Bartas89 Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 Taki mat chciałbym uzyskać: https://www.facebook.com/528872853960379/photos/pb.100063549222455.-2207520000../1750779185103067/?type=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Polecam Hatakę, alclady mają to do siebie, że potrafią się lepić i palcować nawet po kilku tygodniach. Miałem to na f-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Lakierowany matem Alclad II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Marca 2021 Autor Share Napisano 23 Marca 2021 13 minut temu, Tap-chan napisał: Polecam Hatakę, alclady mają to do siebie, że potrafią się lepić i palcować nawet po kilku tygodniach. Miałem to na f-15. Rozumiem, że masz na myśli ten: https://agtom.eu/lakiery-bezbarwne/338024-hataka-htk-xp07-matt-lacquer-clear-60-ml-5902288754444.html Jak to rozcieńczać i jak tym malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 23 Marca 2021 Share Napisano 23 Marca 2021 Rozcieńczałem dając 75% thinnera, pryskane lekką mgiełką. Na hornecie wystarczyła jedna warstwa, żeby z glossa zrobić ładny mat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 24 Marca 2021 Autor Share Napisano 24 Marca 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 25 Marca 2021 Share Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) Hej, jakiego koloru użyłeś do kokpitu? Robiłeś washa w kokpicie? Edytowane 25 Marca 2021 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Marca 2021 Autor Share Napisano 25 Marca 2021 2 godziny temu, Juffre napisał: Hej, jakiego koloru użyłeś do kokpitu? Robiłeś washa w kokpicie? XF-20 Medium Grey Tamiya. Tak, robiłem washa, ale delikatnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Marca 2021 Autor Share Napisano 25 Marca 2021 Powoli zaczyna nabierać kształtów. Następny krok to zmontowanie dyszy z żywicy z zestawu Aries 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Jestem ciekaw spasowania tej dyszy. Pasuje od razu czy trzeba coś kombinować? Będziesz robił otwartą owiewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 44 minuty temu, Juffre napisał: Jestem ciekaw spasowania tej dyszy. Pasuje od razu czy trzeba coś kombinować? Będziesz robił otwartą owiewkę? Na pierwsze przymiarki jest bardzo dobrze. Zobaczymy jak już będę to kleił w całość. Owiewkę chce zrobić zamkniętą. W zestawie są dwie. Całkowicie przeźroczysta i taka jakby przydymiona. Nie wiem czemu to ma służyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Ta przydymiona owiewka delikatnie wpada w złoty. Były to specjalne powłoki chroniące przed promieniowaniem. Takie informacje znalazłem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 2 godziny temu, Juffre napisał: Ta przydymiona owiewka delikatnie wpada w złoty. Były to specjalne powłoki chroniące przed promieniowaniem. Takie informacje znalazłem na ten temat. Bardziej mi się ona podoba i chyba ją zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Dorzuć trochę przewodów do wnęki podwozia. Na forum jest fajna dokumentacja: W dniu 23.03.2021 o 18:36, Tap-chan napisał: , alclady mają to do siebie, że potrafią się lepić i palcować nawet po kilku tygodniach. Miałem to na f-15. Nigdy mnie się to nie trafiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) 41 minut temu, marek d napisał: Nigdy mnie się to nie trafiło. To niestety nie tylko moje odczucia: GUGLE Dlatego mam 3 Alclady - Clear Kote Gloss, Satin i Black Primer. Lakiery gniją u mnie od 3 lat po pierwszych próbach, gdzie nawet po tygodniu zostawały paluchy, jak kładłem kalki na F-15. Primera postanowiłem użyć ponownie (że niby "tym razem na pewno się uda", "tamten poprzedni to nie był prawdziwy alclad") na Su-34 (całym!) iii... czekało mnie 2-dniowe szlifowanie modelu, bo po 5 dniach ciągle był lepki i się palcował. Nie wiem, może za mały skill na Alclady, tak czy siak wziąłem GX-2 Ueno Black i już wieczorem mogłem sobie model macać bez strachu o odciski, a i połysk lepszy. Edytowane 26 Marca 2021 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Tap- chan , oj to straszne, jak żyć? Na serio tu trzymam się tego co pisze na opakowaniu: miąchać albo nie miąchać, nic nie dolewać, ciśnienie takie a takie. Działa u mnie od lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Dysza skończona. Według instrukcji trzeba teraz montować koła. Czy to jest odpowiedni krok? Chodzi mi o to kiedy najlepiej i najwygodniej pomalować kadłub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Ja u siebie golenie i wnęki podwozia malowałem absolutnie na samym końcu - najpierw szedł kadłub do malowania. W dwóch F-16 Tamki w 1:48, które mam w różnym stopniu zaawansowania budowy, również tak robię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Czemu na samym końcu malowałeś? Co daje taka kolejność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 A to, że nie musisz niczym zapychać i bać się, że się odklei, a najczęściej w komorach podwozia jest słabe podejście z taśmą. O wiele łatwiej po malowaniu okleić kadłub dookoła wnęk i pomalować. Warto pomalować wnęki również przed wklejeniem, żeby nie było problemu z podejściem aero w zakamarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 @Juffre, praktycznie zawsze tak robię. Wolę zamaskowac na sam koniec kadłub niż później bawić sie w maskowanie pomalowanej juz wnęki. Oczywiście sa tez modele, gdzie dostęp do wnęki jest tak zły, że trzeba malować dużo prędzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi