MaciejW Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, Model przeleżał na półce dosyć sporo i w końcu zdecydowałem się za niego zabrać. Wybrałem wersję F2 ponieważ podoba mi się. Szczerze mówiąc jeszcze nie wiem w jakim malowaniu ten model wyjdzie. Budowę zacząłem od tego co uwielbia każdy, mianowicie od sklejenia i oszlifowania kół. Model prosto z pudła plus, ewentualne małe poprawki. Oczywiście chętnie rozpatrzę wszystkie uwagi co do merytorycznego wykonania modelu. Przypadkiem koła rozsypały mi się idealnie do zdjęcia (oczywiście wszystko z przymrużeniem oka) Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez MaciejW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Czy to ten? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Tak to ten, nie ukrywam, że twój warsztat na pewno będzie przydatny pomimo wersji G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Bardzo jestem ciekaw, jak Ci pójdzie. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Dajemy ognia z długolufowej 75 jak mawiali Anglicy Panzer IV Specjal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Mark IV Special. Bali się go i to mocno... Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 9 godzin temu, MaciejW napisał: (oczywiście wszystko z przymrużeniem oka) Albo i nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 W dniu 12.04.2021 o 08:17, Stojkovic napisał: Albo i nie Dość enigmatycznie... No to dobry ten model, czy nie? Tak, czy owak, kibicuję. Popatrzę pod kątem późnej czwórki z Bordera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Na razie czekam na pierwsze fotki z placu budowy modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, rhinoceros napisał: No to dobry ten model, czy nie? Na razie ciężko stwierdzić, nie mniej jednak mam nadzieję, że nie będzie podobnie jak w Leopardzie Bordera. W tamtym przypadku śmiało można stwierdzić "im dalej w las tym gorzej" Tak na marginesie chyba wybrałem malowanie, jest to malowanie B z tego zestawu https://www.mojehobby.pl/products/PzKpfw-IV-F2.-PzKpfw-IV-F2-early-G-in-Russia..html Który jak na nieszczęście jest wszędzie niedostępny... Pozostaje mi jedynie liczyć na to, że z moim tempem budowy uda mi się nabyć te kalki przed malowaniem Postępy niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, MaciejW napisał: Tak na marginesie chyba wybrałem malowanie, jest to malowanie B z tego zestawu https://www.mojehobby.pl/products/PzKpfw-IV-F2.-PzKpfw-IV-F2-early-G-in-Russia..html Który jak na nieszczęście jest wszędzie niedostępny Wybrane przez Ciebie malowanie znów wpisuje się w mój gust taj jak przy Leopardzie. Załóż ogłoszenie w dziale "kupię" - może któryś z forumowiczów ma to czego potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Tak też zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Niestety nie mam aktualnie zbyt wiele czasu, więc działam małymi etapami. Udało mi się oszlifować i skleić koła napinające i napędowe. Te drugie wymagały odrobiny szpachli i usunięcia chyba nadlewki (chyba, że miała to być jakaś imitacja nie istniejącej śruby) I po poprawkach I jeszcze jedno zdjęcie pokazujące, że tej śruby na kole napędowym na pewno nie powinno być. Zdjęcie użyte tylko w celach dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Kwietnia 2021 Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Obowiązkowo pooglądam. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2021 Witam na pokładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Udało mi się uporać z zawieszeniem, które swoją drogą jest całkiem fajnie zrobione ponieważ można je regulować nawet po przyklejeniu. Szczerze mówiąc fotka Messera na pewno będzie dla mnie inspiracją, i chyba zdecyduje się na dokupienie "Hansa" dowódcy. Wydaje mi się, że będzie to ciekawe wyzwanie. Na razie tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) Widzę piękny, "ostry" detal... i dobre spasowanie części. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez rhinoceros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Mogę się z tym zgodzić, jednak słyszałem, że ze spasowaniem wieży jest już gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Jeśli chodzi o wieżę, to nie pamiętam kłopotów ze spasowaniem. Trzeba tylko uważnie składać boczne ściany aby zachować prawidłową geometrię. Miałem natomiast problem z wpasowaniem płyty górnej nadwozia. Nie wiem czy wynikało to z konstrukcji modelu czy raczej z niedostatku umiejętności. Koniecznie przymierz ten element na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Hmm to w takim razie wychodzi na to, że dwie różne osoby uprzedzają mnie przed dwoma kluczowymi elementami. Na pewno będę uważny przy nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 Przyszła pora na małą aktualizację wątku. Udało mi się kupić kalki plus dokupiłem zestaw narzędzi od abera by trochę wzbogacić model Co więcej udało mi się jeszcze znaleźć jeszcze jedno zdjęcie pojazdu który chciałbym odtworzyć ( oczywiście użyte tylko w celach dyskusji) Na razie wszystko jest spasowane na sucho No i jeszcze zdjęcie z łupami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Jak "na sucho", to całkiem nieźle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 W tym czasie produkcyjnym jeszcze rozróżnienie montowni jest bardzo trudne lub najczęściej niemożliwe. Wspomagający silniczek obrotu wieży wprowadzony w wersji ausf.F - aż do wczesnych pojazdów ausf.H ma rurkę na dole obudowy. Trzeba zamiast części Nr.J2 + J47 i użyć części Nr.J1 + J47. Dopiero w średniej ausf.H rurka ta powędrowała do góry. Podczas produkcji wersji ausf.F2 wycior/y zaczynają wędrówkę najczęściej jest to układ 2 x 2. Czyli mocowania DWA w każdym DWA elementy. Najczęściej jest to lewa strona - środek nadbudowy ( tylko dwie rurki) i tył (rurka + rurka z wyciorem. Jeśli zamocowane są jakieś elementy po środku nadbudowy z lewej strony np. kanistry/ koła jezdne itp., wtedy lądowały z prawej strony tak jak te z lewej strony. Tak też jest w tych pojazdach z Grossdeutschland. Niejednokrotnie też lądowały w dowolne inne wolne miejsce. Robiąc pojazd z tej jednostki musisz dać szczotki w układzie 2 x 2. Z lewej strony szczotka skierowana do przodu i na dole + jeden element - zapinka tylko podwójna. Z drugiej strony tylko dwie "rurki" w mocowaniu podwójnym. Pozdrawiam Krzysztof 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 8 godzin temu, rhinoceros napisał: Jak "na sucho", to całkiem nieźle! Co jak co ale na razie sam jestem zaskoczony spasowaniem No i zabieram się za poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi