Jump to content

Mi-8 T Hip KP/Mistercrap

Moses
 Share

Recommended Posts

W piwnicy w kartonie zapomnienia znalazłem wypraski Hipa z KP. Model bez instrukcji i kalek, miał być robiony jako Izraelczyk, w między czasie wyszła Zwezda i HB. Więc miałem sprzedawać, ale nikt już tego nie chciał kupić więc ugrzazl w kartonie zapomnienia.  Jako że przyda mi się wprawka w ryciu i nitowaniu, postanowiłem wygrzebać model na światło dzienne. 

Póki co ogarnąłem, kokpit i przedział transportowy. Ścianka oddzielajaca kokpit od przedziału była dużo za mała, trzeba było więc nadlozyc hipsem

IMG_20210310_205537.thumb.jpg.955a4fbdc258963dac3461acd9fc4bcc.jpg

• Like 4

:brawo:

W końcu słuszna politycznie decyzja. Mam ten sam zestaw w szufladzie, i to nawet kompletny.  Marzyła mi się za młodu maszyna w barwach Slov-air. Aż normalnie mnie nakręciłeś na sięgnięcie po tego klamota :haha:

Bedę tu częstym gościem.

Ja w ramach nauki "nowego" modelarstwa kupiłem na FB ten zestaw i nawet dostałem od sprzedającego blaszki. Jako pierwsze dzieło wyszło słabo z malowanie, oczywiście w barwach 37 PŚT.  Pierwsze prace z aerografem skończyły się na tym, że ziarno które uzyskałem jest chyba wielkości piłeczki ping-pong-owej po przeskalowaniu z 1/72 do rzeczywistości, ale nauka była. Będę obserwował.

Wnętrze ogarnięte, bez spuszczania się, i tak mało co będzie widaćIMG_20210312_130724.thumb.jpg.ef89023cbbdecfc92c3ac6579e3286f4.jpg

IMG_20210312_130806.thumb.jpg.97387e03826b2a31546c81bef580a3bd.jpg

• Like 6

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Priwiet rebiata!

Smiglak się skleił i zamienił linię na wklęsłe. Niby szpachlowania mało, chociaż brzuch jest zalany nieźle CA, to i tak wszystko jakieś takie byle jakie. 

Teraz doklejanie reszty do kupy, ponowne szpachlowanie doklejanych rzeczy i malowanie. No i tu zaczynaja się schody.

Czy ktoś jest w stanie określić kolorki (FS/Gunze/Tamiya/AKRC) jakimi powinien być malowany HIP z okresu kiedy byliśmy kumplami z wielkim bratem że wschodu?

IMG_20210415_224852.thumb.jpg.7bce17fdd21238aa613cc1c15758ddf2.jpg

IMG_20210415_224935.thumb.jpg.d9195e50eca51dc37198b8b32716db24.jpg

IMG_20210415_224957.thumb.jpg.ef91db48a9dd8956ee296b6281d0b72e.jpg

• Like 5

Jak deszcze niespokojne przeminą i będę mógł wsiąść na rower 😉

Rozpisalem sobie kolorki

Medium Grey machnę Model Masterem 1740

Olive Green to będzie Tamiyowski XF-58

Ochre - XF-57

A na brzuch pójdzie niebiesciutki AK RC236.

Będzie git?

Edited by Moses
  • Haha 1

5 minut temu, Moses napisał:

Jak deszcze niespokojne przeminą i będę mógł wsiąść na rower

Dzięki kosmicznej technologi, deszcz nie jest żadną przeszkodą :mrgreen:

unnamed.jpg.33c4ba1c673c8d5aaf92d5c0e569e614.jpg

• Haha 2

srednio mi to bedzie pasoalo do profesjonalnych kalesonów z Decathlonu 😉 

• Like 1

2 minuty temu, Moses napisał:

profesjonalnych kalesonów z Decathlonu

I się wydało :brawo:

Dudki poszły na profesjonale kalesony i zbrakło na profesjonalny śmigłowiec :haha:

1 minutę temu, Moses napisał:

pedałować

Proponuje nie iść w politykę i śliskie tematy i użyć sformułowania: "jechać na rowerze" - jest zdecydowanie bezpieczniej w dzisiejszych    po.....ych czasach :stolek:

tenor.gif?itemid=16804319

No tak, w obecnych czasach łatwo naruszyć czyjąś strefe komfortu co moze spowodowac dotkliwe PTSD