Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk. 1 - Irish Air Corps - Airfix 1/24

kermeet

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przedstawiam kilka fotek z budowy modelu Hurricane w barwach irlandzkich. Model budowany na zamówienie, stad tez przerwa w relacji z budowy Horneta.

Model budowany prosto z pudla, niestety nie miałem odpowiednich kalkomanii, wiec oznaczenia będą malowane (co w tej skali nie powinno być problemem). Formy stare, model z 1973 roku, wiec sila rzeczy większość czasu pochłonęło oskrobywanie części z nadlewek, szczególnie widocznych na wszelkiego rodzaju rurkach. Poza tym - jak na swój wiek - spasowanie bardzo dobre, z wyjątkiem górnej osłony silnika, która nijak nie pasuje kształtem do kadłuba. Model będzie miał wyeksponowany silnik, wiec to nie powinno stanowić problemu. Jedyna modyfikacja jaka wykonałem to montaż mini magnesów do podtrzymywania bocznych osłon silnika. Sprawdzają się bardzo dobrze.

Obecnie jestem na etapie malowania, technika black basing na czarnym podkładzie Mr. Hobby. Farbki Tamiya + MLT. Pomału zbliżam się do końca, kilka fotek ponizej:

IMG_8292.jpeg

IMG_8315.jpeg

IMG_8743.jpeg

IMG_8732.jpeg

IMG_8729.jpeg

IMG_8740.jpeg

IMG_8599.jpeg

IMG_8806.jpeg

IMG_8807.jpeg

IMG_8924.jpeg

IMG_8922.jpeg

IMG_8936.jpeg

IMG_9078 (1).jpeg

IMG_9085 (1).jpeg

IMG_9095.jpeg

Edytowane przez kermeet
  • Like 7
  • Thanks 1

20 godzin temu, jarek napisał:

Wygląda  nieźle.:jupi2::jupi2:

Dzieki :)

Mala aktualizacja: Po ok dwóch godzinach pierwszy kolor kamuflażu położony. Mialem początkowo problemy z dobraniem odpowiedniej mieszanki farby/cisnienia/odległości? Albo po prostu z braku doświadczenia - pomimo podobnych ustawień jak przy malowaniu spodu nie bylem w stanie uzyskać idealnie cienkich linii. Troche mi zeszło zanim w końcu dobrałem odpowiednie ustawienia i rozcieńczenie. I tu pytanie do starych wyjadaczy: jaki macie przepis na malowanie cieniuteńkich linii, tak jak do marmurkow przy black basing?  Przede wszystkim jakie rozcieńczenie farby? Ja uzywalem Tamiyi rozcieńczonej MLT 1:2, dodając później więcej rozcieńczalnika w minimalnych ilościach.

Oraz drugie pytanie: zastanawiam się jak ogarnąć ten drugi kolor kamo: maskować już położony szary, czy próbować malować z reki? 

Wszelkie sugestie mile widziane :)

IMG_9116.jpeg

IMG_9117.jpeg

IMG_9118.jpeg

IMG_9120.jpeg

IMG_9161.jpeg

• Like 2

Królu złoty... Zarejestrowałem się na tym forum, bo wracam do modelarstwa po 17 latach przerwy żeby skleić dokładnie ten sam model, z tego samego roku. Na razie kleję coś mniejszego w ramach treningu. Będę śledził Twoją relację z zapartym tchem 😉

@kermeet
Sam ostatnio szukam odpowiednich proporcji.

Robiłem testy marmurka malowanego białym Gunziakiem.  Rozcieńczyłem Wamod High Thinerem w proporcjach:
farba/rozcieńczalnik/Dowanol
1        :            2.5              :      0.7
Ciśnienie około 0.7 bar, może trochę mniej.
Dowanol jest opóźniaczem, postanowiłem, że spróbuję z nim.
Nie do końca byłem zadowolony. Farba mocno mi zasychała na igle. Jak się tej farby trochę nazbierało to aero przestawał malować cienką kreską.
Dodanie większej ilości dowanolu powodowało, że farba rozlewała się po powierzchni. 
Ogólnie kreski wychodziły cieńkie ale cały czas trzeba było czyścić iglicę

I pomalowany... nie wyglada to najlepiej teraz, bo są różnice w połysku i kryciu farby. Nie wiem, czy jestem z tego zadowolony... na szarym chyba jest zbyt duże zróżnicowanie kolorów, na zielonym zbyt małe... mam nadzieję, że wash to trochę wyrówna. No i lakier pomoże, wyrównując połysk. 
No nic, zobaczymy jak będzie, trzeba wyciągnąć wnioski i następny zrobić lepiej :)

67B89F63-CAB5-4F04-B27E-FC75DBAC2D59.jpeg

411349D2-F78F-4B33-9A60-22E4782A8D9A.jpeg

8 godzin temu, Artur D. napisał:

Oooo widzę że ktoś też robi potworki w skali 1/24 a nie tylko ja :)

Wash i końcowe brudy powinny zrównać kolorki

He he, to mój pierwszy model w tej skali, w dodatku na zamówienie 😉 ALE muszę powiedzieć, że całkiem przyjemnie się skleja i maluje w takiej skali. A Hellcat czeka w kolejce... :) 

Tymczasem model dostał oznaczenia na skrzydłach. Robione już na koniec sesji, o 3 w nocy i niestety to widać... te na dole dużo lepiej wyszły. No nic, następny będzie lepszy. 

FEDD51EC-44F1-4932-A60F-AEBE48BEBA3B.jpeg

9F47AD67-CE45-4582-AB8E-9BBDC56EA157.jpeg

W dniu 12.03.2021 o 08:20, Juffre napisał:

Sam ostatnio szukam odpowiednich proporcji.
Robiłem testy marmurka malowanego białym Gunziakiem.  Rozcieńczyłem Wamod High Thinerem w proporcjach:
farba/rozcieńczalnik/Dowanol
1        :            2.5              :      0.7

Przy ostatniej sesji rozcieńczyłem Tamiyę MLT 1:2.5, powietrze ustalałem za pomocą zaworku w aerografie. Zero problemów :)

• 2 weeks later...

Ostatni update przed galerią koncową...

Model dostał kalkomanie (irlandzkie kokardy na kadłubie drukowane przez znajomego). Numery samolotu malowane od ręcznie wycinanych szablonów. Poszedł lakier bezbarwny i wash - paneliner od AK. Później trochę obić i okopceń (jeszcze nie wszystko gotowe). 

FCDD82C1-A600-48F7-AF4A-5370A89412B9.jpeg

52B14FF9-0CE9-4658-A003-0AB60EF69848.jpeg

2F6D0FB1-9C99-48DE-9922-92AADADB1A16.jpeg

69CB786D-42EA-4969-8E35-2E1595E2928C.jpeg

ABBD6F66-38BE-4E34-A876-BA91E3884FC4.jpeg

A33BCF7F-14D8-480B-8C0F-EFEE5277490A.jpeg

96356B69-443B-49C9-8B6E-4AAF7212173F.jpeg

9A132F16-229C-40F2-9963-FCE1979C9C08.jpeg

2E9FF737-39B1-4C5A-B937-3AC863CEA97F.jpeg

6292E662-FA7D-477E-9003-B5F00AF5484A.jpeg

03BD80C1-CE1A-4C82-97A2-ADAB861373EA.jpeg

76FCC198-5BF0-4755-9C03-713A9191E9E0.jpeg

B5B47F45-0FCE-4AA1-B691-8187DDE541B3.jpeg

86061487-5631-4B9C-922F-445607DC5F81.jpeg

7757DE5A-38E6-4F5A-AA0D-0627B6504D4B.jpeg

Edytowane przez kermeet
  • Like 3

50 minut temu, barszczo napisał:

Śmigło Rotol było drewniane, obicia trzeba będzie zamalować wink4.

Nie jestem znawcą tematu, więc może jeszcze niech ktoś kto w tym lepiej siedzi niech się wypowie, ale z tego co wiem to drewniane łopaty śmigła Rotol były pokrywane metalową siatką (a na to czarna farba), wiec mogły zdarzać się metaliczne obicia. 

Śmigła Hurricane to dla mnie czarna magia. Jeśli komuś się chce:

Śmigi Harego

O siatce nic nie wiem. Skąd taka informacja?

Co innego okucia na krawędzi natarcia, na ogół mosiężne.

Jeżeli stosowano śmigła Rotol od Spitfire, to raczej metalowe. Ale to raczej zachowując oryginalny Spitfire'owy kołpak.

Oczywiście nie mam pojęcia co było przyczepione do tego egzemplarza.

34 minuty temu, Roland_Sebastian napisał:

Nie jestem znawcą tematu, więc może jeszcze niech ktoś kto w tym lepiej siedzi niech się wypowie, ale z tego co wiem to drewniane łopaty śmigła Rotol były pokrywane metalową siatką (a na to czarna farba), wiec mogły zdarzać się metaliczne obicia. 

No to jak? Zostawić te obicia? Zamalować?

Wiem tylko że drewniana łopata o konstrukcji nazywanej Jablo była pokryta tworzywem Rotoloid lub Rayoid na bazie płótna. O siatce nic nie wiem. I było jeszcze mosiężne okucie na krawędzi natarcia.

Edytowane przez barszczo

7 minut temu, greatgonzo napisał:

O siatce nic nie wiem. Skąd taka informacja?

Nie pamiętam, a teraz nie mogę znaleźć źródła, napisałem tylko to co kiedyś przeczytałem.

2 minuty temu, kermeet napisał:

No to jak? Zostawić te obicia? Zamalować?

To już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, jak coś to masz podane wytłumaczenie dla obu wersji śmigła, z obiciami i bez 😉 

1 minutę temu, Roland_Sebastian napisał:
5 minut temu, kermeet napisał:

To już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie, jak coś to masz podane wytłumaczenie dla obu wersji śmigła, z obiciami i bez 😉 

No to zostaje... super zgodność historyczna nie była celem budowy tego modelu...