Skocz do zawartości

Gotha G.IV Roden 1/72

myszaty

Rekomendowane odpowiedzi

Stojaki u mnie nie wypaliły..sam jakoś kombinuje, jak to najlepiej usztywnić pod ostateczny montaż i zgodze się, że przy tej czynności można się napocić. Gumkować się boję, wieć najczęściej dokłam ciężar tak, aby zastrzały pozostały w otworach

Edytowane przez krosto
  • Like 1

No właśnie, gumki próbowałem na podobnym stojaczku, ale z patyczków - tu są za długie te skrzydła i są zbyt wiotkie, wygina się wszystko.

Generalnie płot udało się ogarnąć przez doklejenie do zastrzałów góra/dół ( one są o przekroju płaskim opływowe)  kawałków pręcika 1mm na końcach zamiast oryginalnych ledwo zaznaczonych wypustkach.

Powierciłem otwory w skrzydłach, wkleiłem dół, na drugi dzień przykleiłem górę, lekko docisnąłem i złapało. Teraz pojedynczo wlepiam zastrzały na gondolach silników.

20210126_183729.thumb.jpg.7afb544bc305b38e3634989e3eb90882.jpg

sznurek z lewej ustawia pozycję.

Daje popalić ten model...

Tu widać wystający cypelek z hipsu:

20210126_211143.jpg

Edytowane przez myszaty

• 2 weeks later...

Spoko, ja mu teraz już nie odpuszcze...🤪👍

I dojrzałem do decyzji przebudowy kącika do modelowania...✌

Tym bardziej że skończyłem remont przedpokoju i żonka w skowronkach i jest zielone światło🤪🤣

Edytowane przez myszaty

Nie czekaj, tylko klej...to jest to hobby które wymaga działania. 

👍😉😃

Z twoim doświadczeniem i umiejętnościami??? bez  jaj...

Jak to powiedział niewidomy dżokej którego spytano się o start w Wielkiej Pardubickiej: nie widzę przeszkód! ...

Edytowane przez myszaty

• 3 weeks later...

Tak z ciekawości tylko...szachownice na górnym płacie i kadłubie ułożone w 2-óch różnych kierunkach, to celowy zabieg?

P.s. już się zorientowałem, że jest to poprawne 😎

Edytowane przez Rafał B

Patrząc na to misterne olinowanie zastanawiam się czy nie odchudzić magazynu i nie sprzedać modelu. W życiu nie dam rady ...  Z czego robiłeś naciągi ? Zawsze liczę, że koś ujawni swój warsztat w postaci filmu z robienia naciągów. Może coś masz ? 

Napisano (edytowane)

metodę obrałem chyba jedną z łatwiejszych.

1. przymierzyłem rozpórki pomiędzy skrzydłami.

są płaskie więc przednie zachodzą na płat i trzeba dobrze wycelować otworek

2. wyznaczyłem punkty wiercenia 0,3 mm ( teraz już będę wiertał 0,1 bo przyszły wiertła)

3. w rozdzielnicy prądu w kamienicy znalazłem linkę do plomb stalową, jak opalisz zapalniczką, wyżarzysz i  rozpleciesz będziesz miał drucik na pętelki

4. skręcam oczko na złamanym wiertle 0,5  i obcinam.

5. wklejam w wywiercony otworek 0,1 pętelkę na CA

6. kombinuje  jak przewlec nitkę by załatwić jak najwięcej ,,zygzaków" - jeśli trzeba dotykam kroplą CA miejsc przeciągnięcia.

Można użyć drutu miedzianego z tzw. kynaru, po zdarciu izolacji masz 0,25mm ale łatwiej go zerwać.

Widać pętelki???

16150741815237205358779079084383.jpg

w kilku miejscach dałem rurki z wyciągniętego uchogrzeba

naciągi główne to nić ariadna tytan 250, jak grubsze ( pomiędzy kołami) to ariadna tytan 100. 

na kadłubie cięgna zrobiłem z nici tzw. monofilowej 0,1mm .

bez problemu znajdziesz na necie.

Może następny olinuję uschi bo elastyczność mają nieziemską...choć grubość podła...😂👍😉

16150743830041206815287584733384.jpg

Edytowane przez myszaty
  • Like 1
  • Thanks 1