Skocz do zawartości

MiG-21R 1/72 Eduard

tomekk

Rekomendowane odpowiedzi

Eksperymentując na kolejnych modelach, chciałem zrobić testy srebrnego pokrycia. Wybrałem rewelacyjnie wykonany MiG-21MF firmy Eduard, dokupiłem zestaw do wersji R firmy Pavla (porażka). Zrobiłem wersję samolotu rozpoznawczą, chcąc najbardziej zbliżyć się do wersji na pierwszym zdjęciu. Samoloty w wersji rozpoznawczej bazowały m.in. w Sochaczewie, gdzie przez jakiś czas obsługiwał je mój Tato, stąd sentyment do historii naszego lotnictwa wojskowego.

Oryginał.

31066.thumb.jpg.cbcc2c8ff5cf5306ed5bde38357af84a.jpg

P1150696.JPG

P1150710.JPG

P1150711.JPG

P1150643.JPG

P1150657.JPG

P1150661.JPG

P1150662.JPG

P1150664.JPG

P1150668.JPG

P1150676.JPG

P1150681.JPG

P1150684.JPG

P1150690.JPG

P1150691.JPG

Edytowane przez tomekk
  • Like 13

Wg mnie, za ciemny wash, do tego niedokonca dobrze wytarty. Przez co sprawia wrażenie brudnego modelu. Szkoda ze nie pokusiles się na zróżnicowanie różnymi odcieniami poszczególnych paneli, tak jak to widać na zdjęciu które wkleiłeś. Ogólnie źle nie jest, ale mogło by być lepiej

Napisano (edytowane)

Próbowałem parę paneli dać innym odcieniem - duraluminium i ciemny aluminium, ale i tak za mało, generalnie mam kłopot z takim panelowaniem. Podczas lakierowania muszę mieć okulary do czytania i jest kłopot z oceną natrysku. Bardzo dziękuję za uwagi i wskazówki. Do washowania użyłem czarnego panel linera Tamiyi, a mogłem bardziej w szary, trzeba dokupić. Piszcie, piszcie...

Przyszło mi teraz do głowy, że najlepiej byłoby obfotografować model po washowaniu i wtedy lepiej ocenić pracę niż okiem bezpośrednio na modelu. Teraz tak to widzę oglądając zdjęcia.

Edytowane przez tomekk
  • Like 1

Fajny, wazne ze na aluminium nie widac ziarna, Natomiast oprocz tego co napisales, to kola i stozek dałes w turkusie, powienien byc zielony, Przetrzyj washa patyczkiem do uszu bo czasem az czarno. 

Niestety  jak większość z nas zmierzasz w kierunku coraz wiekszej skali a jesli chodzi o model to juz zostaw weź sie za następny np w 1/48 i zobacz w ktorej skali dobrze sie czujesz. Powodzenia w kolejnych modelach:piwo:

58 minut temu, tomekk napisał:

sentyment do historii naszego lotnictwa wojskowego

To się chwali!

Godzinę temu, tomekk napisał:

Wybrałem rewelacyjnie wykonany MiG-21MF firmy Eduard, dokupiłem zestaw do wersji R

Ale nie można zapominać, że wersja R miała więcej różnic niż tylko dodatkowe elementy rozpoznawcze.

Znów będę komisarzem Przygodą z "Vabanku", czyli szczególarzem.

Trzy istotne różnice których nie skorygowałeś:

1 - Wersja R nie miała osłon, bo nie miała działka.

2 - Pitot zapasowy był malutki.

3 - Na głównym pitocie nie było skrzydełek.

P1150690.thumb.JPG.d4a0ced962756b84b5da69451bc7ea54.jpg.ab2da39a8e2c158f6aa6ae0301ace181.jpg

1 minutę temu, Adamo722 napisał:

Niestety  jak większość z nas zmierzasz w kierunku coraz wiekszej skali a jesli chodzi o model to juz zostaw weź sie za następny np w 1/48 i zobacz w ktorej skali dobrze sie czujesz. Powodzenia w kolejnych modelach:piwo:

Czemu pisze że zmierzam w kierunku większej skali, ja nie robiłem innej iż 1/72. Większe to raczej nie, brak miejsca na wystawę, no i modelarstwo to nie jedyne hobby w moim życiu, ale dzięki za dobre słowo, a i też nigdy nie mówię - nigdy. 

1 minutę temu, Grzes napisał:

To się chwali!

Ale nie można zapominać, że wersja R miała więcej różnic niż tylko dodatkowe elementy rozpoznawcze.

Znów będę komisarzem Przygodą z "Vabanku", czyli szczególarzem.

Trzy istotne różnice których nie skorygowałeś:

1 - Wersja R nie miała osłon, bo nie miała działka.

2 - Pitot zapasowy był malutki.

3 - Na głównym pitocie nie było skrzydełek.

P1150690.thumb.JPG.d4a0ced962756b84b5da69451bc7ea54.jpg.ab2da39a8e2c158f6aa6ae0301ace181.jpg

No i świetnie, tak jak pisałem trzeba będzie postarać się poprawić.

PS. Grzesiu pisałem PW do Ciebie, nie wiem czy zauważyłeś...

W dniu 1.03.2021 o 21:11, tomekk napisał:

...MiG-21MF firmy Eduard, dokupiłem zestaw do wersji R firmy Pavla (porażka).

A dlaczego nie wziąłeś od razu "R" tylko przerabiałeś "MF"? Przecież Edek z tego co wiem to wypuścił "R".

A,  co jest nie tak z tą Pavlą, że piszesz "porażka"

A sam model i wykonanie jak dla mnie 👍👍👍

Napisano (edytowane)

Bo to było tak, ponad rok temu zapaliła się lampka w durnym, dziadkowym łbie, na giełdzie FB jakoś tak mnie podkusiło że kupiłem F104, Mi-2, MiG-23, Mirage i B-58. Jak to wszystko przyszło, no to się zaczęło, zacząłem przeglądać sklepy internetowe i wypatrzyłem MiG-21MF taki wypasiony, duże pudełko, po prostu cudeńko, dokupiłem jeszcze Mi-24V i to wszystko przyszło, piękne wykonanie, znajomym pokazywałem jakie to Czesi produkują modele. Ja się wtedy nie zastanawiałem nad tym, że wersja jest taka, inna, ważne że jest model, piękny, taki który przypomniał mi dzieciństwo, nic tylko brać klej i robić. Zacząłem przeglądać fora internetowe, jak to teraz się klei, jak maluje, książkę kupiłem. Okazało się po przeczytaniu kilku opisów, że szczegóły ważne, że to, że tamto, no i ugrzęzłem u Was na Forum i się przejąłem, że byle jak nie może być. Jak zacząłem równolegle kleić Mi-24 i Mig-21 to okazało się że kupiłem złą wersję śmigłowca i zamówiłem wersję W, która i tak przerabiałem na wersję D, a jak to wszystko zacząłem robić, to chciałem tak na przekór wszystkim którzy robią Mig-21 w wersji MF zrobić R, ale kupować nowego modelu już  nie chciałem. No i co ważne sentyment do konkretnych śmigłowców i samolotów które pamiętam jak mały karakan byłem z miejsc w których pracował mój Tata. Ot i cała historia.

Co do Pavli kupiłem zasobniki, które są niekształtne, słabo wykonane, trzeba dużo pracy włożyć, do innego samolotu kupiłem fotele i też się zawiodłem. Co do wykonania to muszę poprawić elementy które Koledzy wskazali, żeby skuchy nie było. Troszkę go zbledzimy w tych liniach podziału, dodamy trochę filtrów na panelach, zrobimy aktualizację galerii i wtedy będę mógł spokojnie spać. No i wreszcie wrócę do warsztatu z MiG-25RBT.

Wszystkim bardzo dziękuję za spostrzeżenia i poświęcony czas.

Edytowane przez tomekk

Super krycie, ładnie się błyszczy. Wash mógłby być trochę jaśniejszy, ale ja też dopiero zaczynam z różnicowaniem w tym obszarze. I jak zwykle poproszę o jakieś zbliżonko kokpitu :)

Tomekk tak jak Koledzy - łoś za ciemny - spróbuj następnym razem ciemnoszary albo rozcieńczonym "jet engine wash" z AK albo innego MIGa... a ogólnie model fajny 👍 Drobna uwaga do zdjęć - masz strasznie zażółcone - może inne źródło światła /ustawienia na aparacie i zmień zdecydowanie tło ostatnich zdjęć - karta A3 białą zawsze wygląda lepiej 😉

Gdzieś też widziałem ze ktoś reklamował wash właśnie do NMF, jak znajdę to Ci podrzucę linka...

Co do Pavli to raczej omijaj szerokim łukiem... Podobnie z niektórymi zestawami Armory też odlewy bywają słabe- detale i bąble 😬 Zdecydowanie pozytywne żywice ma Edek i Resikit jak na razie się nie zawiodłem... Podobnie z kabinkami Vacu Rob Taurus fajny a kupiłem do Iła 2 z Pavli i kasza jak diabli/tragedia jakościowo...

Edytowane przez mysiek13

Tak, wash za ciemny, paczka z washem w odcieniach szarego już czeka w paczkomacie. Jedna rzecz też jest ciekawa, że na żywo tak nie rzuca się to w oczy, a na zdjęciu kłuje. Co prawda nie mam dobrych warunkach do robienia takich fotografii, muszę koniecznie coś pomyśleć o lepszym oświetleniu i jakiejś namiastce namiotu bezcieniowego.

1 minutę temu, tomekk napisał:

Jedna rzecz też jest ciekawa, że na żywo tak nie rzuca się to w oczy, a na zdjęciu kłuje

Niestety, fotografia cyfrowa ma to do siebie, ze wyciągnie wszystkie niedociągnięcia.

Nawet te, których nie ma :mrgreen:

• Haha 1

W dniu 3.03.2021 o 20:23, jmx62 napisał:

A dlaczego nie wziąłeś od razu "R" tylko przerabiałeś "MF"? Przecież Edek z tego co wiem to wypuścił "R".

W 72 nie wypuścił jeszcze R-a, w 48 a i owszem :-)

30 minut temu, Grzes napisał:

Niestety, fotografia cyfrowa ma to do siebie, ze wyciągnie wszystkie niedociągnięcia.

Nawet te, których nie ma :mrgreen:

Pełna zgoda 😄

• Confused 1

Poprawki wprowadziłem, mam nadzieję, że teraz nie będzie szczypało w oczy. Ciemny wash niestety nie da się za bardzo skorygować - jest pod lakierem, tak zostanie. Wszystkim dziękuję za poświęcony czas i uwagi.

IMGP7410.JPG

IMGP7413.JPG

IMGP7405.JPG

IMGP7414.JPG

Kolor był inny, ale i tak za jasny, teraz już nie będę korygował. Koledzy już wcześniej zwrócili mi uwagę na ten odcień zieleni, ale dzięki za zainteresowanie.

Edit , a może przy okazji malowanek jednak skoryguje ten stożek i pozostałe elementy, bo na nich też jest to samo. Jaki powinien być odcień ?