meser262 Napisano 16 Sierpnia 2020 Share Napisano 16 Sierpnia 2020 38 minut temu, Edzio napisał: W zestawie nie ma części B 48 Jest na ramce B Faktycznie na ramce C nie ma części No.8. Jaki to typ MG to musisz już sprawdzić u siebie w modelu. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 17 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2020 Nie dopowiedziałem... Kiedyś B 48 było na ramce, ale jest tylko ślad po mocowaniach, a części niestety brak. Wygląda na wybrakowane i chyba przyjdzie zostawić jak jest... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 18 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Z tego co znalazłem w neie to jest to chyba to http://www.dws-xip.pl/encyklopedia/uzbpmg34-de/. Z tych części, które pozostały w zestawie złożyło się takie coś... I tak to chyba zostawię, bo nic innego tu nie wymyślę Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 18 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Chłopaki, czy do tych elementów należy coś dodać/ująć , (pamiętam o oczyszczeniu śladów itp) czy też mogę je skleić i poskładać na stałe? Tak, brakuje tam części D 9, ale zrobiła bzdynk! i tyle ją widziałem: zresztą to jest niewidoczne wnetrze. Tu jest ciekawsza sprawa... Jak się patrzy na rysunki w instrukcji i części jakie mają tu być montowanae, to wzrokowopasują one z otworami jakie trzeba wywiercić Obawiam sie czegoś innego, a mianowicie tego, że w porównaniu do tych rysunków mogą być montowane i inne części niż na rysunkach i w innych miejscach. Dlatego mam obawy co do wiercenia i dlatego chcę się upewnić że jest ok Teraz dopiero załapałem, że MG winien być przesunięty co najmniej do tej pozycji (na zewnątrz krótsza część niż była) Na jednej z fotek na pudełku jest blaszka wokół gniazda MG, jest taka blaszka w zestawiw, ale nic się o niej nie pisze w instrukcji...Montować? Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Sierpnia 2020 Share Napisano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) No i MG co to były za części? Jest właściwy. Działo możesz sklejać - pamiętaj o wieżowym MG. Źle wklejone haki - Powinny być po obu stronach z boku jak na rysunku popatrz na poprzedniej stronie jest większy rysunek. 5 godzin temu, Edzio napisał: ... otworami jakie trzeba wywiercić ... . W punkcie 18 instrukcji NIE wierć żadnych otworów w dachu wieży NIE trzeba. Tam są imitacje śrubek które trzymają wewnątrz sprzęty. MG możesz wysunąć maksymalnie do przodu. 5 godzin temu, Edzio napisał: Na jednej z fotek na pudełku jest blaszka wokół gniazda MG, jest taka blaszka w zestawiw, ale nic się o niej nie pisze w instrukcji...Montować? Jest w instrukcji - trzeba ją montować. Tak ta część wygląda. Na fotce MG wcześniejszej wersji - Pozdrawiam Krzysztof PS. Fotografie tylko w celach dyskusji. Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez meser262 PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 19 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2020 MG złożone dzięki synowi kolegi, który kiedyś próbował to złozyć i ...mu przeszło.Wydaje się, że wszystko niby pasuje, ale tego nie rozumiem, za cholerkę... Chodzi o tę szparę pomiedzy błotnikiem(tak samo jest z drugiej strony), a brzegiem wanny Czy ten wystający kawałek plastiku na błotniku powinien być obcięty na całej długości (instrukcja tego nie przewiduje, więc raczej nie, ale...), czy teś ma zostać jak jest, a powstała tu szpara bedzie czymś zabudowana. Czegoś , co miałoby temu służyć, oprócz części MA5 z pkt 16 nie widzę, a ta część nie wydaje mi się by miała wystarczyć. Może cos zrobiołem/składam nie tak jak trzeba? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 19 Sierpnia 2020 Share Napisano 19 Sierpnia 2020 Błotnik jest za daleko do przodu wysunięty ZOBACZ na wcześniejszych zdjęciach prawdziwych czołgów że jest bliżej kadłuba osadzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Sierpnia 2020 Share Napisano 19 Sierpnia 2020 Może to pomoże - tam powinna być jeszcze jakaś część wklejona - i tak jak pisze : "OLO" błotnik jest za bardzo wysunięty do przodu. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Sierpnia 2020 Share Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Generalnie dużo ludzi narzeka na ten model, chyba będzie też problem z gąsienicami, podobno za wąskie i nie do końca wchodzą w zęby koła napędowego, nie udał im się chyba za bardzo ten model , a cena z kosmosu za to Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Sierpnia 2020 Share Napisano 19 Sierpnia 2020 To musisz przykleić. To jest kątownik łączący błotnik z przednią płyta pancerza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) Panowie dzięki Wam za pomysły, ale żaden z nich nie rozwiazuje tematu. Błotnik jest idealnie naswoim miejscu ( wcięcia w ściankach bocznych wanny pasują bez zarzutu, wystający z błotnika pasek wklejany pod podstawę wieży trafia w swe miejsce bez zarzutu) Jakiekolwiek podpiłowania i próba przesuniecia błotnika do przodu spowoduję brak miejsca na jego zamontowanie z tyłu. Przyklejenie "kątownika" jak pisze enten nie jest rozwiązaniem, bo szpara i tak pozostajem a samego katownika nie da sie schować pod przednią pokrywę wanny... Jak się temu bliżej przygladam, to wychodzi na to, że Dragon coś tu delikatnie mówiąc przeoczył. Ten model ma nieco takich "gwiazdek" alee jest napradę fajny i ciekawy w robocie. Gdybym miał go kupić wiedząc o tych niedoskonałościach na pewno bym to zrobił Znalazłem chyba rozwiązanie problemu ale muszę coś jeszcze sprawdzić jutro dam znać i jak się uda zmontować pokaże na fotkach jak to wyglada P.S. Przy okazji pytanie...na jakiej wysokości kleić blaszkę MB 2 do bocznej ścianki podstawy wieży? Równo z górną krawędzią , niżej, tak by tylko weszły " zabawki" na błotniku"? Pozdrawiam Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukee82 Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 5 minut temu, Edzio napisał: Przyklejenie "kątownika" jak pisze enten nie jest rozwiązaniem, bo szpara i tak pozostajem a samego katownika nie da sie schować pod przednią pokrywę wanny... Jeśli dobrze rozumiem, to przyklejasz kątownik NA a nie POD, tak wygląda na zdjęciach które powyżej umieścił Meser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2020 2 godziny temu, lukee82 napisał: Jeśli dobrze rozumiem, to przyklejasz kątownik NA a nie POD, tak wygląda na zdjęciach które powyżej umieścił Meser Ja też tak myślę. Jednak w tym jest szkopuł, że nwet takie zamocowanie nie niwelowało szpary pomiędzy zagiętą (przednią) częścią błotnika, a przodem( tam, gdzie są mocowane zaczepy. Wyglądało to jakby błotnik był bardzo skoszony. W każdym razie coś z tym jest nie klawo, ale chyba jakoś dam radę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2020 20 godzin temu, enten napisał: W takiej sytuacji najrozsądniejszym rozwiązaniem jakie znalazłem było usuniecie i tego kątowniczka i dwóch wypustków na zagiętej części błotnika. Kombinowałem na różne sposoby aale ten wydał mi sie optymalny i obecnie wyglada to tak Nie wiem czy takie rozwiazanie jest zadowalajace i da się to jakoś przełknąć bo marny ze mnie modelarz (proszę nie zwracać uwagi na niedokładne oczyszczenie/oszlifowanie złącz) ale uważam że po pomalowaniu, jakimś delikatnym błotku i kurzu może udałoby się to przemycić... Wieża...Najgorsze są haki 2 z tyłu i 2 z boku. Są tak diabelnie maleńkie i w takim kształcie, że nie sposób utrzymać tego szkaradztwa w pincecie. Robi bzdynk!!! i tyle i z 4 szt została 1.. Muszę jakioś je dorobić by wszystkie były jednakowe. Nie mam na to pomysłu ale muszę jakiś znaleźć. Czy oprócz dolnej "obrączki" (Q 17 z pkt 19 instr) coś tu jeszcze brakuje? Pozdrawiam i dziękuj wszystkim za chęć pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Żaden marny modelarz- dajesz radę. Masz mieć fan z tego hobby, a każdy kolejny model będzie lepszy, a Ty bogatszy w doświadczenie. Jedziesz dalej. Czołgiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Gdybyś docisnął te kątowniki do płyty pancerza i przykleił miałbyś dokładnie tak samo jak na screenach zamieszczonych przez messera Widać że wszystko było jak być powinno patrząc na odległość między pancerzem a śrubami na błotnikach. Po dodaniu dokręcanego pancerza było idealnie, nie rozumiem z czego się wzięła myśl że coś jest nie tak ._. No ale trudno, chyba będziesz musiał zainwestować w porządny weathering żeby to teraz jakoś ukryć. Na zdjęciach widać też dużo śladów po kleju, koniecznie ułatw sobie życie i klej za pomocą Tamiya Extra Thin albo jakiegoś zamienniku innych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 6 godzin temu, Edzio napisał: ... na jakiej wysokości kleić blaszkę MB 2 do bocznej ścianki podstawy wieży? Równo z górną krawędzią , Tak, aby była przedłużeniem dachu kadłuba - równo z dachem kadłuba. Dokładnie TAK - "Równo z górną krawędzią". 34 minuty temu, Edzio napisał: Nie wiem czy takie rozwiazanie jest zadowalajace ... . Dałeś radę i to się liczy. Wygląda dobrze. Wklej imitacje tego mocowania błotnika do wanny co będzie pod kablem do reflektora i będzie OK. 37 minut temu, Edzio napisał: Czy oprócz dolnej "obrączki" (Q 17 z pkt 19 instr) coś tu jeszcze brakuje? Część C7 w punkcie 19 instrukcji I teraz chyba już nie (haki i MG) - tylko MUSISZ odwrotnie wkleić wizjer z prawej strony wieży - ten - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 20 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Godzinę temu, Irgr napisał: nie rozumiem z czego się wzięła myśl że coś jest nie tak Niestety nie było dobrze a taka myśl wzięła się właśnie z takich prób o jakich piszesz Ale to już nie ważne. A kleję zawsze Extra Thin Tamki. Te plami, zacieki i jakies rozmazania to skutek nie tyle kleju ile szpachli i Surface Primer. Wszystko na kupę mniejsza dokładność bo sie człek nieco wnerwił i skutek widać 1 godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Jedziesz dalej. Czołgiem Dzięki, oby mi tylko paliwa/siana starczyło, bo do bociana już się nie zwrócę gdyż za chwilę odlecą Krzysztof...wszystko co piszesz jest do zrobienia i zrobię to, dzięki za wszelkie uwagi, jesteś naprawdę nieoceniony! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 21 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) 17 godzin temu, meser262 napisał: Wklej imitacje tego mocowania błotnika do wanny co będzie pod kablem do reflektora i będzie OK. Kurczę, sory Krzysztof ale czy możesz mi to wyjaśnić bliżej? Mam wątpliwości czydobrze rozumiem...czy chodzi o to, że trzeba zrobić rynienkę/ kątowniczek na którym położy się kabelek i ten kątowniczek wkleić na styku błotnika i pzedniej pokrywy? Pozdrawiam P.S. Reszta wskazań zrobiona. Jeśli porobię te kabelki i wkleję podstawki reflektorów (po dorobieniu, bo oryginały poszły w kosmos) pora chyba będzie zająć się malowaniem kółek i wanny...A może inna kolejność?? W każdym razie Panowie, to co przy Waszej pomocy udaje mi się wystrugać, zaczyna przypominać coś w rodzaju czołgu(?). Aż się sam sobie dziwię, ale naprawdę to cos nabiera właściwych kształtów Pozdrawiam Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 21 Sierpnia 2020 Share Napisano 21 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Edzio napisał: Kurczę, sory Krzysztof ale czy możesz mi to wyjaśnić bliżej? Ściąłeś kątownik i teraz wklej tam - cieniutki - taki jak powinien być - Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 21 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2020 (edytowane) No jasne, tak sądziłem. Dzięki! P.S. Kabelki z tylu podłączone, gorzej z przodu bo nie wiem jak one przebiagały, przydałaby się jakaś fotka...please. mam tylko nadzieję,że jako człek nielubiacy pradowych łaskotek, nie poplatałem plusa z minusem i za chwilę nie wystąpi jakaś awaria... Pozdrawiam Edytowane 21 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 22 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Mechanicy czogowi - wystąp! Tak na serio szukam najlepszego sposobu na założenie tych gąsiennic Wydają się jakby nieco za krótkie (wystarczyć na długości wystarcza, ale jeśli chodzi o zwiś...raczej cienko) Zastanawiam sie co lepsze 1.Skleić na obwodzie i próbować założyć sklejone 2. Założyć na koła zębate by pasowały do zębów, tam je poprzyklejać założyć na dalsze i gdzie sie da skleić z kołami i dopiero na koniec spiąć oba końce... A może jeszcze inaczej? Radxcie chłopaki, bo zaczyna mi sią zabawa coraz bardziej podobac i po głowie chodzą/jeżdżą już inne pojazdy...Czyżby bakcyl powrócił? Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Sierpnia 2020 Share Napisano 22 Sierpnia 2020 Ja tylko raz użyłem Dragon owych DS w Ka-Mi, ale nie były takie krótkie. Chyba bym je wymienił np na metalowe. Osobiście obawiałbym się że po pewnym czasie albo pękną albo urwie się jakieś koło. Ale poczekaj na opinie tych co mają z nimi większe doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Sierpnia 2020 Super Moderator Share Napisano 22 Sierpnia 2020 DS to badziewie wywalaj, mnie całe popękały (Tiger P) popytaj może ktoś ma Magic z Dragona albo hak prawi Krzysztof ,kup metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 23 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2020 No to żeście mnie zmartwili...Nie zamierzałem i nadal nie zamierzam, wydawać 3/4 wartości modelu na same gąsienice bo mnie nie stać na takie wydatki. Po drugie to nie są modele na wystawę więc dla laika czy gąski będą takie czy inne to bez znaczenia. jeśli kiedyś pękną...trudno, wtedy pomyślę co z tym robić 12 godzin temu, bazylms napisał: Ja tylko raz użyłem Dragon owych DS w Ka-Mi, ale nie były takie krótkie. Kurde, one nie są krótkie patrząc na długość obwodu po kołach i długość gąsek, ale nie zapewniają zwisu. Tylko tyle i aż tyle. Ponawiam więc swoje poprzednie pytanie 16 godzin temu, Edzio napisał: Zastanawiam sie co lepsze 1.Skleić na obwodzie i próbować założyć sklejone 2. Założyć na koła zębate by pasowały do zębów, tam je poprzyklejać założyć na dalsze i gdzie sie da skleić z kołami i dopiero na koniec spiąć oba końce... A może jeszcze inaczej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi