Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

ups , pomyłka

Edytowane przez hamp
Napisano (edytowane)

pomyłka, do usunięcia

Edytowane przez hamp
Napisano

Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Na kalkomaniach w zestawach są zmyślone, w książkach zwykle pomijane. Mi się udało zidentyfikować pełne oznaczenie zaledwie jednej maszyny. Zdjęcia od spodu są rzadkością. 

Napisano
4 minuty temu, letalin napisał:

Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne?

Policyjne? :hmmm:

Napisano
Teraz, letalin napisał:

Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł.

Dzięki :super:

Napisano
1 godzinę temu, letalin napisał:

Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł.

Wydaje mi się, że takie określenie w literaturze pojawiło się nie więcej niż 10 lat temu. Wcześniej były to znaki wywoławcze. Jakoś mi umknęło skąd się wzięła ta zmiana i kto ją zapoczątkował.

Napisano
2 godziny temu, letalin napisał:

Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Na kalkomaniach w zestawach są zmyślone, w książkach zwykle pomijane. Mi się udało zidentyfikować pełne oznaczenie zaledwie jednej maszyny. Zdjęcia od spodu są rzadkością. 

Na szybko przeglądając jest jedno zdjęcie rozbitej maszyny 42-159 z nr. 16 T i jeden rysunek z nr. 26 P.  W rozdziale o malowaniu informacja, że były i że w 4PL pierwotne numery T 01-20 przeszły na Karasie, a Potezy dostały T 100-120, ale nie wiadomo, czy były malowane. I tyle.

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Wymysl napisał:

Wydaje mi się, że takie określenie w literaturze pojawiło się nie więcej niż 10 lat temu. Wcześniej były to znaki wywoławcze. Jakoś mi umknęło skąd się wzięła ta zmiana i kto ją zapoczątkował.

Nie mam pojęcia jaka była historia nazwy tego oznaczenia. Coś mi majaczy, że mówiono też "kod radiowy" , chociaż radia nie było w większości maszyn.