Wymysl Napisano 20 Lutego Napisano 20 Lutego Godzinę temu, kopernik napisał: W tej serii o Mewie coś już było. 53 minuty temu, wuwumaster napisał: Chyba im dobrze ta seria schodzi bo już wiele tematów powtórzyli w rozszerzonej formie. Pozdr ww Teraz jest inny autor. Wcześniej był Wojciech Mazur, a nowego Jędrzej Korbal. Porównać zawartości niestety nie mogę. 2 Cytuj
Maxy Napisano 4 Marca Napisano 4 Marca Pojawił sie nowy numer specjalny 1/2026 Techniki Wojskowej HISTORIA a w nim omówienia samolotu Jak-9DD napisane przez Przemysława Skulskiego z planami Grzegorza Jackowskiego. Cytuj
Grzes Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca 2 minuty temu, hamp napisał: Napisz coś więcej, co w środku. Cytuj
hamp Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca Malowania i oznakowania maszyn polskiego lotnictwa we wrześniu 1939 Cytuj
Moses Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca skolko? za 3 cieniutkie ksiazki o malowaniu USN wyszło 150 zl, wiec obstawiam ze tyle plus plusik za szachownice? Cytuj
kopernik Napisano 14 Marca Napisano 14 Marca 5 godzin temu, Grzes napisał: Napisz coś więcej, co w środku. Próbka z netu 1 Cytuj
Wymysl Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca https://cbwydawnictwo.com/pl/products/samolot-wielozadaniowy-pzl-m28-bryza-skytruck-547913.html 2 Cytuj
zenek_65 Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca 3 godziny temu, Wymysl napisał: https://cbwydawnictwo.com/pl/products/samolot-wielozadaniowy-pzl-m28-bryza-skytruck-547913.html Miałeś to w rękach? Cytuj
Grzes Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca 4 godziny temu, Wymysl napisał: Czy to nie ten sam wydawca, który przejął serię TBiU? Cytuj
kopernik Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca 6 godzin temu, Wymysl napisał: https://cbwydawnictwo.com/pl/products/samolot-wielozadaniowy-pzl-m28-bryza-skytruck-547913.html Tych samych autorów Cytuj
Wymysl Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca 3 godziny temu, zenek_65 napisał: Miałeś to w rękach? Jeszcze nie, ale chyba zaryzykuję Cytuj
zenek_65 Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Ja chyba zaczekam, aż ktoś porówna, z tym co jest w "100lat Polskich Skrzdeł". Cytuj
Grzes Napisano 16 Marca Napisano 16 Marca Ja mam zeszyt z Bryzą z serii "100 lat polskich skrzydeł", więc jestem do dyspozycji w temacie porównawczym. Cytuj
Skawinski Napisano 17 Marca Napisano 17 Marca 34 minuty temu, kopernik napisał: Wiadomo na ile to jest aktualne? Sytuacja zmienia się praktycznie z dnia na dzień. MS Cytuj
Wymysl Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca W dniu 16.03.2026 o 22:59, Grzes napisał: Ja mam zeszyt z Bryzą z serii "100 lat polskich skrzydeł", więc jestem do dyspozycji w temacie porównawczym. A więc mam. 78 stron książkowego B5. Mamy rozdziały - An 14, protoplasta An-28 (6 stron) - W Polsce (11 stron, opisana produkcja i losy samolotów) - Konstrukcja An-28 (4 strony) - M28 Bryza: wersje transportowe (8 stron) - M28 Bryza: wersje patrolowe (10,5 strony) - Z zachodnim wyposażeniem: M28-02 Skytruck (9 stron) - M-28-05 Skytruck (6,5 strony) - W polskim lotnictwie wojskowym (8,5 strony). Ilustrowane zdjęciami różnych wersji i malowań (z zagranicznych wojskowych brakuje USAF i Kenii). Co mnie pozytywnie zaskoczyło to podpisy do ilustracji: to nie ogólniki, jak czasem bywa, ale konkrety: jaki samolot, gdzie, kiedy itd. Oprócz zdjęć 6 sylwetek barwnych, dwa poglądowe rysunki w 5 rzutach (Skytruck i M28B1R bis Bryza 1R bis w skali ok. 1:160) oraz lista produkcyjna samolotów cywilnych i wojskowych bazujących na Skytrucku. Generalnie raczej lepiej niż się spodziewałem. 3 2 Cytuj
Grzes Napisano 20 Marca Napisano 20 Marca 3 minuty temu, Wymysl napisał: lista produkcyjna samolotów cywilnych i wojskowych bazujących na Skytrucku. To już jest coś, czego nie ma (niestety) w mojej książce. Resztę napiszę później. Cytuj
wuwumaster Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca 50 minut temu, hamp napisał: Ciekawe czy/co nowego znajdzie się w tej książce względem poprzednich wydań tego autora: Pozdr ww Cytuj
hamp Napisano 21 Marca Napisano 21 Marca Monografia poświęcona wersji „A” pierwszego na świecie seryjnie produkowanego myśliwca odrzutowego – Me 262 Schwalbe. Publikacja koncentruje się na szczegółach technicznych, różnicach konstrukcyjnych pomiędzy poszczególnymi wariantami oraz ich uzbrojeniu, wyposażeniu i produkcji. Autor omawia wszystkie najważniejsze odmiany, m.in.: A-1a, A-1a/U1, U4, U5, U2, A-1b, A-1a/Jabo, A-2a „Sturmvogel”, A-2a/U1, U2, A-1/U3, A-5a, a także powojenną Avia S-92. Książka zawiera: ok. 120 stron dużego formatu ponad 200 fotografii archiwalnych i współczesnych (w tym wiele zdjęć detali zachowanych egzemplarzy) ponad 50 rysunków technicznych i planów w skali 1/72 przekroje konstrukcyjne i schematy instalacji szczegółowe zestawienia prototypów i numerów seryjnych tabele danych technicznych omówienie dodatkowego uzbrojenia (m.in. R4M, X-4, RATO) informacje o produkcji Publikacja nie jest klasyczną historią działań bojowych – skupia się przede wszystkim na konstrukcji, różnicach między wersjami oraz aspektach technicznych, co czyni ją wartościowym źródłem dla: modelarzy oczekujących precyzyjnych planów i detali, historyków techniki lotniczej, pasjonatów lotnictwa II wojny światowej. Bogata dokumentacja fotograficzna oraz rysunki w skali 1/72 pozwalają na dokładne odtworzenie poszczególnych wariantów i stanowią solidną bazę referencyjną do budowy modeli oraz badań nad konstrukcją Me 262. i jest po polsku 1 Cytuj
kopernik Napisano 22 Marca Napisano 22 Marca W dniu 20.03.2026 o 19:39, Wymysl napisał: A więc mam. 78 stron książkowego B5. Mamy rozdziały - An 14, protoplasta An-28 (6 stron) - W Polsce (11 stron, opisana produkcja i losy samolotów) - Konstrukcja An-28 (4 strony) - M28 Bryza: wersje transportowe (8 stron) - M28 Bryza: wersje patrolowe (10,5 strony) - Z zachodnim wyposażeniem: M28-02 Skytruck (9 stron) - M-28-05 Skytruck (6,5 strony) - W polskim lotnictwie wojskowym (8,5 strony). Ilustrowane zdjęciami różnych wersji i malowań (z zagranicznych wojskowych brakuje USAF i Kenii). Co mnie pozytywnie zaskoczyło to podpisy do ilustracji: to nie ogólniki, jak czasem bywa, ale konkrety: jaki samolot, gdzie, kiedy itd. Oprócz zdjęć 6 sylwetek barwnych, dwa poglądowe rysunki w 5 rzutach (Skytruck i M28B1R bis Bryza 1R bis w skali ok. 1:160) oraz lista produkcyjna samolotów cywilnych i wojskowych bazujących na Skytrucku. Generalnie raczej lepiej niż się spodziewałem. Taka informacja w temacie Bryzy : https://defence24.pl/sily-zbrojne/polski-samolot-kontra-drony-jak-na-ukrainie-mielec-pokazuje-koncepcje 2 Cytuj
wuwumaster Napisano 22 Marca Napisano 22 Marca 25 minut temu, kopernik napisał: Taka informacja w temacie Bryzy : https://defence24.pl/sily-zbrojne/polski-samolot-kontra-drony-jak-na-ukrainie-mielec-pokazuje-koncepcje Czyli że rodzi się nam... PZL M28 Gunship vel Spectre Cytuj
Baas ArK Napisano 22 Marca Napisano 22 Marca (edytowane) Godzinę temu, kopernik napisał: Taka informacja w temacie Bryzy : https://defence24.pl/sily-zbrojne/polski-samolot-kontra-drony-jak-na-ukrainie-mielec-pokazuje-koncepcje Na tym samym portalu było miesiąc temu o Bryzach zwalczających drony na Ukrainie: https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/bryza-zwalcza-drony-na-ukrainie Tak więc koncepcja nihil novi, kwestia rozbudowania (rozwinięcia) projektu. Edytowane 22 Marca przez Baas ArK Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi