Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Polecam Hatakę, alclady mają to do siebie, że potrafią się lepić i palcować nawet po kilku tygodniach. Miałem to na f-15.

Napisano
13 minut temu, Tap-chan napisał:

Polecam Hatakę, alclady mają to do siebie, że potrafią się lepić i palcować nawet po kilku tygodniach. Miałem to na f-15.

Rozumiem, że masz na myśli ten:

https://agtom.eu/lakiery-bezbarwne/338024-hataka-htk-xp07-matt-lacquer-clear-60-ml-5902288754444.html

Jak to rozcieńczać i jak tym malować?

Napisano

Rozcieńczałem dając 75% thinnera, pryskane lekką mgiełką. Na hornecie wystarczyła jedna warstwa, żeby z glossa zrobić ładny mat.

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Juffre napisał:

Hej, jakiego koloru użyłeś do kokpitu? Robiłeś washa w kokpicie? 

XF-20 Medium Grey Tamiya. Tak, robiłem washa, ale delikatnego.

Napisano

Powoli zaczyna nabierać kształtów.

4AFkcTI.jpg

xXt8Axv.jpg

TkC2pKd.jpg

Następny krok to zmontowanie dyszy z żywicy z zestawu Aries

mLKzsLx.jpg

• Like 3
Napisano
44 minuty temu, Juffre napisał:

Jestem ciekaw spasowania tej dyszy. Pasuje od razu czy trzeba coś kombinować?
Będziesz robił otwartą owiewkę?

Na pierwsze przymiarki jest bardzo dobrze. Zobaczymy jak już będę to kleił w całość. 

Owiewkę chce zrobić zamkniętą. W zestawie są dwie. Całkowicie przeźroczysta i taka jakby przydymiona. Nie wiem czemu to ma służyć?

Napisano

Ta przydymiona owiewka delikatnie wpada w złoty. Były to specjalne powłoki chroniące przed promieniowaniem. Takie informacje znalazłem na ten temat. 

Napisano
2 godziny temu, Juffre napisał:

Ta przydymiona owiewka delikatnie wpada w złoty. Były to specjalne powłoki chroniące przed promieniowaniem. Takie informacje znalazłem na ten temat. 

Bardziej mi się ona podoba i chyba ją zamontuję.

Napisano

Dorzuć trochę przewodów do wnęki podwozia. Na  forum jest fajna dokumentacja:

W dniu 23.03.2021 o 18:36, Tap-chan napisał:

, alclady mają to do siebie, że potrafią się lepić i palcować nawet po kilku tygodniach. Miałem to na f-15.

Nigdy mnie się to nie trafiło.

Napisano (edytowane)
41 minut temu, marek d napisał:

Nigdy mnie się to nie trafiło.

To niestety nie tylko moje odczucia:

GUGLE

Dlatego mam 3 Alclady - Clear Kote Gloss, Satin i Black Primer. Lakiery gniją u mnie od 3 lat po pierwszych próbach, gdzie nawet po tygodniu zostawały paluchy, jak kładłem kalki na F-15. Primera postanowiłem użyć ponownie (że niby "tym razem na pewno się uda", "tamten poprzedni to nie był prawdziwy alclad") na Su-34 (całym!) iii... czekało mnie 2-dniowe szlifowanie modelu, bo po 5 dniach ciągle był lepki i się palcował.  Nie wiem, może za mały skill na Alclady, tak czy siak wziąłem GX-2 Ueno Black i już wieczorem mogłem sobie model macać bez strachu o odciski, a i połysk lepszy.

Edytowane przez Tap-chan
Napisano

Tap- chan , oj to straszne, jak żyć?

Na serio tu trzymam się tego co pisze na opakowaniu: miąchać albo nie miąchać, nic nie dolewać, ciśnienie takie a takie. Działa u mnie od lat.

• Haha 1
Napisano

Dysza skończona.

I4IbQwX.jpg

wtQRVbv.jpg

OXkDFUl.jpg

UGIrp0e.jpg

qZqcbK6.jpg

IXizXEa.jpg

Według instrukcji trzeba teraz montować koła. Czy to jest odpowiedni krok? Chodzi mi o to kiedy najlepiej i najwygodniej pomalować kadłub?

Napisano

Ja u siebie golenie i wnęki podwozia malowałem absolutnie na samym końcu - najpierw szedł kadłub do malowania.

W dwóch F-16 Tamki w 1:48, które mam w różnym stopniu zaawansowania budowy, również tak robię.

Napisano

A to, że nie musisz niczym zapychać i bać się, że się odklei, a najczęściej w komorach podwozia jest słabe podejście z taśmą. O wiele łatwiej po malowaniu okleić kadłub dookoła wnęk i pomalować. Warto pomalować wnęki również przed wklejeniem, żeby nie było problemu z podejściem aero w zakamarki.

Napisano

@Juffre, praktycznie zawsze tak robię. Wolę zamaskowac na sam koniec kadłub niż później bawić sie w maskowanie pomalowanej juz wnęki. 

Oczywiście sa tez modele, gdzie dostęp do wnęki jest tak zły,  że trzeba malować dużo prędzej.