hamp Napisano 1 Sierpnia Napisano 1 Sierpnia (edytowane) ups , pomyłka Edytowane 1 Sierpnia przez hamp Cytuj
hamp Napisano 1 Sierpnia Napisano 1 Sierpnia (edytowane) pomyłka, do usunięcia Edytowane 1 Sierpnia przez hamp Cytuj
kopernik Napisano 5 Sierpnia Napisano 5 Sierpnia (edytowane) Edytowane 5 Sierpnia przez kopernik 3 1 Cytuj
letalin Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Na kalkomaniach w zestawach są zmyślone, w książkach zwykle pomijane. Mi się udało zidentyfikować pełne oznaczenie zaledwie jednej maszyny. Zdjęcia od spodu są rzadkością. Cytuj
Grzes Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia 4 minuty temu, letalin napisał: Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Policyjne? Cytuj
letalin Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł. Cytuj
Grzes Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia Teraz, letalin napisał: Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł. Dzięki Cytuj
Wymysl Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia 1 godzinę temu, letalin napisał: Tak nazywano numery na spodzie dolnych skrzydeł. Wydaje mi się, że takie określenie w literaturze pojawiło się nie więcej niż 10 lat temu. Wcześniej były to znaki wywoławcze. Jakoś mi umknęło skąd się wzięła ta zmiana i kto ją zapoczątkował. Cytuj
Wymysl Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia 2 godziny temu, letalin napisał: Ciekawi mnie najbardziej w tej książce o Potezie, czy udało się autorowi rozkminić numery policyjne? Na kalkomaniach w zestawach są zmyślone, w książkach zwykle pomijane. Mi się udało zidentyfikować pełne oznaczenie zaledwie jednej maszyny. Zdjęcia od spodu są rzadkością. Na szybko przeglądając jest jedno zdjęcie rozbitej maszyny 42-159 z nr. 16 T i jeden rysunek z nr. 26 P. W rozdziale o malowaniu informacja, że były i że w 4PL pierwotne numery T 01-20 przeszły na Karasie, a Potezy dostały T 100-120, ale nie wiadomo, czy były malowane. I tyle. 1 Cytuj
letalin Napisano 24 Sierpnia Napisano 24 Sierpnia 2 godziny temu, Wymysl napisał: Wydaje mi się, że takie określenie w literaturze pojawiło się nie więcej niż 10 lat temu. Wcześniej były to znaki wywoławcze. Jakoś mi umknęło skąd się wzięła ta zmiana i kto ją zapoczątkował. Nie mam pojęcia jaka była historia nazwy tego oznaczenia. Coś mi majaczy, że mówiono też "kod radiowy" , chociaż radia nie było w większości maszyn. Cytuj
Grzes Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu Wkrótce książka o ostatniej promocji OSL w Dęblinie 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi