MichalZ Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Czołem,startuje z takim oto modelem Sherman-a, M4A3E2 "Jumbo", nie Tasci i nie Tamiya a.....Meng ! Model bardzo bogato wyposażony, w pudełku mamy takie gadżety jak metalowa lufa,metalowe sprężyny,wystarczający arkusik blach ,gąsienice gumowe/plastik (duckbill).Na pochwałę zasługuje również sposób wykonania pewnych detali i bardzo dokładne podejście do tego konkretnego egzemplarza.Model wykonam oczywiście w barwach 37 batalionu czołgów z 4 Dywizji Pancernej mający na boku napis "First in Bastogne". In box/rewiev :http://www.missing-lynx.com/reviews/usa/mengts045reviewab_1.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Siadam i patrzę. Dla inspiracji i sprawdzenia czy Meng dał w modelu wszystkie "casting symbols" oraz niezbędne kalkomanie https://archertransfers.com/AR88058.html https://www.archertransfers.com/AR35357pic.html https://www.archertransfers.com/AR35357.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 Super, na ten model chętnie sobie popatrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 (edytowane) 12 godzin temu, bulik58 napisał: MichalZ Model bardzo bogato wyposażony ..... czy kalkomania z numerem bocznym U.S.A 3083084 nie zawiera bledu? Na zdjeciu oryginalnym wyglada to tak jak gdyby cyfry ..83.4 byly nizej jak pozostale , a kalkomania pokazuje je rowniotenko napisane Patrz materiały które wkleiłem, wyczerpują temat oznaczeń... EDIT -> Oglądnąłem sobie zdjęcia ramek modelu. Myślę, że Jumbo TASCA została zdetronizowana przez Jumbo MENGA !!! Być może kupie sobie ten model i to potwierdzę, bo póki co mam skompletowanego JUMBO składaka - wanna żywiczna, kadłub tasca i wieża żywiczna... Edytowane 29 Września 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 15 godzin temu, bulik58 napisał: MichalZ Model bardzo bogato wyposażony ..... czy kalkomania z numerem bocznym U.S.A 3083084 nie zawiera bledu? Na zdjeciu oryginalnym wyglada to tak jak gdyby cyfry ..83.4 byly nizej jak pozostale , a kalkomania pokazuje je rowniotenko napisane Masz rację,producent dał je w jednej linii (zamieszczam zdjęcie arkusza kalkomanii). 12 godzin temu, martinello napisał: Patrz materiały które wkleiłem, wyczerpują temat oznaczeń... EDIT -> Oglądnąłem sobie zdjęcia ramek modelu. Myślę, że Jumbo TASCA została zdetronizowana przez Jumbo MENGA !!! Być może kupie sobie ten model i to potwierdzę, bo póki co mam skompletowanego JUMBO składaka - wanna żywiczna, kadłub tasca i wieża żywiczna... Też tak uważam , podczas budowy modelu postaram się pokazać na co zwrócił uwagę Meng a czego nie ma w innych modelach .Pierwszy detal który zauważyłem to numer 138 na wieży , zestaw archer-a to oczywiście kalka, w tasce chyba...go nie ma, w Meng-u jest on.... do złożenia samemu, z małych cyfer foto-trawionych ,Do tego 3 komplety kół ,czy belka i skrzynka brytyjska .Producent również zwrócił uwagę ,a wyższy ciężar jumbo i dał nie co bardziej ściśnięte sprężyny,co spowodowało położenie się wózków . Aktualizacja z budowy,złożona wanna oraz zawieszenie .:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 19 minut temu, MichalZ napisał: ... zestaw archer-a to oczywiście kalka, w tasce chyba...go nie ma, w Meng-u jest on.... do złożenia samemu, z małych cyfer foto-trawionych... ...Producent również zwrócił uwagę ,a wyższy ciężar jumbo i dał nie co bardziej ściśnięte sprężyny,co spowodowało położenie się wózków ... Kalka archera AR88058 to kalka - ale TRÓJWYMIAROWA !!!. Nawet po podkładzie,malowaniu etc. widać oznaczenie. Świetna rzecz - polecam. Podwozie Tasca - Japończycy też uwzględnili zwiększenie ciężaru przodu JUMBO spowodowane dodatkowym dospawanym opancerzenim i charakterystyczne "klapnięcie" przodu poprzez możliwość wklejenia w korpusy wózków dystansów o różnej grubości (z przodu - cienki, środek - troszkę grubszy, tył - normalny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 Metalowe sprężynowe elementy zawieszenia fajna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 29 Września 2020 Autor Share Napisano 29 Września 2020 12 minut temu, Spotter napisał: Może i tak, ale potem i tak ich nie widać Trochę je tam widać... i wyglądają lepiej niż Dragonowe Trzecia cześć aktualizacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 A może takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 29 Września 2020 Share Napisano 29 Września 2020 Świetny zestaw, świetna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 18 godzin temu, Seb napisał: A może takie coś: Przydały by się,bo producent zapomniał o tych taśmach na narzędzia, jeśli nie dostanę tych w miarę szybko to pójdą metalowe. Do kroniki, zbudowana wieża, pojawiła się również lina 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 No i prawie budowa na finiszu! Masz tempo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 Godzinę temu, MichalZ napisał: Przydały by się,bo producent zapomniał o tych taśmach na narzędzia, jeśli nie dostanę tych w miarę szybko to pójdą metalowe. Zamawiałem szwabskie zapinki tego producenta w sklepie AK, 3-4 dni i miałem w domu, ale sama przesyłka 20 ojro. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Jumbo już gotowy praktycznie do malowania - ledwo się człowiek napatrzył na fotki pudła jak już praktycznie koniec klejenia. Czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 16 godzin temu, MichalZ napisał: Przydały by się,bo producent zapomniał o tych taśmach na narzędzia, jeśli nie dostanę tych w miarę szybko to pójdą metalowe. Nie ma wcale parcianych mocowań ? Bo na wypraskach widzę "gołe" narzędzia tylko z uchwytami blaszanymi. Nieładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 1 Października 2020 Autor Share Napisano 1 Października 2020 Przygotowanie do złożenia gąsienic..... ,elementy po grupowane oraz obrobione . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 3 godziny temu, Spotter napisał: Fuck, że wam się tak chce na raz to robić. Ja zawsze na koniec prac poświęcam trochę czasu na zrobienie z 10 ogniw. I tak w trakcie całej budowy mam to na spokojnie obrobione. Jak zaczniesz od gąsek to potem z górki. A tak na serio to jak dajesz metalowe to mniej obróbki jest. Chociaż i tak nie ma się co brandzlowac z każdym defektem bo po malowaniu, kurzeniu, bloceniu i tak nie będzie widac małych niedociągnięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 8 godzin temu, kzugaj napisał: ... A tak na serio to jak dajesz metalowe to mniej obróbki jest... Powtarzam jak mantrę - do shermanowatych friule (i podobne) się nie sprawdzają. Ale jak kto lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 Oczywiście. Traki do wszystkich shermanowatych (z wyjątkiem kanadyjskiego wzoru CDP) są dwusworzniowe - to znaczy na każde ogniwo mają dwie osie obrotu. Tak jak np. w nowoczesnych czołach - Patton, Abrams, Leopard, T-80, T-90 itp. Powoduje to, że na załamaniach biegu gąsienic ugina się nie tylko ogniwo do ogniwa ale też łącznik w stosunku do każdego z ogniw. Friul robi swoje gąski w takim przypadku jako proste (łącznik pod kątem prostym do ogniwa) na proste odcinki oraz "gięte" z łącznikiem pod kątem w stosunku do ogniwa (równym połowie kąta pomiędzy ogniwami) Skutkuje to tym, że ogniwa trzeba dokładnie dopasowywać do biegu gąsienic i potem je konsekwentnie montować w taki sposób, aby pasowały. Nie są też niestety ruchome - przesunięcie powoduje deformację. Inni producenci metalowych gąsienic produkują tylko jeden typ - prosty - skutkuje to tym, że na kołach łączniki są nienaturalnie wygięte... Jedynym dobrym rozwiązaniem na takie gąsienice jest wykonanie ich z dwoma osiami obrotu - tak jak np. w tytułowym Jumbo Menga. Tyle, że to zabawy więcej. Ogniwa jednosworzniowe (np do niemieckiej pancerki - Pz.IV., Pantera, Tygrys etc oraz współczesne np. T-55) są łątwe w wykonaniu - pomiędzy dwoma ogniwami jest tylko jedna oś - i bardzo ładnie wygląda to np. u Friula. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 Tak, wszystko co ma dwie osie. Chyba, że pojazd ma być zabłocony na maksa - wtedy wszystko jedno Idealne rozwiązanie problemu jest w modelu T-80 RPG. Ogniwa są plastikowe z łączniki - gumowe. Osie obrotu - dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 Godzinę temu, martinello napisał: Tak, wszystko co ma dwie osie. Chyba, że pojazd ma być zabłocony na maksa - wtedy wszystko jedno Idealne rozwiązanie problemu jest w modelu T-80 RPG. Ogniwa są plastikowe z łączniki - gumowe. Osie obrotu - dwie. Masterclub ma gumowe z łącznikiem z dwoma pinami i uginają się swobodnie. Nie wiem czy ten sam problem w nich występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 (edytowane) Tak masterclub wygląda OK - ale nie miałem okazji osobiście sprawdzić EDIT -> oglądając recenzję tych gąsek oraz instrukcję https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/masterclub/mtl35123.html zauważyłem, że łączniki trzeba jednostronnie kleić do ogniwa. A więc znowu niestety nieruchome. Edytowane 2 Października 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 2 Października 2020 Autor Share Napisano 2 Października 2020 W związku z dyskusją na temat gąsienic to w tym modelu składały się one tak.... Pracują bardzo dobrze ,nawet....z przesadnym luzem ,co widać po "duckbillach", ostatnie zdjęcia gotowego modelu do malowania (istnieje szansa że dojdzie pancerniak ) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 2 Października 2020 Autor Share Napisano 2 Października 2020 9 minut temu, Spotter napisał: Ten bajer do składania był w zestawie, samoróbka czy jakieś inne źródło? Wszystko zestawowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi