Evildead Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 (edytowane) Normalnie słyszę wąsatego wuefistę Edytowane 20 Marca 2022 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 2 godziny temu, Szupryt napisał: Przy kładzeniu lakieru bezbarwnego zrobiły mi się jakieś białe, matowe wióry na jednej burcie - nie do uratowania. Jaki lakier użyłeś? Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 27 minut temu, Endrju napisał: Jaki lakier użyłeś? Mr. Hobby Super Clear III. Rozcieńczany Level Thinnerem 400. Ciśnienie ok. 3 bar. Zaczęło się osadzać coś w rodzaju drobnej pajęczyny. Nie wiem, czemu tak się zważył, temperatura w pomieszczeniu pokojowa, wilgotność (chyba) w normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 3 bary to strasznie duże ciśnienie. Czy aby na pewno przez takie ciśnienie nie nałożyłeś zbyt grubej warstwy. Normalnie do lakierowania bezbarwnym lakierem to u mnie jest tak z 1,3 bara. Ja używam lakierów tamki i vallejo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 31 minut temu, Szupryt napisał: Mr. Hobby Super Clear III. Rozcieńczany Level Thinnerem 400. Ciśnienie ok. 3 bar. Zaczęło się osadzać coś w rodzaju drobnej pajęczyny. Nie wiem, czemu tak się zważył, temperatura w pomieszczeniu pokojowa, wilgotność (chyba) w normie. Lakier bardzo dobry.Po pierwsze primo-za duże ciśnienie.,Po drugie primo -bardziej rozcieńczyć lakier.Po trzecie można było przelecieć levelingiem te pajęczynę z aero ładnie by się rozpuściła . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 6 minut temu, push-up78 napisał: Lakier bardzo dobry.Po pierwsze primo-za duże ciśnienie.,Po drugie primo -bardziej rozcieńczyć lakier.Po trzecie można było przelecieć levelingiem te pajęczynę z aero ładnie by się rozpuściła . Zapamiętam na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 3 bary to duzo za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Dawno tu nie zaglądałem, a tu taki fajny temat. Podglądam, SKOT zawsze mi się podobał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Karolu ale cudeńko robisz. Obserwuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Marca 2022 Share Napisano 27 Marca 2022 (edytowane) No właśnie że nic nie robi od jakiegoś czasu. A mu tu czekamy. Karolu. Dziadek też czeka na tego SKOT-a. Pozdrawiam. Andrzej. Edytowane 27 Marca 2022 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 29 Marca 2022 Autor Share Napisano 29 Marca 2022 W dniu 27.03.2022 o 11:19, Endrju napisał: No właśnie że nic nie robi od jakiegoś czasu. Warsztat działa pełną parą. Wrażenie nieróbstwa powstało dlatego, że zmywacz do farb Wamodu rozpuścił również klej cyjanoakrylowy i właściwie model sklejam od nowa. Ot, taka nauczka. Szanując czas Kolegów na razie nic nie pokazuję, bo nie ma postępu w stosunku do tego, co już wiedzieliście. Wrócę, gdy model będzie po podkładzie; po uwagach dotyczących za ciemnej bazy użyję czarnego podkładu na dół i szarego na górę kadłuba. Taki pseudo black&white. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Marca 2022 Share Napisano 29 Marca 2022 No tak się domyślałem, się przeszedłeś do konspiracji. Ja bym go ratował. Nie chciało by mi się odnowa. No to uzbrajamy się w cierpliwość i czekamy. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 No i z marca zrobił się maj. Czas coś pokazać. Zakończyłem prace z aerografem: ponownie pomalowałem cały model i dodałem ciemnego washa. Na dzisiaj w planie był suchy pędzel, ale oczywiście skończył mi się Humbrol 63. Poza tym jeszcze tylko malowanie detali, przyklejenie reflektorów i kół. Ogólnie mam wrażenie, że cała ta przydługa epopeja zmierza do szczęśliwego końca. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Widziałem tych SKOT-ów pełno jak wieźli je na lawetach na Piekło.Przejeżdzali obok mojego osiedla,a w sasiednim mieście jest SKOT w wersji strażackiej w muzeumŁadny model prawie zmajstrowałeś.Gratuluje i czekam na galerię wersji finalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 9 minut temu, Wujciobryan napisał: Widziałem tych SKOT-ów pełno jak wieźli je na lawetach na Piekło. Trochę tam ich zezłomowali... Znalazłem reportaż z Piekła, zrobiony przez Polską Kronikę Filmową w 1994: https://www.cda.pl/video/25178303/vfilm (materiał od 5:58). 13 minut temu, Wujciobryan napisał: Gratuluje i czekam na galerię wersji finalnej. Dzięki, chciałbym się z nim uwinąć do końca maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Liczę że się uwiniesz do majaFilmiku nie widziałem ale już obejrzałem.Szkoda że wtedy jak je złomowali byłem nastolatkiem i nie miałem jeszcze telefonu bo bym parę zdjęć popstrykal bo przy naszym osiedlu często zwalniali a bywało że stawali dłuższą chwilę na skrzyżowaniu,a przez kilka dni zwozili to SKOT-y to T-55 po kilka lawet jechało równocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 38 minut temu, Wujciobryan napisał: Szkoda że wtedy jak je złomowali byłem nastolatkiem i nie miałem jeszcze telefonu bo bym parę zdjęć popstrykal bo przy naszym osiedlu często zwalniali a bywało że stawali dłuższą chwilę na skrzyżowaniu,a przez kilka dni zwozili to SKOT-y to T-55 po kilka lawet jechało równocześnie. Mam dokładnie ten sam ból, bo na początku lat 90-tych mieszkałem w kamienicy, której okna wychodziły na tory kolejowe. A był to czas, gdy kilka razy na dzień jechały eszelony z wycofującymi się z Polski wojskami radzieckimi. Czego tam nie było! Na platformach jechały BTR-y, czołgi, BRDM-y. Teraz byłaby dokumentacja i świadectwo epoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 Model wygląda coraz lepiej i lepiej... Aż mnie trochę wzięło i mam pytanie czy SKOTy w tej wersji śmigały gdzieś po naszych ulicach w czasie stanu wojennego? Wszędzie na zdjęciach tylko te z wieżyczką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 17 minut temu, TAW napisał: Model wygląda coraz lepiej i lepiej... Aż mnie trochę wzięło i mam pytanie czy SKOTy w tej wersji śmigały gdzieś po naszych ulicach w czasie stanu wojennego? Wszędzie na zdjęciach tylko te z wieżyczką. SKOT-2AP SKOT-2A SKOT-1 Wersje polskie SKOT Wozy bazowe SKOT-1 - wersja bazowa pozbawiona uzbrojenia SKOT-1A - wersja z nadbudówką nad przedziałem desantowym Wozy bojowe SKOT-1 uzbrojony w km 7,62 mm lub wkm 12,7 mm y SKOT-2A - z wieżyczką z BRDM-2, nazywany w Czechach OT-64-2A SKOT-2AP - wersja z tzw. wieżą przeciwlotniczą opracowaną w WAT uzbrojoną w nkm 14,5 mm i km 7,62 mm Wozy wsparcia SKOT-2AM - uzbrojony w wyrzutnie ppk 9M14 Malutka zamontowaną na bokach wieży i granatnik SPG-9 SKOT S-260 Art (artyleryjski) - pojazd w wersji wozu wsparcia ogniowego holujący moździerz 120 mm lub w wersji przeciwpancernej z ciężkim granatnikiem ppanc SPG-9 lub działem bezodrzutowym B-10 i dwiema przenośnymi wyrzutniami ppk Malutka SKOT S-260 Inż (inżynieryjny) - pojazd w wersji zaporowej przystosowany do mechanicznego lub narzutowego ustawiania pól minowych albo wóz torujący z dwoma wyrzutniami ładunków wybuchowych PW-ŁWD przewożonych w specjalnej przyczepie lub jedną wyrzutnią na stropie kadłuba SKOT-WPT - wóz pogotowia technicznego SKOT GZP - wóz rozgłośnia elektroakustyczna Wozy dowódczo-sztabowe szczebla taktycznego i operacyjnego SKOT R-2 - wóz dowódczo-sztabowy szczebla taktycznego SKOT R-2M - wóz dowódczo-sztabowy szczebla taktycznego SKOT R-3 - wóz dowódczo-sztabowy szczebla taktycznego SKOT R-3M - wóz dowódczo-sztabowy szczebla operacyjno-taktycznego SKOT R-3Z - wóz dowódczo-sztabowy szczebla operacyjno-taktycznego Wozy dowódczo-sztabowe artylerii SKOT R-2A - wóz dowodzenia artylerii SKOT R-2AM - zmodernizowany wóz dowodzenia artylerii SKOT R-2AMT - zmodernizowany wóz dowodzenia artylerii SKOT R-3A - wóz dowodzenia i ruchomy punkt kierowania ogniem artylerii SKOT R-6 - wóz dowódczo-sztabowy, ruchomy punkt kierowania ogniem artylerii SKOT ZENIT B - wóz dowodzenia dowódcy baterii rakiet plot. AK "Osa" Wozy dowódczo - sztabowe wojsk rozpoznawczych SKOT R-4 - wóz dowódczo-sztabowy szefa rozpoznania dywizji i dowódcy batalionu rozpoznawczego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 15 Maja 2022 Autor Share Napisano 15 Maja 2022 39 minut temu, TAW napisał: Aż mnie trochę wzięło i mam pytanie czy SKOTy w tej wersji śmigały gdzieś po naszych ulicach w czasie stanu wojennego? Wszędzie na zdjęciach tylko te z wieżyczką. Generalnie większość SKOT-ów bezwieżowych przebudowano na wersje 2A, a potem 2AP na przełomie lat 60-tych i 70-tych. Z relacji wiem, że dokonywali tego technicy fabryczni w jednostkach. Tak więc w latach 80-tych bezwieżowe były głównie SKOTy w wersjach specjalnych (dowódczych, artyleryjskich, pogotowia technicznego). Na pewno wariant bazowy posiadały oddziały ZOMO. Mam takie fotografie bezwieżowych SKOT-ów z okresu stanu wojennego: 1. Wrocław, 11 DPanc 2. Wrocław, Milicja 3. Warszawa, 4 DZ (tu nie jestem pewien na 100%, bo nie widać tyłu pojazdu) Zdjęcia wyłącznie do celu dyskusji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujciobryan Napisano 15 Maja 2022 Share Napisano 15 Maja 2022 2 godziny temu, TAW napisał: Model wygląda coraz lepiej i lepiej... Aż mnie trochę wzięło i mam pytanie czy SKOTy w tej wersji śmigały gdzieś po naszych ulicach w czasie stanu wojennego? Wszędzie na zdjęciach tylko te z wieżyczką. Nie mam zdjęć ale mój tata mówił że drogę do Huty Katowice od strony Będzina blokowały na skrzyżowaniu SKOT-bez wieżyczek tzn dwa SKOT-y i jeden T 55 a wie co mówi bo w armi był kierowcą mechanikiem na T 54 i trochę się tym też interesował jak był młodszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Tylko ciekawe czy to armijne czy milicyjne... Ale spoko mam czas i może jakiś z wieżą się ukaże i będzie po problemie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 17 Maja 2022 Autor Share Napisano 17 Maja 2022 14 godzin temu, TAW napisał: Ale spoko mam czas i może jakiś z wieżą się ukaże i będzie po problemie Myślę, że jest na to spora szansa - patrząc na podział części SKOT z Red Tank Miniatures jest przeskalowany z 1:72, a w mniejszej skali wersje 2A i 2AP są dostępne. Zresztą te modele są robione raczej na zamówienie, więc możesz się odezwać bezpośrednio do producenta na Facebooku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Maja 2022 Share Napisano 17 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 16 Lipca 2022 Autor Share Napisano 16 Lipca 2022 Model gotowy, zapraszam do galerii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi