty możesz osiągnąć jakimi środkami (tu pomocne są filmiki z neta, żeby zobaczyć to bez wydawania hajsu na jakieś konkretne specyfiki). Nigdzie nie jest napisane, że na modelu trzeba użyć ich wszystkich! Możesz użyć wszystkich, możesz użyć zero - wszystko zależy od tego, jaki ma być końcowy efekt. 2. Raz jeszcze, przez zaaplikowaniem całej tej chemii ponownie przemyśl sobie na spokojnie jaki dokładnie efekt chcesz uzyskać i jakie z poznanych środków/materiałów mogą być w tym pomocne/przydatne 3. Umiar w stosowaniu, lepiej dać czegoś (obić/błota/piachu) mniej i potem dołożyć niż za dużo 4. Praktyka, praktyka, praktyka. Co do Twojego modelu, jak na mój gust góra nie wygląda źle, natomiast problemem jest dół, a dokładnie jego brak realizmu spowodowany chaosem i brakiem koncepcji w nakładaniu błota (patrz punkt zero powyżej - podejrzewam, że po prostu pociapałeś sobie na żywioł;)). Źle wygląda też kontrast między elementami ubrudzonymi a czystymi. Ale też myślę, że wszystko jest do uratowania. Na Twoim miejscu na początek zrobiłbym właśnie coś z dołem i nierównomiernym brudem. Jeśli masz aerograf, możesz spsikać lekko cały dół mocno rozcieńczoną Tamiya XF57, zniknie wtedy ten kontrast między częściami przesadnie brudnymi a przesadnie czystymi. Wszystko nabierze jednolitego koloru a sam kolor piachu też się ujednolici. Potem można w zależności od wizji pobawić się olejami (jeśli ma to być błoto mokre) albo pigmentami (błoto suche) Jeśli nie masz aero, możesz spróbować "okurzyć" dół jakimś piaskowym/jasnoszarym pigmentem. Pigment działa jak "kurz", myślę że efekt będzie podobny jak w przypadku XF57, kolor się ujednolici a kontrast będzie mniej widoczny. Powodzenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 Wielkie dzięki za te 3 grosiaki, takie opinie i uwagi sa mi potzrebne, by jakoś to wszystko uładzić Ad.0. Założeniem generalnym jest u mniew zasadzie goły model, czasami tylko kawałek jakiejś "natury"i raczej mam w głowie obraz tego co chce uzyskać. Z tym więc raczej bez problemu Ad.1, 2, i 3, i 4. Tu jest niestety gorzej, bo po pierwsze ogranicza mnie i to wydatnie kasa, po drugie nie mam na tyle miejsca, by robic całą serię jakichs modeli (choć bardzo żałuje). Kolejne ograniczenie to zerowa właściwie znajomość angielskiego (no powiedzmy 3 z trzema minusami). Staram się unikać chemii i stosuje tylko wtedy gdy naprawdę muszę i wydaje mi się, że tyciu tyciu. Generalnie nie znoszę syfu, brudzenia na maksa, częśto robiłem bez brudu . Jeśli już to w moim wykonaniu musi to być minimum, kurzu, brudu rdzy i innego badziewia. Tak, ja też uważam, że najgorzej jest z dołem, a góra wymagałaby wg mnie "dopieszczenia", tak bym to nazwał. W poprawce lewej strony nie było ciapania na żywioł, ale widac przesadziłem z ilościa i kolorem. Aero nie mam, robię pędzelkiemi suchymi pigmentami (takimi w pałeczkach) koh-i noora. Tak więc jutro kolejna próba, z uwzględnieniem Waszych uwag, za które serdeczne dzięki i wszystkim miłego weekendu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 I mam chyba kolejny błąd jaki popełniam, mianowicie wykonywanie fotek. Nie mam co prawda aparatu zdjęcia robię komórką Xiaomi MI 8, więc powinny być raczej w miarę. Pod warunkiem, że sie właściwie ustawia i wykonuje ich obróbke. . I tu mam wątpliwość czy nie popęlniam kolejnego błędu korzystając z różnych parametrów obróbki fotek. A to więce/mniej światła. więcej mnie koloru. więcej/mniej wyostrzenia...Często mam wrażenia, że oryginał wyglada epiej niż na zdjęciu.Staram się zawsze robic fotki w naturalnym świetle, ale nie wytrzymałem z tymi poprawkami do jutra i spróbowałem poprawić tę nieszczęsną lewą stronę wanny. Dla porównania tak to było po poprawce Teraz zrobiłem kurzenie suchym pastelem i dwie fotki Myślę, że w porównaniu do wczorajszego obrazu, wanna wyglada lepiej. Ale obie dzisiejsze fotki różnią się znacznie od siebie. Może mi ktoś wyjaśni, jak należy to robić? Ustawiać zawsze te same parametry i wtedy robić zdjęcia przy sztucznym świetle jak dziś, czy tez starać się dopasowywać ustawienia tak, by bez względu na rodzaj światła, jego jaskrawość próbować oddać stan faktyczny? Myślę że rozumiecie o co mi chodzi. Może ktoś wrzuci tu jakiegoś grosika? Pozdrawiam Ni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 29 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2020 Jak się po nocach nie śpi, to kei się modele. Poprawiłem wannę i delikatnie całość modelu. Myślę, że w tym stanie nic nowego nie wydumam, a wydaje mi się, że model jest do przyjęcia. Pewnie, wykonanie pozostawia sporo do życzenia ale chyba "załapałem" co miał na myśli ktoś piszący o delikatności. Mam przynajmniej taka nadzieję. Wdzięczny będę za opinie porównujące to co jes z poprzednim wykonaniem zwłaszcza jeśli chodzi o wannę. Zresztą wdzieczny będę za wszelkie uwagi ,podpowiedzi i sugestie , bo przymierzam sie do kolejnego modelu Walcie śmiało chłopy, co Wam się nie widzi, co byście zmienili, a co poprawili Pozdrawiam wszystkich krytyków i gapiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 (edytowane) Moim zdaniem po poprawkach jak dla mnie całkiem całkiem ale to nie ideał. Edytowane 29 Sierpnia 2020 przez fanpancerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Sierpnia 2020 Share Napisano 29 Sierpnia 2020 Na ostatniej fotce widać odcisk palucha na jednej z pokryw na płycie silnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 9 godzin temu, fanpancerki napisał: całkiem całkiem ale to nie ideał. Pewnie, że nie ideał i wcale do takowego nie pretenduje. Zresztą ideałów nie znajdziesz, taka prawda, ajak na dzisiaj dla mnie wystarczy to "całkiem całkiem" 8 godzin temu, bazylms napisał: Na ostatniej fotce widać odcisk palucha na jednej z pokryw na płycie silnikowej. Już go nie ma, został przykryty pigmentem. Zauważyłem go po wysłaniu fotek, bywa P.S. Tak sobie przeglądam ewentualne, kolejne modele i jak wcześniej wspomniałem siedzą mi w głowie te 2 https://modeledo.pl/german-tank-destroyer-model-jagdtiger-dragon-6827 https://www.mojehobby.pl/products/German-Tank-Destroyer-Sd.Kfz.173-Jagdpanther-Ausf.G1.html Najchętniej skłaniał bym się do Jagdpanthery Menga, wyglada jakoś tak...smakowicie. Obawiam się tylko tego ,że są tam 4 wersje malowania/wykonania. W necie znalazłem jedynie filmiki z rozpakowywania pudła i przeglądania ramek, nieco opinii o modelu ale żadnego filmu z wykonywania tego modelu. Czy te 4 wersje to jakiś problem w wykonaniu, jakieś zagwozdki? Znalazłem kilka fotek oryginału, z których niewiele wynika ze względu na ich jakość. Jednak model tenb mi się podobai mam już w głowie dioramkę na której bym go umieścił Może ktoś juz to robił, chętnie usłyszałbym opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Edzio napisał: Tak sobie przeglądam ewentualne, kolejne modele i jak wcześniej wspomniałem siedzą mi w głowie te 2 https://modeledo.pl/german-tank-destroyer-model-jagdtiger-dragon-6827 https://www.mojehobby.pl/products/German-Tank-Destroyer-Sd.Kfz.173-Jagdpanther-Ausf.G1.html Najchętniej skłaniał bym się do Jagdpanthery Menga, wyglada jakoś tak...smakowicie. Obawiam się tylko tego ,że są tam 4 wersje malowania/wykonania. W necie znalazłem jedynie filmiki z rozpakowywania pudła i przeglądania ramek, nieco opinii o modelu ale żadnego filmu z wykonywania tego modelu. Czy te 4 wersje to jakiś problem w wykonaniu, jakieś zagwozdki? Znalazłem kilka fotek oryginału, z których niewiele wynika ze względu na ich jakość. Jednak model tenb mi się podobai mam już w głowie dioramkę na której bym go umieścił Może ktoś juz to robił, chętnie usłyszałbym opinie. Pozdrawiam Kleję tą Jagdpantherę z menga, bardzo dobry model, dobrze spasowany, można wykonać w czterech malowaniach, tylko trzeba uważać na instrukcję, każda wersja trochę się różni i co za tym idzie ma kilka różnych części, dokup sobie małe wiertła np 0,4mm do tej pantery bo trzeba sporo nawiercać, i jak ktoś trzyma się aspektów historycznych to przydałoby się dokupić póżne koła napinające bo meng dodał tylko wczesne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanpancerki Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, Edzio napisał: Pewnie, że nie ideał i wcale do takowego nie pretenduje. Zresztą ideałów nie znajdziesz, taka prawda, ajak na dzisiaj dla mnie wystarczy to "całkiem całkiem" Już go nie ma, został przykryty pigmentem. Zauważyłem go po wysłaniu fotek, bywa P.S. Tak sobie przeglądam ewentualne, kolejne modele i jak wcześniej wspomniałem siedzą mi w głowie te 2 https://modeledo.pl/german-tank-destroyer-model-jagdtiger-dragon-6827 https://www.mojehobby.pl/products/German-Tank-Destroyer-Sd.Kfz.173-Jagdpanther-Ausf.G1.html Najchętniej skłaniał bym się do Jagdpanthery Menga, wyglada jakoś tak...smakowicie. Obawiam się tylko tego ,że są tam 4 wersje malowania/wykonania. W necie znalazłem jedynie filmiki z rozpakowywania pudła i przeglądania ramek, nieco opinii o modelu ale żadnego filmu z wykonywania tego modelu. Czy te 4 wersje to jakiś problem w wykonaniu, jakieś zagwozdki? Znalazłem kilka fotek oryginału, z których niewiele wynika ze względu na ich jakość. Jednak model tenb mi się podobai mam już w głowie dioramkę na której bym go umieścił Może ktoś juz to robił, chętnie usłyszałbym opinie. Pozdrawiam Jak lubisz niemieckie niszczyciele to jeszcze polecam to:https://www.mojehobby.pl/products/Jagdpanzer-IV-70-V-Lang-Sd.Kfz.162-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 https://www.mojehobby.pl/products/Jagdtiger-Sd.Kfz.186-Early-Late-Production-2-in-1.html https://www.kfs-miniatures.com/1-35-jagdtiger-porsche-production-type-sd-kfz-186-takom-blitz/ To powinien być idealny model. Jest dobrze spasowany, nie ma przytłaczającej ilości części i będzie dobry do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Co do Twojego Tauchpanzera - wanna wydaje się lepsza, jednak koła bym poprawił. Chyba nie zdarza się, żeby pół koła pojazdu spędzającego godziny w terenie było zabłocone, a pół czyste. Może zakurz te koła pastelami żeby zniwelować ten kontrast? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 3 godziny temu, fanpancerki napisał: Jak lubisz niemieckie niszczyciele to jeszcze polecam to:https://www.mojehobby.pl/products/Jagdpanzer-IV-70-V-Lang-Sd.Kfz.162-1.html 3 godziny temu, Irgr napisał: https://www.mojehobby.pl/products/Jagdtiger-Sd.Kfz.186-Early-Late-Production-2-in-1.html https://www.kfs-miniatures.com/1-35-jagdtiger-porsche-production-type-sd-kfz-186-takom-blitz/ Dziękuję, jeszcze podumam ale na teraz przeważa Jagdpanther G1 Menga...Muszę z tym się przespać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Evildead napisał: Kleję tą Jagdpantherę z menga, bardzo dobry model, dobrze spasowany, można wykonać w czterech malowaniach, tylko trzeba uważać na instrukcję, każda wersja trochę się różni i co za tym idzie ma kilka różnych części, dokup sobie małe wiertła np 0,4mm do tej pantery bo trzeba sporo nawiercać, i jak ktoś trzyma się aspektów historycznych to przydałoby się dokupić póżne koła napinające bo meng dodał tylko wczesne Nie mogą być wczesne koła? Wiertła mam, dziękuję. A jaką wersję malowania przyjąłeś? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Przepraszam, ale coś mi się kićka z postami i wysyłką Godzinę temu, zaruk napisał: wanna wydaje się lepsza, jednak koła bym poprawił Tak samo pomyślałem i dziś rano niektóre koła zakurzyłem pastelami, inne delikutaśnie pobrudziłem Dzięki za czujność i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Edzio napisał: Nie mogą być wczesne koła? Wiertła mam, dziękuję. A jaką wersję malowania przyjąłeś? Pozdrawiam Robię wersję pierwsza na schemacie 212 , aczkolwiek nie wiem na ile to się zgadza, na zdjęciu gdzieś też widziałem zmienione kola na pożną serię 660mm, meng dodał wczesne tylko, więc można pewnie wykorzystać, a tak to chyba tam reszta to dobrze zaprojektowany model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 I ta właśnie niepewność mnie w zasadzie powstrzymuje...Czy jest to G1, czy G2? Patrząc na dodane koła wychodzi że G1, ale patrząc na schematy malowania...koła są w każdym takie same. Przynajmniej dla mego laickiego oka. Jak więc jest naprawdę, który schemat malowania to wersja wszesna, a który to wersja późna? Może ktoś to wyjaśni? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 4 minuty temu, Edzio napisał: I ta właśnie niepewność mnie w zasadzie powstrzymuje...Czy jest to G1, czy G2? Patrząc na dodane koła wychodzi że G1, ale patrząc na schematy malowania...koła są w każdym takie same. Przynajmniej dla mego laickiego oka. Jak więc jest naprawdę, który schemat malowania to wersja wszesna, a który to wersja późna? Może ktoś to wyjaśni? Pozdrawiam tak są tu pewne nieścisłości np wydawnictwo militaria pokazuje tą wersję jak g2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) tu chyba nie ma co się trzymać faktów czy tam 212 itp ,trzeba kleić z pudła jak jest i tyle, takie malowanie i takie kalkomanie dostarcza meng i tyle, też się nie znam na tyle żeby to stwierdzić, ta pantera jest w wersji g1, pudełko nie zawiera częśći do g2 Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Poczytaj to, ale po lekturze można mieć jeszcze więcej wątpliwości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 16 minut temu, Edzio napisał: Poczytaj to, ale po lekturze można mieć jeszcze więcej wątpliwości Więc trzeba robić coś w oparciu o tą budową, wersja g1 i świetne wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Jak widzę malowanie już nie jest takie proste jak klejenie. Dajesz radę. Co do wyboru modelu to Jagdpanther G1 bez pasty produkcja późna - czyli październik/grudzień 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Dziękuję, staram się jakoś. Którą wersję malowania oznacza ten późny model G1, żeby się upewnić? Pozdrawiam Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Wersja malowania No.4 - z listopada 1944 roku. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi