Wojtek190 Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 6 godzin temu, barszczo napisał: Avalon nie dał takiej opcji w kalkach? To cały zestaw kalek od Avalon 4011, może w 4008 było przetarcie ale tego zestawu podobno już nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Poprawki zrobione z jedną uwagą. Lepiej nie potrafię tego zrobić więc jeżeli będą uwagi to napiszcie proszę jak lepiej to można było zrobić. Edytowane 29 Marca 2021 przez Wojtek190 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 W kwestii przetartego krzyża. Tak jak do tego podszedłeś, to nie da się zrobić lepiej. Oczywiście wygląda to źle i z przetarciem nie ma to nic wspólnego. Swoją drogą wątpię by kalkomania zapewniła dobry wygląd. To kolejny przykład na to, że takich rzeczy nie robi się na modelu.To po prostu trzeba przećwiczyć gdzieś na boku. I wtedy byłoby o czym gadać. Teraz to możesz jedynie to bardziej sknocić. I nawet jeśli resztę roboty wykonasz porządnie, a model sprawia wrażenie, że spokojnie może tak być, to nieszczęsne przetarcie i tak będzie straszyć z tego skrzydła. W modelu robi się rzeczy, które się potrafi zrobić. To znaczy jeśli model ma dobrze wyglądać, bo jeśli ma wyglądać źle, to owszem, nie ma przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Cześć, Te obici mi się bardzo podobają, podpowiesz jak je robiłeś? to jest nałożona srebrna farba punktowo, czy srebrny było pod spodem i zeskrobany brązowy w jakiś tajemniczy sposób? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Kolejność warstw ; podkład, srebrna farba, "specyfik" od Vallejo rozcieńczony 1/1 (ten że zdjęcia, są też preparaty innych firm ale ich nie znam więc nie podpowiem, który lepszy). To tego momentu czekałem z nałożeniem następnych warstw do pełnego wyschnięcia (min. kilka godzin, czasem trzeba pracować). Następnie położyłem w tym miejscu trzy warstwy farby Gunze z serii H, pomiędzy kolejnymi powłokami suszarka i 30 minut przerwy. Po ostatniej warstwie, suszarce i ok 30 minutach zwilżonym patyczkiem z gąbką na końcu delikatnie wycierałem powierzchnię. Czas takiego zabiegu ok. 15-20 min. Warto spróbować na jakimś innym elemencie (jak widać na mojej przecierce na krzyżu). Wg. mnie trzeba tą czynność robić delikatnie ponieważ łatwo dojechać do podkładu. Mam nadzieję że coś wyjaśniłem. Edytowane 29 Marca 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Faktycznie ten krzyż, co go maznąłeś to nie najlepiej wygląda. Lepiej zdejmij górne krzyże. Pomaluj od nowa skrzydło, daj lakier bezbarwny, potem płyn do obić. Następnie wymaluj krzyż od masek, po czym ładnie wyskrob go pędzelkiem. I nie poddawaj się, Marseille by się nie poddał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Możesz mi wieżyć lub nie, ale 16 kwietnia 2020 kupiłem swój pierwszy model (sprawdziłem wyciąg na karcie) i taka poprawka jaką proponujesz to dla mnie jeszcze coś nie osiągalnego. Edytowane 29 Marca 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Dzięki Będę tak na moim musiał spróbować Coby wstydu nie było. Zgaduje że w kabinie też jakimś pigmentem nabrudziłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2021 Na spodzie i bokach zrobiłem Panel Linę Wash A.MIG-1609 Storm Grey Na górze Enamel Wash A.MIG-1005 Dark Brown Po wytarciu wyszło tak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 elegancko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 Super wygląda taki delikatny, nienachalny wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Tak na pocieszenie samego siebie nie tylko ja popełniłem "trochę" błędów przy tym modelu. FineScale Modeler z lutego 2015r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Daj spokój z błędami, błędów nie popełnia ten co nic nie robi. Kończ Meśka i rób następny, i następny, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Chciałem pójść za ciosem i zrobić ta wersję 10137 ale nie znalazłem nigdzie dostępnego nawet na zamówienie Znalazłem jeden cena za model 16,79 euro ale przesyłka do Poland 32 euro . Może podpoweci gdzie mogły zakupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Tuż przed końcem. Trochę pobrudziłem pastelami i pigment Lakier matt Gunze H20YL Nie dysponuje dobrym sprzętem do fotografii dlatego kilka spraw ucieka. Spróbowałem rozjaśnić kilka elementów kredką Ale nie wiem czy dobrze będzie widać na moich zdjęciach dlatego zaznaczyłem Może dzisiaj skończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Pytanie amatora co się nie zna - a ta linia podziału to tu powinna być??? w swoim ją szpachlowałem na gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 18 minut temu, alienus napisał: a ta linia podziału to tu powinna być??? Obowiązkowo. Na górze także. 19 minut temu, alienus napisał: w swoim ją szpachlowałem na gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Podpisuje się obiema rekami. Mają być. Zniknęły po szlifowaniu? Obowiązkowo odtworzyć. Na Bf110 tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 47 minut temu, alienus napisał: Pytanie amatora co się nie zna - a ta linia podziału to tu powinna być??? w swoim ją szpachlowałem na gładko. Odpowiedź już znasz, rysunek z liniami podziału i nitów dla potwierdzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Pracę dobiegły końca. Chciałbym bardzo podziękować osobom które swoim radami pomogły mi aby ten model przypominał oryginał. To co widać poniżej to chyba mój najlepszy (wg. mnie) model jaki zrobiłem. Jeszcze raz dziękuję za uwagi, rady i cierpliwości. Szczególnie koledze Barszczo Jakby co to są wszystkie elementy Pozdrawiam Wojtek Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Wojtek190 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Ładny wyszedł mi się podoba. Zdjęcia mógłbyś poćwiczyć lepsze żeby głębie ostrości nie gubił i lepsze światło oraz więcej tła i kadrowanie... i bla bla bla Też bym ewentualnie koła czymś ubrudził i przykopcił rury ale to tylko takie moje fanaberie. Będzie podstawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Kwietnia 2021 Share Napisano 2 Kwietnia 2021 Cieszę się że się mogłem przydać, a cierpliwości mi nie brakuje . Co następne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 9 godzin temu, barszczo napisał: Co następne? Poszukuję inspiracji . Miał być samolot Gen. Skalskiego ale Spitfire Mk V od Tamki , Mig-15/Lim 2 (uczę się robić ten kolor na sztocie i narazi nie jestem zadowolony z efektów), Hurricane to też wybór raczej słaby z dostępnych modeli w skali 1/48 (wg. mnie), PZL 11 absolutnie mnie nie moja bajka, Spitfire Mk IX i VIII mam. Może jakaś propozycja ? Najchętniej FW 190 A-6 lub A-8, może być z dodatkowymi kalkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Kwietnia 2021 Share Napisano 3 Kwietnia 2021 Jakiegoś adwersarza z pustyni zrób. Spitfire lub Hurricane w wersji tropikalnej, albo P-40 do wyboru Tomahawk Mk.II lub Kittyhawk Mk.I. Spitfire Mk.V na ten moment to stara Tamiya, warto poczekać na Edka, Hurricane Airfix, ciężki model ale Garbuska przypomina. Tomahawk znowu Airfix, Kittyhawk Hasegawa i tego polecam, na pustynne Curtissy mam kalki na zbyciu jakbyś potrzebował. A jak FW190 to tylko Edward. Do wyboru, do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) 3 godziny temu, barszczo napisał: jak FW190 to tylko Edward. Do wyboru, do koloru. Będzie Fw 190 A-8. Nie wiem tylko czy będę robił "warsztat" na forum. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi