Markuz Napisano 20 Października 2020 Napisano 20 Października 2020 To może ja pierwszy. Ogólnie mi się podoba. Kolor ci wyszedł bardzo fajny wpada w moje gusta, brudzenie i ogólny syf na pojeździe w sam raz, jednak jest kilka drobnych szczegółów które rzucają się w oczy. 1. Kalka się świeci - może spróbuj potraktować całą wieżę błyskiem i jeszcze raz matem cały pojazd. 2. Koła a konkretnie części toczne - potraktuj metalizerem typu gunmetal czy coś w tym rodzaju w żadnym wypadku nie srebrnym 3. Zapasowe ogniwa gąsienic- potraktuj pigmentem typu track rust. 1 Cytuj
mic43 Napisano 20 Października 2020 Napisano 20 Października 2020 Fajny, soczysty kolor. No i spore kontrasty, przyciągają oko, choć ja chyba się nie mogę przekona do tego typu technik. Choć może jakiś model tak zrobię, może mi się spodoba? 1 Cytuj
Michal_G Napisano 21 Października 2020 Napisano 21 Października 2020 Koledzy z sensem napisali. Z moje strony - reflektor. Po prostu pomalowany na srebrno i tyle czy fotki taki efekt robią? Spokojnie można rozwiercić, pomalować wnętrze i zalać. Distalem, będzie dużo lepiej. 1 Cytuj
Klapouch Napisano 22 Października 2020 Autor Napisano 22 Października 2020 (edytowane) Dziękuję Panowie za opinie. Z tym lakierem muszę popróbować. Używam od tego modelu lakierów gunze we słoików i mam z nimi problemy - czasami z aerografu wylatuje coś, co przypomina pajęczynę. Odkłada się toto na modelu. Nie wiem, może to kwestia ciśnienia lub gęstości lub obu tych rzeczy. Muszę opanować sprawę - stąd na modelu tylko 1 warstwa błyszczącego lakieru, kóra zgasła pod brudzeniem, ale za to jest ta błyszcząca kalka. Ten distal, rozumiem daje powłokę przeźroczystą? Muszę spróbować. Ogólnie jestem z modelu zadowolony, chciałem zastosować trochę techniki B&W i do pewnego stopnia mi się udało. Kolor wyszedł ładny (ale w sumie 4BO od mr Hobby taki po prostu jest - ładny), rozjaśnienia są widoczne i jest coś w rodzaju przejścia tonalnego. Wyjątkiem są boki wierzy, które po zdezelowaniu przy ściąganiu kalek pomalowałem od nowa, ale już tradycyjnie. To co sie nie udało, to to, że model w tej skali mógłby być jaśniejszy. Tutaj wina jest moja, bo powinienem model pomalować jaśniejszym szarym, użyć więcej odcieni, a czarnego nie używać. Następnym razem Oprócz tego te gumowe gąsiennice Trumpetera, to jakiś koszmar - wykruszają się od samego patrzenia. No i było trochę szpachlowania - Trumpek sobie wymyślił łączenie spodu wierzy z bokami na wypusty - może i dobrze się to klei, ale kiepsko wygląda. Ten element też muszę dopracować - grube rzeczy Tamiya putty, mniejsze gunze surfacer 500 nakładany z pędzla, ale marzy mi się coś samopoziomującego Na szczęście dzisiaj przyjeżdża kurier z nowym wyzwaniami, chyba zostanę w tej skali na jakiś czas, a większe rzeczy zostawię na większe umiejętności Edytowane 22 Października 2020 przez Klapouch 1 Cytuj
michal0281 Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Brawo za fajny modelik. 1 Cytuj
GreGG24 Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Fajnie wyszedł, modulacja mi się podoba, choć ten zielony trochę zbyt trawiasty na mój gust. Resztę koledzy napisali. 1 Cytuj
x_bandit Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 (edytowane) Malowanie super. To co mi się rzuciło to gąsienice. Widzę, że mocno się z nimi męczyłeś, ale w kilku miejscach są nienaturalnie ułożone szczególnie na prawej. Dorzuciłbym też lufę zadniego KMu z igły Edytowane 22 Października 2020 przez x_bandit 1 Cytuj
Michal_G Napisano 23 Października 2020 Napisano 23 Października 2020 W dniu 22.10.2020 o 08:57, Klapouch napisał: Ten distal, rozumiem daje powłokę przeźroczystą? Muszę spróbować. Distal Rapid daje nie tyle powłokę ile wypełnienie, przeźroczyste, z fajnym wypukłym meniskiem. Co z tego wychodzi możesz zobaczyć np. w moim ciągniku na podwoziu T-34 i pewnie w wielu innych galeriach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi