Gregory Napisano 24 Maja 2021 Autor Share Napisano 24 Maja 2021 Czy ktoś z Szanownych Kolegów wie, jak dochodziły przewody do Notka w PzKpfw IV Ausf. E. Znalazłem zdjęcie Ausf. A I Ausf. E Podstawę w modelu mam identyczną jak na zdjęciach. I jeszcze jedno pytanie: co to był za element: Zdjęcie tylko do dyskusji Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 24 Maja 2021 Share Napisano 24 Maja 2021 Nie wiem czy ci się to przyda, ale tutaj jest model 3D właśnie Panzera IV Ausf D, może to coś ci pomoże. https://sketchfab.com/3d-models/pzkpfw-iv-ausf-d-0d4e06a00b8e47fdb8af26a75e3fb360 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Maja 2021 Share Napisano 24 Maja 2021 1 godzinę temu, Gregory napisał: ... jak dochodziły przewody do Notka w PzKpfw IV Ausf. E. 1 godzinę temu, Gregory napisał: Znalazłem zdjęcie Ausf. A To jest ten biały przewód - wchodził do Notka z tyłu. Od początku, aż do wersji ausf.F - włącznie - na lewym błotniku były trzy sprzęty na kabelkach - światło, notek i klakson. Światło miało kabel w osłonie i przez pancerz przechodziło z przodu ( jako pierwsze) za tym kablem przechodziło zasilanie notka i klaksonu ( drugi otwór w pancerzu). W wersji ausf.E Notek zbliżył się do lampy, ale reszta bez zmian. Popatrz na zdjęciach zawsze widać dwa podłączenia z lewej strony i trzy kabelki. 1 godzinę temu, Gregory napisał: I jeszcze jedno pytanie: co to był za element: Element serwisowy do Notka. Coś mi tak świta, ale dokładnie to by trzeba było poszukać. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 Dzięki Panowie za informacje. Mam jeszcze pytanie odnośnie jak przewód wchodził do Notka. Jak napisał Krzysztof, dochodził do niego z tyłu, ok. Tylko jak wchodził w podstawę? Złącze do przewodu w Notku znajdowało się od dołu (w tym trzpieniu, na którym był umieszczony). Znalazłem fotkę, na której przewód wchodzi chyba przez otwór w podstawie (po śrubie mocującej). Pytanie tylko czy tak to właśnie wyglądało? Dziękuję za cierpliwość. Zdjęcie do dyskusji. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 2 godziny temu, Gregory napisał: Mam jeszcze pytanie odnośnie jak przewód wchodził do Notka. Jak napisał Krzysztof, dochodził do niego z tyłu, ok. Tylko jak wchodził w podstawę? Złącze do przewodu w Notku znajdowało się od dołu (w tym trzpieniu, na którym był umieszczony). Zgadza się - Notek jako taki nie ma w swej obudowie "wejścia" innego niż pod spodem na zasilanie go. 2 godziny temu, Gregory napisał: Znalazłem fotkę, na której przewód wchodzi chyba przez otwór w podstawie (po śrubie mocującej). Pytanie tylko czy tak to właśnie wyglądało? Przypominam że to pojazd na zdjęciu z 1942 roku w wersji ausf.F2. Jest to zapewne jeden ze sposobów przejścia przewodu zasilającego z obudowy, choć tu śruba jest wkręcona. W różnych pojazdach stosowano różnego rodzaju "podesty" na uniesienie go 'ciut' do góry, aby było miejsce na podłączenie do niego przewód. Częściej stosowano tę metodę w Pz.Kpfw.III. Jednak jest to już po modernizacji pojazdu w 1942 roku. Unoszono lekko podstawę Notka na śrubach - To też na późniejszych pojazdach bo to ausf.F i F2 choć możliwe że takie też stosowano wcześniej. Najczęściej podłączano go od spodu i przykręcano jego podstawę do błotnika. Przewód był zakleszczony między dolną częścią obudowy, a błotnikiem. Przewód ten był przeprowadzany od tyłu lub z boku. Jest to trudny do zweryfikowania element. Nawet na dość dobrych fotkach. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Maja 2021 Super Moderator Share Napisano 25 Maja 2021 To zaślepka do gniazda po zdemontowaniu lampy, żeby się syf nie dostawał do styków. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Mam takie blaszki ale dedykowane do sztuga. Jak nie zapomnę to ci zeskanuje. Tam jest mega dokładnie opracowana ta puszka. Najlepiej przypomnij mi na priva. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 27 Maja 2021 Share Napisano 27 Maja 2021 Poszukaj w necie jako: voyager PEA 068 lub ET-Mod el 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 27 Maja 2021 Autor Share Napisano 27 Maja 2021 Dzięki! Właśnie udało mi się coś takiego dostać w jednym ze sklepów internetowych. Zestaw z E.T. Model. Na razie pracuję nad lewym błotnikiem, później złożę wyrzutnik i sprawdzę jak będzie pasował do mocowań na tylnej płycie. Pewnie coś trzeba będzie przerobić, ale to właśnie lubię - jak najbardziej zbliżyć model do rzeczywistego pojazdu. Pozdrawiam Grzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 Witam, trochę czasu upłynęło od poprzedniej wrzutki. Nie było zbyt wiele wolnych chwil do pracy nad materią, ale coś się ruszyło do przodu. Skończyłem lewą stronę przedniej części błotnika. Dodałem okablowanie do reflektora, notka i klaksonu. Na notku była dość duża jama skurczowa, która zasłoniłem kawałkiem hipsu. Ma on także tworzyć rant, który był na notku. Prawy błotnik trochę "uszkodziłem". Z tyłu pojazdu poprawiłem mocowania wyrzutnika granatów dymnych i trochę je pospawałem. Sam wyrzutnik złożyłem z zestawu E.T. Model. Obrobiłem tłumik do jednolitej bryły. Dodałem delikatne spawy wokół rury i przy "łapach", na których się opiera. Wiem, że to nie dużo, teraz będę miał więcej czasu na pracę nad modelem, więc zajmę się nadbudową. Postaram się częściej umieszczać postępy prac. Mam jeszcze pytanie: czy tłumik od silnika pomocniczego też ulegał rdzewieniu? Pozdrawiam Grzesiek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 19 godzin temu, Gregory napisał: Mam jeszcze pytanie: czy tłumik od silnika pomocniczego też ulegał rdzewieniu? Nie. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 30 Września 2021 Autor Share Napisano 30 Września 2021 Witam, zrobiłem koła napinające i trochę je uzupełniłem. Po wewnętrznej stronie dodałem dwa mocowania ze śrubami oraz spawy w wewnątrz koła. Na zdjęciu koło przed i po "operacji". Polecicie jakiś sposób na wycinanie kół w polistyrenie? Cyrkle, które znalazłem mają zakres od 1cm, a potrzeba jest wycięcia kół o średnicy poniżej 1cm. Teraz korzystam z wybijaków, ale krawędzie wychodzą mocno poszarpane. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 Pozostają tylko wybijaki. Ja ma m takie- trzeba mocno dużym młotkiem przywalić, najlepiej na gumowej macie warsztatowej. Wybijak musi być ostry i najlepiej jakiś firmowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 30 Września 2021 Share Napisano 30 Września 2021 Cyrkiel krokowy - taki z dwiema igłami, trasujesz i wykańczasz skalpelem. Da się zejść do 5mm średnicy, poniżej tylko wybijaki i obrabianie pilnikiem. Ewentualnie wiertła jeśli chcesz robić otwory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 30 Września 2021 Autor Share Napisano 30 Września 2021 Sklep z narzędziami albo znany portal aukcyjny. Są też w mniejszych zestawach. Wpisać wybijaki dziurkacze. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 (edytowane) W dniu 30.09.2021 o 08:02, Gregory napisał: Polecicie jakiś sposób na wycinanie kół w polistyrenie? Kółka malutkie RP TOOLZ RP-PD Punch and die set - 0,5 do 2 mm https://www.mojehobby.pl/products/Punch-and-die-set.html RP TOOLZ RP-BPD Big Punch and die set - 2,0 - 4,5 mm https://www.mojehobby.pl/products/Big-Punch-and-die-set.html są też i takie RP TOOLZ RP-HPD Hexagonal Punch and die - 0,7-2 mm https://www.mojehobby.pl/products/Hexagonal-Punch-and-die.html - i inne - lub sklep w UK https://www.historexagents.com/#RPTBPD Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 1 Października 2021 przez meser262 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Witam, wrzucam postęp prac nad modelem. Uporałem się z tłumikami. Tak jak pisałem wcześniej ściąłem pudełkowe 4 mocowania dużego tłumika i zastąpiłem je trzema z blaszki. Zastanawiam się czy trochę go sponiewierać. W tłumiku od silnika wieży nawierciłem otwór. Wyrzutnik granatów dymnych wklejony tymczasowo na Blue Taca. Nie wiem do końca co z tymi łańcuszkami od granatów: wg jednych źródeł nie było ich widać po wystrzeleniu granatów, a na niektórych zdjęciach z epoki sądzę, że jednak są widoczne. Zacząłem prace nad górną płytą. Dorobiłem spawy po obwodzie. Usunąłem mocowania do naciągacza gąsienic i stopnia oraz mocowania osłony anteny. Zastąpię to elementami z blaszek. Skusiło mnie, żeby dorobić brakujące śruby w górnym pancerzu. Żmudna robota i nie ze wszystkich jestem do końca zadowolony. Dorobiłem też uchwyt klapy od wentylatorów. Teraz jestem na etapie spawania zawiasów tylnych klap. Poniżej kilka zdjęć W osłonie pierścienia wieży zrobiłem też "otwory", które widać na zdjęciach z epoki. Nie do końca jestem pewny do czego służyły, ale być może do odprowadzania wody z górnego pancerza. Śruby w pierścieniu wieży nie będę poprawiał, mimo że wg rysunków jest ich za mało i są źle rozmieszczone. Obawiam się, że robiąc to narobię więcej szkód. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Śruby jak robiłeś? nawiercane, poźniej szpachla i czymś odciskane ? Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 Śruby robiłem obciętą igłą iniekcyjną 0.6 i 0.8mm. Odciskałem-robił się okrąg i później końcówką ostrza skalpela nacinałem "łeb" śruby. Miejscami chyba przyłożyłem za dużo siły przy robieniu okręgu. Tam gdzie widać szpachlę to była korekta albo mojego błędu albo błędu fabrycznego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 1 godzinę temu, Gregory napisał: Miejscami chyba przyłożyłem za dużo siły przy robieniu okręgu. Dlatego warto przed tą czynnością, jest lekko zwilżyć cienkim klejem dane miejsce i odczekać aż klej odparuje. Nie trzeba wówczas specjalnej siły, bo w miękkim plastiku łatwiej wygniata się takie śruby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) 3 godziny temu, Gregory napisał: Nie wiem do końca co z tymi łańcuszkami od granatów: wg jednych źródeł nie było ich widać po wystrzeleniu granatów, a na niektórych zdjęciach z epoki sądzę, że jednak są widoczne. Na zdjęciach które można zweryfikować pod względem jakości - łańcuszków - od wersji ausf.E nie widziałem. Na fotce Ausf.E z Pz.Rgt.18 - jest to jedna z lepszej jakości fotek. Potwierdziłem to między innymi na fotkach z pojazdami - Ausf.E - No.811 z Pz.Rgt.25 ; kolejny z Pz.Rgt.33 nie widać numeru ; kolejny z Pz.Rgt.4 nie widać numeru choć dwie ostatnie cyfry to "00". a pierwsza prawdopodobnie to"5"; kolejny z Pz.Rgt.39 nie widać numeru zbyt dobrze to na pewno 6 kompania - chyba No.611 ; Na żadnym z w/w pojazdów ausf.E takowych nie widać. (łańcuszków) Może takie jak te fotki zrobiły trochę zamieszania - To są Ausf.F i też nie mają łańcuszków - tylko mocowanie - wspomagania. 3 godziny temu, Gregory napisał: W osłonie pierścienia wieży zrobiłem też "otwory", które widać na zdjęciach z epoki. Ok. Powinny być raczej jak 'myślnik', a nie "kropka" - Widok z przodu Ausf.E -, a w małym okienku widok z boku. 3 godziny temu, Gregory napisał: Skusiło mnie, żeby dorobić brakujące śruby w górnym pancerzu. Bardzo fajny efekt. Trzeba trochę poćwiczyć w danym plastiku przed takimi zabiegami. Niestety do poprawienia jest jednak jeden element - Proste ścianki tej "skrzynki" dopiero od wersji Ausf.H. Pozdrawiam Krzysztof PS. Fotki tylko w celach dyskusji. Edytowane 7 Listopada 2021 przez meser262 PS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 43 minuty temu, meser262 napisał: Powinny być raczej jak 'myślnik', a nie "kropka Z profilu wygląda tak: Starałem się zrobić właśnie podłużny otwór. 45 minut temu, meser262 napisał: Niestety do poprawienia jest jednak jeden element I znów z profilu w modelu wygląda tak: Ścianki nie są idealnie proste, ale nie są też pod takim kątem jak na zdjęciach Krzysztofa. Jak myślisz @meser262, widząc zdjęcia z profila, do poprawy? Sprawa łańcuszków od grantów wyjaśniona ostatecznie, będą usunięte. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) Godzinę temu, Gregory napisał: Ścianki nie są idealnie proste, ale nie są też pod takim kątem jak na zdjęciach Krzysztofa. Jak myślisz @meser262, widząc zdjęcia z profila, do poprawy? Popatrz na jeszcze inny pojazd - Mocowań zawiasów nie ma na zewnątrz. Ścianki są wyraźnie pochyłe. Moim zdaniem koniecznie do poprawy. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 7 Listopada 2021 przez meser262 literówka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 7 Listopada 2021 Autor Share Napisano 7 Listopada 2021 2 godziny temu, meser262 napisał: Moim zdaniem koniecznie do poprawy OK. Zatem działam. Wymyśliłem sposób. Najtrudniej będzie z tym zamkiem klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Popracowałem trochę nad "skrzynką". Próbowałem zrobić od nowa z kawałka płyty polistyrenowej i o ile samą skrzynkę udało mi się wyrzeźbić, to za diabła nie udało mi się dorobić zamka. W końcu postanowiłem spróbować przerobić fabryczny odlew. Efekt poniżej. Chyba nie jest najgorzej, dla mnie zadowalający, przynajmniej przypomina odpowiedni kształt. Zmieniłem też zawiasy. Poniżej zdjęcia. Będę dalej działał że spawami wokół zawiasów tylnej płyty. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi