hamp Napisano 1 Sierpnia Napisano 1 Sierpnia (edytowane) ups , pomyłka Edytowane 1 Sierpnia przez hamp Cytuj
hamp Napisano 1 Sierpnia Napisano 1 Sierpnia (edytowane) pomyłka, do usunięcia Edytowane 1 Sierpnia przez hamp Cytuj
kopernik Napisano 5 Sierpnia Napisano 5 Sierpnia (edytowane) Edytowane 5 Sierpnia przez kopernik 3 1 Cytuj
letalin Napisano Poniedziałek o 07:30 Napisano Poniedziałek o 07:30 Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Na kalkomaniach w zestawach są zmyślone, w książkach zwykle pomijane. Mi się udało zidentyfikować pełne oznaczenie zaledwie jednej maszyny. Zdjęcia od spodu są rzadkością. Cytuj
Grzes Napisano Poniedziałek o 07:35 Napisano Poniedziałek o 07:35 4 minuty temu, letalin napisał: Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Policyjne? Cytuj
letalin Napisano Poniedziałek o 08:25 Napisano Poniedziałek o 08:25 Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł. Cytuj
Grzes Napisano Poniedziałek o 08:26 Napisano Poniedziałek o 08:26 Teraz, letalin napisał: Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł. Dzięki Cytuj
Wymysl Napisano Poniedziałek o 10:02 Napisano Poniedziałek o 10:02 1 godzinę temu, letalin napisał: Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł. Wydaje mi się, że takie określenie w literaturze pojawiło się nie więcej niż 10 lat temu. Wcześniej były to znaki wywoławcze. Jakoś mi umknęło skąd się wzięła ta zmiana i kto ją zapoczątkował. Cytuj
Wymysl Napisano Poniedziałek o 10:11 Napisano Poniedziałek o 10:11 2 godziny temu, letalin napisał: Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Na kalkomaniach w zestawach są zmyślone, w książkach zwykle pomijane. Mi się udało zidentyfikować pełne oznaczenie zaledwie jednej maszyny. Zdjęcia od spodu są rzadkością. Na szybko przeglądając jest jedno zdjęcie rozbitej maszyny 42-159 z nr. 16 T i jeden rysunek z nr. 26 P. W rozdziale o malowaniu informacja, że były i że w 4PL pierwotne numery T 01-20 przeszły na Karasie, a Potezy dostały T 100-120, ale nie wiadomo, czy były malowane. I tyle. 1 Cytuj
letalin Napisano Poniedziałek o 12:13 Napisano Poniedziałek o 12:13 2 godziny temu, Wymysl napisał: Wydaje mi się, że takie określenie w literaturze pojawiło się nie więcej niż 10 lat temu. Wcześniej były to znaki wywoławcze. Jakoś mi umknęło skąd się wzięła ta zmiana i kto ją zapoczątkował. Nie mam pojęcia jaka była historia nazwy tego oznaczenia. Coś mi majaczy, że mówiono też "kod radiowy" , chociaż radia nie było w większości maszyn. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi