Skocz do zawartości

KV-1 1/72 Trumpeter

Klapouch

Rekomendowane odpowiedzi

To może ja pierwszy.

Ogólnie mi się podoba.
Kolor ci wyszedł bardzo fajny wpada w moje gusta, brudzenie i ogólny syf na pojeździe w sam raz, jednak jest kilka drobnych szczegółów które rzucają się w oczy.

1. Kalka się świeci - może spróbuj potraktować całą wieżę błyskiem i jeszcze raz matem cały pojazd.
2. Koła a konkretnie części toczne - potraktuj metalizerem typu gunmetal czy coś w tym rodzaju w żadnym wypadku nie srebrnym
3. Zapasowe ogniwa gąsienic- potraktuj pigmentem typu track rust.

• Like 1

Dziękuję Panowie za opinie.

Z tym lakierem muszę popróbować.  Używam od tego modelu lakierów gunze we słoików i mam z nimi problemy - czasami z aerografu wylatuje coś, co przypomina pajęczynę. Odkłada się toto na modelu. Nie wiem, może to kwestia ciśnienia lub gęstości lub obu tych rzeczy. Muszę opanować sprawę - stąd na modelu tylko 1 warstwa błyszczącego lakieru, kóra zgasła pod brudzeniem, ale za to jest ta błyszcząca kalka. 

Ten distal, rozumiem daje powłokę przeźroczystą? Muszę spróbować.

Ogólnie jestem z modelu zadowolony, chciałem zastosować trochę techniki B&W i do pewnego stopnia mi się udało. Kolor wyszedł ładny (ale w sumie 4BO od mr Hobby taki po prostu jest - ładny), rozjaśnienia są widoczne i jest coś w rodzaju przejścia tonalnego. Wyjątkiem są boki wierzy, które po zdezelowaniu przy ściąganiu kalek pomalowałem od nowa, ale już tradycyjnie. To co sie nie udało, to to, że model w tej skali mógłby być jaśniejszy. Tutaj wina jest moja, bo powinienem model pomalować jaśniejszym szarym, użyć więcej odcieni, a czarnego nie używać. Następnym razem :) Oprócz tego te gumowe gąsiennice Trumpetera, to jakiś koszmar - wykruszają się od samego patrzenia. No i było trochę szpachlowania - Trumpek sobie wymyślił łączenie spodu wierzy z bokami na wypusty - może i dobrze się to klei, ale kiepsko wygląda. Ten element też muszę dopracować - grube rzeczy Tamiya putty, mniejsze gunze surfacer 500 nakładany z pędzla, ale marzy mi się coś samopoziomującego :)

Na szczęście dzisiaj przyjeżdża kurier z nowym wyzwaniami, chyba zostanę w tej skali na jakiś czas, a większe rzeczy zostawię na większe umiejętności :)

Edytowane przez Klapouch
  • Like 1

Fajnie wyszedł, modulacja mi się podoba, choć ten zielony trochę zbyt trawiasty na mój gust. Resztę koledzy napisali.

• Like 1

Malowanie super:super:. To co mi się rzuciło to gąsienice. Widzę, że mocno się z nimi męczyłeś, ale w kilku miejscach są nienaturalnie ułożone szczególnie na prawej. Dorzuciłbym też lufę zadniego KMu z igły :) 

Edytowane przez x_bandit
  • Like 1

W dniu 22.10.2020 o 08:57, Klapouch napisał:

Ten distal, rozumiem daje powłokę przeźroczystą? Muszę spróbować.

Distal Rapid daje nie tyle powłokę ile wypełnienie, przeźroczyste, z fajnym wypukłym meniskiem. Co z tego wychodzi możesz zobaczyć np. w moim ciągniku na podwoziu T-34

i pewnie w wielu innych galeriach.