Jacek Kryszak Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Jak w tym modelu rozwiązano uszczelnienie skrzydeł? Jest tam jakaś guma że niezależnie od położenia płatów jest uszczelnione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2021 12 minut temu, Jacek Kryszak napisał: Jak w tym modelu rozwiązano uszczelnienie skrzydeł? Jest tam jakaś guma że niezależnie od położenia płatów jest uszczelnione? Tak, jest winylowa uszczelka imitująca pionowe paski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Sprytne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2021 Poskładane wszystko do kupy. Domalowałej jeszcze osłonę działka. . . . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Kawał modelu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2021 Zacząłem robić podstawkę. Zazwyczaj na tym etapie mialem ją prawie gotową lub nawet skończoną. A tu nie mam do końca pomysłu. Znalazłem zdjęcie ze startującymi gęsiego Tornadami podpisane ostatni lot i chyba zrobie podobny pas startowy. Chce wykorzystać kupiony na próbę specyfik od AK, zacząłem więc od płyty MDF dociętej wg potrzeb. Narusowałem siatkę jak będą płyty. Później oddzieliłem taśmą jeden róg i zacząłem nakładać. I to był dobry pomysł z robieniem po kawałku bo szybko schnie. Kładłem cieniutką warstwę tak tylko aby zakryć płytę i mieć jakąś strukturę Jak podsychało, ryłem albo rysowałem linie na nowo. Samą masę kładłem w jedną stronę Jutro będę malował i brudził 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Stycznia 2021 Share Napisano 14 Stycznia 2021 Bardzo ładnie Przemku , dobry patent na wnęki nie musisz się mocować z całym modelem w ich malowaniu . Co do uzbrojenia to chyba raczej 3 bombki i zasobnik naprowadzający , ja w swoim mniejszym chcę tak dać ale może się mylę . Brimstone w 48 ładne robi edek czy w 32 nie wiem ale można sprawdzić .Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 15 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2021 W dniu 14.01.2021 o 07:40, Mirek66 napisał: Bardzo ładnie Przemku , dobry patent na wnęki nie musisz się mocować z całym modelem w ich malowaniu . Co do uzbrojenia to chyba raczej 3 bombki i zasobnik naprowadzający , ja w swoim mniejszym chcę tak dać ale może się mylę . Brimstone w 48 ładne robi edek czy w 32 nie wiem ale można sprawdzić .Pozdrawiam Mirek . Dzięki. Brimstone’ów w 1:32 nie ma jak i wiele innego uzbrojenia RAF. Jeśli chodzi o Paveway to może i faktycznie 3, nie sprawdzałem z lenistwa Skończyłem podstawkę. najpierw pasy i troche postshadingu i mgielki w różnych kolorach: Później wash, plamy i pęknięcia: i ślady opon: Samolot dostał trochę okopceń: I na podstawke: . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 20 Stycznia 2021 Super Moderator Share Napisano 20 Stycznia 2021 Jak zawsze pięknie prowadzony warsztat i imponujący model (nie tylko rozmiarami) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Przeglądając fotki z budowy tego modelu w moją uwagę zwróciły skrzydła. Wydały mi się za wąskie. I dziś gdy przyszedł model Italerii porównałem płaty z modelem Revella, okazało się że skrzydła Revella są przy końcówce znacznie szersze niż Italerii. Pytanie które sa prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2021 Godzinę temu, Reflect napisał: Jak zawsze pięknie prowadzony warsztat i imponujący model (nie tylko rozmiarami) pozdrawiam Christian A dziękuję bardzo 14 minut temu, Jacek Kryszak napisał: Przeglądając fotki z budowy tego modelu w moją uwagę zwróciły skrzydła. Wydały mi się za wąskie. I dziś gdy przyszedł model Italerii porównałem płaty z modelem Revella, okazało się że skrzydła Revella są przy końcówce znacznie szersze niż Italerii. Pytanie które sa prawidłowe? Italeri to zupełnie nowy wypust, a Revell, no cóż, zależy który, ale na 90% wszystkie bazują na formach z lat 90-tych. Różnią się pudełkami, kalkomaniami czy ewentualnie drobnymi częściami. Oczywiście o niczym to nie musi świadczyć ale skłaniałbym się tu przyjąć prawidłowość Italeri. Tym bardziej że tam dochodzi jeszcze cała krawędź natarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Ja mam wielka nadzieję że Italerka jest prawidłowa. Same końcówki są za wąskie, tam już nic nie przychodzi. Skąd by tu pozyskać wymiary skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2021 Na wiki jest schemat. nie wiadomo czy prawidłowy. Może wyszukać Panavia Tornado blueprint? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Zdjęcie wymiaru z modelu Revella 1/48, pomnożenie przez 48 a potem podzielenie wyniku przez 32 daje że skrzydła Revella 1/32 są poprawne. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez Jacek Kryszak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 18 godzin temu, Jacek Kryszak napisał: Zdjęcie wymiaru z modelu Revella 1/48, pomnożenie przez 48 a potem podzielenie wyniku przez 32 daje że skrzydła Revella 1/32 są poprawne. Jak dla mnie to tylko potwierdza, że modele w obu skalach trzymają ten sam wymiar, a czy to jest poprawne to chyba wypadałoby sprawdzić z oryginałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Kryszak Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 6 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Jak dla mnie to tylko potwierdza, że modele w obu skalach trzymają ten sam wymiar, a czy to jest poprawne to chyba wypadałoby sprawdzić z oryginałem? Zgadza się. Ciężko jednak dotrzeć do wymiaru w tej części skrzydła. Mam cichą nadzieję że model Italerii jest poprawny bo poza tym że ma rowy melioracyjne zamiast linii podziałowych jest naprawdę fajny i jego podział wskazuje że będzie też wersja F3. Jednak większe zaufanie względem poprawności wymiarowo-kształtowej mam do Revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) No linie podziału są trochę przesadzone - ale z dwojga złego chyba wolę takie niż ledwo widzialne na F-5E Kitty Hawka. Warstwa bezbarwnego połowę z nich zlikwidowała. Natomiast co do merytorycznej strony modelu - nie jestem purystą i nie do końca zwracam na to uwagę. Ważniejsze że model przypomina oryginał i na pierwszy rzut oka da się powiedzieć co to za samolot Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Przemek Przybulewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Super robota, świetna relacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Lipca 2021 Share Napisano 11 Lipca 2021 Takie łądne tlapy i spojlery tak haniebnie zalepić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi