Szef Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Dzień dobry drodzy modelarze o to mój prawie na wykończeniu PZL p. 11c od arma hobby. Skala 1/72 Kiedy co jestem początkujący P. S przepraszam za słabe oświetlenie . Kiedyś dośle bardzej oświetlone fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 Co nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 1 minutę temu, Szef napisał: Co nie tak Wygląda na malowany pędzlem - za gęsta farba (tak na „dzień dobry”) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 2 minuty temu, Kon_Bar napisał: Wygląda na malowany pędzlem - za gęsta farba (tak na „dzień dobry”) Racja za dużo warstw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 24 minuty temu, Szef napisał: Racja za dużo warstw Nie, nie. Ja tam jestem słaby z „pędzlowania”, ale koledzy potrafią malować pięknie jak z aerografu - zawsze powtarzają: wiele CIENKICH warstw RZADKĄ farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 8 minut temu, Kon_Bar napisał: Nie, nie. Ja tam jestem słaby z „pędzlowania”, ale koledzy potrafią malować pięknie jak z aerografu - zawsze powtarzają: wiele CIENKICH warstw RZADKĄ farbą. Ja dałem dużo grubych warstwy. Dzięki za radę . W pierwszym komentarzu powiedziałeś na dzień dobry więc posłucham jeszcze rad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 A nie masz przypadkiem krzywo przyklejonego podwozia? Na zdjęciach wydaje sie jakby model się przekrzywiał na prawą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 37 minut temu, Juffre napisał: A nie masz przypadkiem krzywo przyklejonego podwozia? Na zdjęciach wydaje sie jakby model się przekrzywiał na prawą stronę Coś ci powiem ja też to zauważyłem. Samo podwozie było dobrze za montowane ale póżniej jednak złamałem jedną cześć podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 54 minuty temu, Juffre napisał: A nie masz przypadkiem krzywo przyklejonego podwozia? Na zdjęciach wydaje sie jakby model się przekrzywiał na prawą stronę To zdjęcie ci wszystko wytłumaczy. P. S jak być miał pytanie to nie korzystałem z SZPACHLÓWKI, próbowałem klejem cyjankoakrylowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Fajnie, że kleisz modele. Widać chyba Ci się to podoba. Klej ten model dalej najlepiej jak potrafisz. Potem weź się za następny. Pamiętaj, następny będzie lepszy Przy okazji obserwuj warsztaty innych modelarzy na tym i innych forach, zawsze coś ciekawego podpatrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 1 godzinę temu, Juffre napisał: 4 minuty temu, Woit napisał: Fajnie, że kleisz modele. Widać chyba Ci się to podoba. Klej ten model dalej najlepiej jak potrafisz. Potem weź się za następny. Pamiętaj, następny będzie lepszy Przy okazji obserwuj warsztaty innych modelarzy na tym i innych forach, zawsze coś ciekawego podpatrzysz. Dziękuje. Następny będzie napewno o wiele lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Kilka rad do kolejnego: Szpachlować klejem CA się jak najbardziej da - ale spoiny warto potem oszlifować żeby to wszystko było równe. Malując musisz dobrze rozcieńczyć farbę i malować najlepiej płaskim pędzlem. Rozcieńczenie tak na oko - najgęściej jak się da, ale na tyle rzadko żeby ruchy pędzla nie zostawiały śladów. I maluj kilka cienkich warstw - od 2-3 przy ciemniejszych kolorach do nawet pięciu przy jaśniejszych z mojego doświadczenia. Daj wszystkiemu czas na wyschnięcie - farbie, klejowi, szpachli - pośpiech tylko pogorszy efekt końcowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 25 Listopada 2020 Autor Share Napisano 25 Listopada 2020 15 godzin temu, Matys napisał: Kilka rad do kolejnego: Szpachlować klejem CA się jak najbardziej da - ale spoiny warto potem oszlifować żeby to wszystko było równe. Malując musisz dobrze rozcieńczyć farbę i malować najlepiej płaskim pędzlem. Rozcieńczenie tak na oko - najgęściej jak się da, ale na tyle rzadko żeby ruchy pędzla nie zostawiały śladów. I maluj kilka cienkich warstw - od 2-3 przy ciemniejszych kolorach do nawet pięciu przy jaśniejszych z mojego doświadczenia. Daj wszystkiemu czas na wyschnięcie - farbie, klejowi, szpachli - pośpiech tylko pogorszy efekt końcowy. Dziękuje za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 Dzień dobry chciałem się pochwalić efektem prac nad pzl p 11c od arma hobby. Zostają tylko kalkomanie i celownik do przy klejenia Przepraszam za oświetlenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Poprosze trochę konsruktywnej krytyki Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Szef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 Wszyscy z zapartym tchem czekamy na finał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 Teraz, Xmen napisał: Wszyscy z zapartym tchem czekamy na finał. Dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 Co to znaczy kalkomania się srebrzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Że między kalkomanią a powierzchnią modelu jest powietrze.Przed nałożeniem kalkomanii pomaga pokrycie modelu błyszczącym lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 9 minut temu, Xmen napisał: Że między kalkomanią a powierzchnią modelu jest powietrze.Przed nałożeniem kalkomanii pomaga pokrycie modelu błyszczącym lakierem. Jak rozpoznać że się srebrzą ? (nakładam kalkomanie sol setem i się zastanawiam czy się srebrzą czy po porostu się błyszczą że dałem laker bezbarwny błyszczący ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Generalnie jak kalkomanią srebrzy to widać jasne plamy na kalce.Musiałbyś zrobić zdjęcie jak to wygląda. Przyjmuje się że przed nałożeniem kalkomanii pokrywa się model lakierem błyszczącym.Jedni to praktykują jedni nie.Decyzja należy do osoby sklejającej model.Lakier też pomaga w nałożeniu wascha.Można też po nałożeniu kalkomanii ponownie pokryć model lakierem.Wszystko zależy od tego co kto lubi.Ilu modelarzy tyle metod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 Narazie tylko lakier błyszczący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Nie jest źle.Trochę słabo siadła w linię ale z tym to ma większość problem.Spróbuj jeszcze raz nałożyć sol bo na brzegach trochę srebrzy chyba że kalka pokryta już lakierem to wtedy d.......a. Generalnie jest do przyjęcia. Mogliby się wypowiedzieć mądrzejsi odemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szef Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2020 14 minut temu, Xmen napisał: Nie jest źle.Trochę słabo siadła w linię ale z tym to ma większość problem.Spróbuj jeszcze raz nałożyć sol bo na brzegach trochę srebrzy chyba że kalka pokryta już lakierem to wtedy d.......a. Generalnie jest do przyjęcia. Mogliby się wypowiedzieć mądrzejsi odemnie. Dziękuję jeszcze spróbuje z tum solem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi