Skocz do zawartości

Panzer IV F2 Border Model 1/35

MaciejW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Model przeleżał na półce dosyć sporo i w końcu zdecydowałem się za niego zabrać. Wybrałem wersję F2 ponieważ podoba mi się. Szczerze mówiąc jeszcze nie wiem w jakim malowaniu ten model wyjdzie. Budowę zacząłem od tego co uwielbia każdy, mianowicie od sklejenia i oszlifowania kół. Model prosto z pudła plus, ewentualne małe poprawki. Oczywiście chętnie rozpatrzę wszystkie uwagi co do merytorycznego wykonania modelu. Przypadkiem koła rozsypały mi się idealnie do zdjęcia:twisted: (oczywiście wszystko z przymrużeniem oka)Q3j5G90.jpg

Edytowane przez MaciejW

1 godzinę temu, rhinoceros napisał:

No to dobry ten model, czy nie? 

Na razie ciężko stwierdzić, nie mniej jednak mam nadzieję, że nie będzie podobnie jak w Leopardzie Bordera. W tamtym przypadku śmiało można stwierdzić "im dalej w las tym gorzej" 

Tak na marginesie chyba wybrałem malowanie, jest to malowanie B z tego zestawu https://www.mojehobby.pl/products/PzKpfw-IV-F2.-PzKpfw-IV-F2-early-G-in-Russia..html Który jak na nieszczęście jest wszędzie niedostępny... Pozostaje mi jedynie liczyć na to, że z moim tempem budowy uda mi się nabyć te kalki przed malowaniem :) 

Postępy niebawem :piwo:

1 godzinę temu, MaciejW napisał:

Tak na marginesie chyba wybrałem malowanie, jest to malowanie B z tego zestawu https://www.mojehobby.pl/products/PzKpfw-IV-F2.-PzKpfw-IV-F2-early-G-in-Russia..html Który jak na nieszczęście jest wszędzie niedostępny

Wybrane przez Ciebie malowanie znów wpisuje się w mój gust taj jak przy Leopardzie. Załóż ogłoszenie w dziale "kupię" - może któryś z forumowiczów ma to czego potrzebujesz.

• MaciejW changed the title to Panzer IV F2 Border Model 1/35

Niestety nie mam aktualnie zbyt wiele czasu, więc działam małymi etapami. Udało mi się oszlifować i skleić koła napinające i napędowe. Te drugie wymagały odrobiny szpachli i usunięcia chyba nadlewki (chyba, że miała to być jakaś imitacja nie istniejącej śruby)SjdHoZn.jpghmRc7OJ.jpg

I po poprawkachHRMpbAj.jpgFJL9tCh.jpg

I jeszcze jedno zdjęcie pokazujące, że tej śruby na kole napędowym na pewno nie powinno być.cbgz6n2.jpg

Zdjęcie użyte tylko w celach dyskusji. 

Udało mi się uporać z zawieszeniem, które swoją drogą jest całkiem fajnie  zrobione ponieważ można je regulować nawet po przyklejeniu. Szczerze mówiąc fotka Messera na pewno będzie dla mnie inspiracją, i chyba zdecyduje się na dokupienie "Hansa" dowódcy.  Wydaje mi się, że będzie to ciekawe wyzwanie. Na razie tak to wygląda:E2UQI7s.jpgcmJKxHv.jpg

Jeśli chodzi o wieżę, to nie pamiętam kłopotów ze spasowaniem. Trzeba tylko uważnie składać boczne ściany aby zachować prawidłową geometrię. Miałem natomiast problem z wpasowaniem płyty górnej nadwozia. Nie wiem czy wynikało to z konstrukcji modelu czy raczej z niedostatku umiejętności. Koniecznie przymierz ten element na sucho.

• 4 weeks later...

Przyszła pora na małą aktualizację wątku. Udało mi się kupić kalki plus dokupiłem zestaw narzędzi od abera by trochę wzbogacić model :)  Co więcej udało mi się jeszcze znaleźć jeszcze jedno zdjęcie pojazdu który chciałbym odtworzyć ( oczywiście użyte tylko w celach dyskusji) 2u7TNcF.jpg

Na razie wszystko jest spasowane na sucho zYvsmlp.jpgWnBVDTt.jpgBBwNcSv.jpg

No i jeszcze zdjęcie z łupami :) xgpRJna.jpg

W tym czasie produkcyjnym jeszcze rozróżnienie montowni jest bardzo trudne lub najczęściej niemożliwe.
Wspomagający silniczek obrotu wieży wprowadzony w wersji ausf.F - aż do wczesnych pojazdów ausf.H ma rurkę na dole obudowy.
Trzeba zamiast części Nr.J2 + J47 i użyć części Nr.J1 + J47. Dopiero w średniej ausf.H rurka ta powędrowała do góry.
Podczas produkcji wersji ausf.F2 wycior/y zaczynają wędrówkę najczęściej jest to układ 2 x 2. Czyli mocowania DWA w każdym DWA elementy.
Najczęściej jest to lewa strona  - środek nadbudowy ( tylko dwie rurki) i tył (rurka + rurka z wyciorem. 
Jeśli zamocowane są jakieś elementy po środku nadbudowy z lewej strony np. kanistry/ koła jezdne itp., wtedy lądowały z prawej strony tak jak te z lewej strony. 
Tak też jest w tych pojazdach z Grossdeutschland. Niejednokrotnie też lądowały w dowolne inne wolne miejsce.
Robiąc pojazd z tej jednostki musisz dać szczotki w układzie 2 x 2. Z lewej strony szczotka skierowana do przodu i na dole + jeden element - zapinka tylko podwójna.
Z drugiej strony tylko dwie "rurki" w mocowaniu podwójnym.

Pozdrawiam
Krzysztof

• Like 2