Bartas89 Napisano 19 Września 2020 Autor Share Napisano 19 Września 2020 17 minut temu, _OldMan_ napisał: W sensie jaką farbą ? Italian red od Tamki. Ale przelane do aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 19 Września 2020 Autor Share Napisano 19 Września 2020 (edytowane) Nie do uratowania. Lakier wszedł w reakcję z farbą bazowa. Albo to zmyję i nie będzie kalek, albo nowy zestaw trzeba kupić. I pytanie czym zmyć ten lakier, bo jest bardzo twardy i trwały. Edytowane 19 Września 2020 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 19 Września 2020 Super Moderator Share Napisano 19 Września 2020 Wszystko jest do uratowania. To spróbuj zeszlifować zepsute miejsce do gołego plastiku, i rozcieńczona farbą 10:1 zamaluj to miejsce. Następnie wyrównaj papierem i nałóż bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Września 2020 Share Napisano 19 Września 2020 Najpierw poczekaj na dobre wyschnięcie. Potem zeszlifuj - jeżeli weszło w reakcję z bazą, to czeka Cię zeszlifowanie tego fragmentu do plastiku i zamalowanie. Trochę roboty z tym jest, nauczysz się większej dozy cierpliwości Prawdopodobnie baza nie zdążyła wyschnąć - mogło być tam grubiej nałożone i weszło w reakcję z grubą warstwą bezbarwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 12 godzin temu, toled napisał: Najpierw poczekaj na dobre wyschnięcie. Potem zeszlifuj - jeżeli weszło w reakcję z bazą, to czeka Cię zeszlifowanie tego fragmentu do plastiku i zamalowanie. Trochę roboty z tym jest, nauczysz się większej dozy cierpliwości Prawdopodobnie baza nie zdążyła wyschnąć - mogło być tam grubiej nałożone i weszło w reakcję z grubą warstwą bezbarwnego. Dokładnie tak jak napisał Kolega Toled .Lakiery Tamki długo schną bo to nie są lakiery celulozowe np.Gunze seria C czy też bazy samochodowe. Możesz śmiało porobić zaprawki na tych elementach ale musisz taśmą przycietą pod decal po oslaniać je. Aero masz z regulacją dyszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Września 2020 Autor Share Napisano 20 Września 2020 Schło ponad 24h. Aero mam z dyszą 0.66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 To nie jest aero, to jest pistolet lakierniczy. Czemu uparłeś się na tego Duxona ? Nie możesz używać normalnych lakierów modelarskich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Września 2020 Super Moderator Share Napisano 20 Września 2020 2 godziny temu, Bartas89 napisał: Schło ponad 24h. Aero mam z dyszą 0.66. Nie ważne, że schło ponad 24 godziny. Nie zawsze jest to wystarczające, niekiedy lepiej odczekać dłużej. Dysza 0,66 to w modelarstwie za duża jest. Dokup sobie 0,2 lub 0,3 a do precyzyjniejszej roboty 0,18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Września 2020 Share Napisano 20 Września 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Bartas89 napisał: Schło ponad 24h. Aero mam z dyszą 0.66. Ale czy ma regulację iglicy bo do zrobienia zaprawek trzeba skręcić do minimum tak żeby lakier szedł w miejsce do poprawienia a nie na cały element. Lakiery Tamki schną nawet tydzień w zależności ile zostało położonych warstw i dlatego ja lakierów Tamki nie używam. Powinieneś sobie dokupić Aero 0,2mm do malowania małych elementów i wszelkich poprawek. Edytowane 20 Września 2020 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Września 2020 Autor Share Napisano 21 Września 2020 Pany po temacie. Nowy model już zamówiony. Tamten się zniszczył, ale nie chce mi się pisać szczegółów. Zamówiony też kolor od ZP, a konkretnie ten: https://www.plastmodel.pl/p/670/41907/zero-paints-zp-1007-sf70h-ferrari-sf70h-red-paint-60ml-colour-matched-paints-zero-paints-farby-i-chemia-modelarska.html Pytanie też, czy da radę nałożyć podkłada na lakier bezbarwny, a potem kolor bazowy i czy będzie się to trzymało? Nie chce na nowo szpachlować i szlifować baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 21 Września 2020 Share Napisano 21 Września 2020 Trzymać się będzie trzymało, ale i tak musisz to przygotować pod malowanie - wyszlifować i zmatowić powierzchnię, żeby wszystko było równe, a ilość nałożonych warstw zrobi już się gruba i mogą zniekształcić się pierwotne kształty elementu. Szkoda, że nie próbowałeś odratować elementu, bo uszkodzenia są w takich miejscach, że dałoby radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 21 Września 2020 Share Napisano 21 Września 2020 Godzinę temu, toled napisał: Szkoda, że nie próbowałeś odratować elementu, bo uszkodzenia są w takich miejscach, że dałoby radę. Dokładnie tak ,ja też bym uratował i nie raz ratowałem . Co do ZP-paints bez sensu. Było podjechać do najbliższej mieszalni i na miejscu by dorobili np. Rosso Corsa Red z palety Ferrari i ta sama ilość by kosztowała 15-20zł. No ale zrobiłeś jak uważałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Września 2020 Autor Share Napisano 22 Września 2020 Nie uratował bym, bo przy próbie zmycia lakieru ułamał mi się kawałek bocznej owiewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 Po nałożeniu czerwonej farby bazowej mam na niej skórkę pomarańczy. Nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt, że jak położę na to kalki i dam lakier bezbarwny to one pod ciężarem lakieru bardziej przylgną do karoseri i będą pomarszczone. Czym i jak wygładzić powierchnię pod kalki? Pastą polerską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 1 godzinę temu, Bartas89 napisał: Po nałożeniu czerwonej farby bazowej mam na niej skórkę pomarańczy. Nie byłoby w tym nic złego gdyby nie fakt, że jak położę na to kalki i dam lakier bezbarwny to one pod ciężarem lakieru bardziej przylgną do karoseri i będą pomarszczone. Czym i jak wygładzić powierchnię pod kalki? Pastą polerską? A jakiej bazy użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 Zero Paints. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Godzinę temu, Bartas89 napisał: Zero Paints. To coś poszło nie tak bo bazy samochodowe nie zostawiają skórki pomarańczy.Na bazą i tak trzeba dać cienką warstwę cleara A dopiero położyć decale bo jak sie nie da cleara po decal to potem zostanie różnica w kolorze. Najlepiej wrzuć fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 Może za dużo farby nawaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 Są dwie opcje: Optymistyczna - nawaliłeś za dużo farby i zrobiła się skórka - dwie możliwości - zmywasz i od nowa lub papier ścierny na mokro usuwasz skórkę i potem znów cienka baza na to. Pesymistyczna - nawaliłeś za dużo farby i weszła w reakcję z plastikiem - zmywasz i sprawdzasz jak plastik wygląda lub od razu lecisz dokładnie z papierem i masz godzinkę z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Września 2020 Super Moderator Share Napisano 29 Września 2020 Ja bym zeszlifował papierem na mokro, by pozbyć się skórki i nałożył na to bezbarwny. Następnie na bezbarwny kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 Jaką gradacja ma być papieru żeby na mokro lecieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Września 2020 Super Moderator Share Napisano 29 Września 2020 Myślę, że delikatnie 2000, 2500 wystarczy. Jak przeszlifujesz do podkładu, to pryśniesz kolor jeszcze raz w to miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 A czy mogę to na sucho zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Września 2020 Super Moderator Share Napisano 29 Września 2020 A co, wody nie masz w domu? Nie tylko na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 14 godzin temu, Bartas89 napisał: A czy mogę to na sucho zrobić? To musisz sobie kupić gąbki ścierne Fine i Super fine firmy 3M. .Ja ich używam od lat do usuwania szwów ,wygladzania po szpachlowaniu, usuwania skórki pomarańczy i matowania .Mocniej zużytymi przecieram pomiędzy kolejnymi warstwami cleara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi