Wymysl Napisano 20 Lutego Share Napisano 20 Lutego Godzinę temu, kopernik napisał: W tej serii o Mewie coś już było. 53 minuty temu, wuwumaster napisał: Chyba im dobrze ta seria schodzi bo już wiele tematów powtórzyli w rozszerzonej formie. Pozdr ww Teraz jest inny autor. Wcześniej był Wojciech Mazur, a nowego Jędrzej Korbal. Porównać zawartości niestety nie mogę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 4 Marca Share Napisano 4 Marca Pojawił sie nowy numer specjalny 1/2026 Techniki Wojskowej HISTORIA a w nim omówienia samolotu Jak-9DD napisane przez Przemysława Skulskiego z planami Grzegorza Jackowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca Premiera w Bytomiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 2 minuty temu, hamp napisał: Napisz coś więcej, co w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca Malowania i oznakowania maszyn polskiego lotnictwa we wrześniu 1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca skolko? za 3 cieniutkie ksiazki o malowaniu USN wyszło 150 zl, wiec obstawiam ze tyle plus plusik za szachownice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Marca Share Napisano 14 Marca 5 godzin temu, Grzes napisał: Napisz coś więcej, co w środku. Próbka z netu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca https://cbwydawnictwo.com/pl/products/samolot-wielozadaniowy-pzl-m28-bryza-skytruck-547913.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 3 godziny temu, Wymysl napisał: https://cbwydawnictwo.com/pl/products/samolot-wielozadaniowy-pzl-m28-bryza-skytruck-547913.html Miałeś to w rękach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 4 godziny temu, Wymysl napisał: Czy to nie ten sam wydawca, który przejął serię TBiU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 6 godzin temu, Wymysl napisał: https://cbwydawnictwo.com/pl/products/samolot-wielozadaniowy-pzl-m28-bryza-skytruck-547913.html Tych samych autorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca 3 godziny temu, zenek_65 napisał: Miałeś to w rękach? Jeszcze nie, ale chyba zaryzykuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Ja chyba zaczekam, aż ktoś porówna, z tym co jest w "100lat Polskich Skrzdeł". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Marca Share Napisano 16 Marca Ja mam zeszyt z Bryzą z serii "100 lat polskich skrzydeł", więc jestem do dyspozycji w temacie porównawczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) Edytowane 17 Marca przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 34 minuty temu, kopernik napisał: Wiadomo na ile to jest aktualne? Sytuacja zmienia się praktycznie z dnia na dzień. MS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca W dniu 16.03.2026 o 22:59, Grzes napisał: Ja mam zeszyt z Bryzą z serii "100 lat polskich skrzydeł", więc jestem do dyspozycji w temacie porównawczym. A więc mam. 78 stron książkowego B5. Mamy rozdziały - An 14, protoplasta An-28 (6 stron) - W Polsce (11 stron, opisana produkcja i losy samolotów) - Konstrukcja An-28 (4 strony) - M28 Bryza: wersje transportowe (8 stron) - M28 Bryza: wersje patrolowe (10,5 strony) - Z zachodnim wyposażeniem: M28-02 Skytruck (9 stron) - M-28-05 Skytruck (6,5 strony) - W polskim lotnictwie wojskowym (8,5 strony). Ilustrowane zdjęciami różnych wersji i malowań (z zagranicznych wojskowych brakuje USAF i Kenii). Co mnie pozytywnie zaskoczyło to podpisy do ilustracji: to nie ogólniki, jak czasem bywa, ale konkrety: jaki samolot, gdzie, kiedy itd. Oprócz zdjęć 6 sylwetek barwnych, dwa poglądowe rysunki w 5 rzutach (Skytruck i M28B1R bis Bryza 1R bis w skali ok. 1:160) oraz lista produkcyjna samolotów cywilnych i wojskowych bazujących na Skytrucku. Generalnie raczej lepiej niż się spodziewałem. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca 3 minuty temu, Wymysl napisał: lista produkcyjna samolotów cywilnych i wojskowych bazujących na Skytrucku. To już jest coś, czego nie ma (niestety) w mojej książce. Resztę napiszę później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca 50 minut temu, hamp napisał: Ciekawe czy/co nowego znajdzie się w tej książce względem poprzednich wydań tego autora: Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca Monografia poświęcona wersji „A” pierwszego na świecie seryjnie produkowanego myśliwca odrzutowego – Me 262 Schwalbe. Publikacja koncentruje się na szczegółach technicznych, różnicach konstrukcyjnych pomiędzy poszczególnymi wariantami oraz ich uzbrojeniu, wyposażeniu i produkcji. Autor omawia wszystkie najważniejsze odmiany, m.in.: A-1a, A-1a/U1, U4, U5, U2, A-1b, A-1a/Jabo, A-2a „Sturmvogel”, A-2a/U1, U2, A-1/U3, A-5a, a także powojenną Avia S-92. Książka zawiera: ok. 120 stron dużego formatu ponad 200 fotografii archiwalnych i współczesnych (w tym wiele zdjęć detali zachowanych egzemplarzy) ponad 50 rysunków technicznych i planów w skali 1/72 przekroje konstrukcyjne i schematy instalacji szczegółowe zestawienia prototypów i numerów seryjnych tabele danych technicznych omówienie dodatkowego uzbrojenia (m.in. R4M, X-4, RATO) informacje o produkcji Publikacja nie jest klasyczną historią działań bojowych – skupia się przede wszystkim na konstrukcji, różnicach między wersjami oraz aspektach technicznych, co czyni ją wartościowym źródłem dla: modelarzy oczekujących precyzyjnych planów i detali, historyków techniki lotniczej, pasjonatów lotnictwa II wojny światowej. Bogata dokumentacja fotograficzna oraz rysunki w skali 1/72 pozwalają na dokładne odtworzenie poszczególnych wariantów i stanowią solidną bazę referencyjną do budowy modeli oraz badań nad konstrukcją Me 262. i jest po polsku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca W dniu 20.03.2026 o 19:39, Wymysl napisał: A więc mam. 78 stron książkowego B5. Mamy rozdziały - An 14, protoplasta An-28 (6 stron) - W Polsce (11 stron, opisana produkcja i losy samolotów) - Konstrukcja An-28 (4 strony) - M28 Bryza: wersje transportowe (8 stron) - M28 Bryza: wersje patrolowe (10,5 strony) - Z zachodnim wyposażeniem: M28-02 Skytruck (9 stron) - M-28-05 Skytruck (6,5 strony) - W polskim lotnictwie wojskowym (8,5 strony). Ilustrowane zdjęciami różnych wersji i malowań (z zagranicznych wojskowych brakuje USAF i Kenii). Co mnie pozytywnie zaskoczyło to podpisy do ilustracji: to nie ogólniki, jak czasem bywa, ale konkrety: jaki samolot, gdzie, kiedy itd. Oprócz zdjęć 6 sylwetek barwnych, dwa poglądowe rysunki w 5 rzutach (Skytruck i M28B1R bis Bryza 1R bis w skali ok. 1:160) oraz lista produkcyjna samolotów cywilnych i wojskowych bazujących na Skytrucku. Generalnie raczej lepiej niż się spodziewałem. Taka informacja w temacie Bryzy : https://defence24.pl/sily-zbrojne/polski-samolot-kontra-drony-jak-na-ukrainie-mielec-pokazuje-koncepcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca 25 minut temu, kopernik napisał: Taka informacja w temacie Bryzy : https://defence24.pl/sily-zbrojne/polski-samolot-kontra-drony-jak-na-ukrainie-mielec-pokazuje-koncepcje Czyli że rodzi się nam... PZL M28 Gunship vel Spectre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Marca Share Napisano 22 Marca (edytowane) Godzinę temu, kopernik napisał: Taka informacja w temacie Bryzy : https://defence24.pl/sily-zbrojne/polski-samolot-kontra-drony-jak-na-ukrainie-mielec-pokazuje-koncepcje Na tym samym portalu było miesiąc temu o Bryzach zwalczających drony na Ukrainie: https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/bryza-zwalcza-drony-na-ukrainie Tak więc koncepcja nihil novi, kwestia rozbudowania (rozwinięcia) projektu. Edytowane 22 Marca przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi