myszaty Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) To jak? Do 5 razy sztuka? Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2021 Rozwierciłem ryjek - trzeba było coś wydłubać do pustego środka. Zamykamy kadłubek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Linie przeryte, Jescze trochę drobnych poprawek, ale nie mam złudzeń: lepiej na tę chwilę nie będzie:Spróbujemy nitować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Biały podkład alclada. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Jest lepiej niż poprzednio. Miejscami nadal trochę nierówno. Walcz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Walczę podkład jest, podpolerowane jest od czego zacząć nitowanie? tak jak na skrzydłach? taśma i siatka ołówkiem? Ale...im dłużej oglądam zdjęcia Jaków to mam coraz więcej wątpliwości co do nitowania...one nie jest wcale tak widoczne, na zdjęciach z Monino wręcz zaszpachlowane na gładko, dobrze widać śruby z pokryw luków, ale te nitowania... Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez myszaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Moze tak byc ze nitowanie jest jak wspomniałeś zaszpachlowane, wygładzone. Temat był poruszany w temacie chyba Jaka-17 @abtb który zdecydował sie jenakze na nitowanie, aby model uplastycznić. Z trzeciej strony, w zależnosci od tego jak gęsta jest siatka nitów mozesz pobawić się preshadingiem w stylu jak zrobiłem w Skyrayu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 W dniu 13.04.2021 o 20:30, myszaty napisał: Ale...im dłużej oglądam zdjęcia Jaków to mam coraz więcej wątpliwości co do nitowania Skąd te wątpliwości? Wszakże nitowanie jest teraz trendy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Ja nigdy nie byłem tryndy... Jeden Jak wyszpachlowany to pomijalne, ale większość zdjęć pokazuje w miarę gładkie powierzchnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 23 minuty temu, myszaty napisał: większość zdjęć pokazuje w miarę gładkie powierzchnie... No właśnie - w miarę Ja tam do niczego nie namawiam. Ale delikatnie sugeruję, że nity na samolocie to nie nity na moście stalowym i są odrobinkę delikatniejsze. A są nie widoczne bo większość egzemplarzy jest pomalowana. I to nawet kilkakrotnie co skutkuje tym, że tam w ogóle nie widać nitów Ale na Jak-u 23-im nity są: i nie ma znaczenia czy to się komuś podoba, czy nie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 i tak i nie te nity są zeszlifowane, i raczej widać je tylko z powodu takiego ze poszycie pracuje i sie odznaczyły. W skali 1/72 osobiscie odpusciłbym nitowaniea by nie mieszać z widocznymi odkrecanymi srubami paneli inspekcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 To teraz który stan jest bardziej korekt? Stan przed czy po renowacji? Jak z MLP po renowacji ma ładnie wyeksponowane nity. Ten z Drzonowa nie bardzo.. Pytanie ile warstw nieprzepisowej farby jest na nim ?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 raczej jest kwestia jaki chcesz efekt uzyskac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) 33 minuty temu, Moses napisał: raczej jest kwestia jaki chcesz efekt uzyskac O i tego się trzymajmy ze mną jest ten problem, że nie mam 30 lat doświadczeń modelarskich, konkursów czy innych, dlatego takie pytania, wątpliwości i dociekania. Choć i tak zrobię po swojemu. A bez takich dywagacji forum byłoby albo martwe albo zbędne. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 47 minut temu, myszaty napisał: Jak z MLP po renowacji ma ładnie wyeksponowane nity. Ten z Drzonowa nie bardzo.. Jak nie bardzo jak bardzo: Nawet całkiem gustowny zielony nalocik ich nie przykrył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Ale mnie chodzi o Jaka -23 taki samolot, a nie jednoosobową słodkowodną łódź podwodną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Jak też się powoli robi... Kabinka vacu z pavli... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Jedno na gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Co to za fuszerka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Eeee...zrobiłem nity przez pomyłkę - po szlifowaniu miało nie być widać, szlag! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Jakie nity? Ja tam widzę niedoszpachlowane łączenie polowek kadluba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 no właśnie wjechało mi w pół..ki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 i na dziś koniec.jutro klar, kalki i może spróbuję jakiegoś łosza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 17 minut temu, myszaty napisał: i na dziś koniec.jutro klar, kalki i może spróbuję jakiegoś łosza... Połączenie osłony kabiny z kadłubem pozostawia wiele do życzenia. Na Twoimi miejscu po przyklejeniu osłony użyłbym zmywalnej szpachlówki Wamod, Valejo, AK albo mig i wyrównałbym to połączenie bo wygląda brzydko. Szpachlówki te nie wchodzą w reakcję z tworzywem przez co idealnie nadają się do takich wypełnień gdyż nie niszczą tworzywa, z których są wykonywane osłony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 o i to jest jakiś plan - jeszcze nie używałem takiej szpachli- mnie też ten cement nie pasował ale nie miałem pomysłu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi