krosto Napisano 25 Stycznia 2021 Share Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) Stojaki u mnie nie wypaliły..sam jakoś kombinuje, jak to najlepiej usztywnić pod ostateczny montaż i zgodze się, że przy tej czynności można się napocić. Gumkować się boję, wieć najczęściej dokłam ciężar tak, aby zastrzały pozostały w otworach Edytowane 25 Stycznia 2021 przez krosto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2021 (edytowane) No właśnie, gumki próbowałem na podobnym stojaczku, ale z patyczków - tu są za długie te skrzydła i są zbyt wiotkie, wygina się wszystko. Generalnie płot udało się ogarnąć przez doklejenie do zastrzałów góra/dół ( one są o przekroju płaskim opływowe) kawałków pręcika 1mm na końcach zamiast oryginalnych ledwo zaznaczonych wypustkach. Powierciłem otwory w skrzydłach, wkleiłem dół, na drugi dzień przykleiłem górę, lekko docisnąłem i złapało. Teraz pojedynczo wlepiam zastrzały na gondolach silników. sznurek z lewej ustawia pozycję. Daje popalić ten model... Tu widać wystający cypelek z hipsu: Edytowane 26 Stycznia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 Udało się w końcu postawić te ogrodzenie, wszystko nabrało sztywności....uffff, nareszcie można pociągnąć dalej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Lutego 2021 Autor Share Napisano 6 Lutego 2021 i kicha...zacząłem malować płaty, jeden nieostrożny ruch i cały misterny plan w ..., ...znowu muszę kleić od nowa... potrafi ten model zniechęcić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 tak to się kończy jeśli maluje się wałkiem. i pędzlem ławkowcem. Sory za suchar, ale trzymam kciuki i życzę wytrwałości. Zabrnąłeś już tak daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 (edytowane) Spoko, ja mu teraz już nie odpuszcze... I dojrzałem do decyzji przebudowy kącika do modelowania...✌ Tym bardziej że skończyłem remont przedpokoju i żonka w skowronkach i jest zielone światło Edytowane 7 Lutego 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Lutego 2021 Autor Share Napisano 10 Lutego 2021 Poskładany na nowo, pomalowany bazą, bezbarwny satyna .... idziemy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 Triumf woli nad materią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 12 Lutego 2021 Share Napisano 12 Lutego 2021 Życzę powodzenia. Sam przymierzam się do dwupłatowców już od dawna, ale jeszcze nie czuję się za bardzo na siłach. Tym bardziej podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Lutego 2021 Autor Share Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) Nie czekaj, tylko klej...to jest to hobby które wymaga działania. ✌ Z twoim doświadczeniem i umiejętnościami??? bez jaj... Jak to powiedział niewidomy dżokej którego spytano się o start w Wielkiej Pardubickiej: nie widzę przeszkód! ... Edytowane 12 Lutego 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Lutego 2021 Autor Share Napisano 15 Lutego 2021 Kilka zdjęć z naciągami - udało się go nie zrujnować na całe szczęście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 Kalki położone, udało się bez widocznych zniszczeń ... Teraz jeszcze śmigła, drobnica, lakier ( może trochę spróbuję pobrudzić, ale mam stracha że coś spieprzę...odrobina panel linera???) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 (edytowane) Tak z ciekawości tylko...szachownice na górnym płacie i kadłubie ułożone w 2-óch różnych kierunkach, to celowy zabieg? P.s. już się zorientowałem, że jest to poprawne Edytowane 4 Marca 2021 przez Rafał B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 4 Marca 2021 Autor Share Napisano 4 Marca 2021 Tako rzecze techmod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 5 Marca 2021 Autor Share Napisano 5 Marca 2021 Powoli zbliżam się do celu... jak się nic nie wysypie może uda się w niedzielę wieczorem zklecić jakąś galerię. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Marca 2021 Share Napisano 6 Marca 2021 Patrząc na to misterne olinowanie zastanawiam się czy nie odchudzić magazynu i nie sprzedać modelu. W życiu nie dam rady ... Z czego robiłeś naciągi ? Zawsze liczę, że koś ujawni swój warsztat w postaci filmu z robienia naciągów. Może coś masz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 6 Marca 2021 Autor Share Napisano 6 Marca 2021 (edytowane) metodę obrałem chyba jedną z łatwiejszych. 1. przymierzyłem rozpórki pomiędzy skrzydłami. są płaskie więc przednie zachodzą na płat i trzeba dobrze wycelować otworek 2. wyznaczyłem punkty wiercenia 0,3 mm ( teraz już będę wiertał 0,1 bo przyszły wiertła) 3. w rozdzielnicy prądu w kamienicy znalazłem linkę do plomb stalową, jak opalisz zapalniczką, wyżarzysz i rozpleciesz będziesz miał drucik na pętelki 4. skręcam oczko na złamanym wiertle 0,5 i obcinam. 5. wklejam w wywiercony otworek 0,1 pętelkę na CA 6. kombinuje jak przewlec nitkę by załatwić jak najwięcej ,,zygzaków" - jeśli trzeba dotykam kroplą CA miejsc przeciągnięcia. Można użyć drutu miedzianego z tzw. kynaru, po zdarciu izolacji masz 0,25mm ale łatwiej go zerwać. Widać pętelki??? w kilku miejscach dałem rurki z wyciągniętego uchogrzeba naciągi główne to nić ariadna tytan 250, jak grubsze ( pomiędzy kołami) to ariadna tytan 100. na kadłubie cięgna zrobiłem z nici tzw. monofilowej 0,1mm . bez problemu znajdziesz na necie. Może następny olinuję uschi bo elastyczność mają nieziemską...choć grubość podła... Edytowane 6 Marca 2021 przez myszaty 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 Koniec... Mała galeria - zapraszam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 Naciągi - 1km bieżący. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 Nitka tania, można się wyżyć Co ja się nakombinowałem by zrobić max. zygzaków za jednym przeciągnięciem... Ale jest szansa na zdobycie: RBWZ Ilji Murmoca...już mam dreszczyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi