Kolekcjoner WP Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Długo zastanawiałem się nad wyborem modelu do tego projektu grupowego, ponieważ w składziku jakoś brakowało mi modeli Mistercrafta, ale po ostatniej wizycie w modelarskim przybyło jednego. A jako że jestem koneserem firmy Mistercraft (skleiłem 24 modele od nich) to z przyjemnością wezmę udział w tym projekcie. Ażeby powiększyć kolekcję Poloników to wybrałem model MIL MI-4A Lotnictwa ludowego Wojska Polskiego Model zaczął żywot jako KP w 1994 roku, a obecnie jest to jego drugie wydanie pod szyldem Mistercraft (wcześniej jako Kopro-MasterCraft). Model pomalowany będzie oczywiście pędzlem i farbami akrylowymi. INBOX Duże gabarytowo pudełko jak na mistercrafta, ale za to z ładnym obrazem na okładce Przegląd przez ramki. Widać trochę nadlewek, ale nie jest źle. Będzie zabawa z tymi drobnymi elementami Rzut oka na instrukcję (przedruk KP), oraz kalkomanie, które niestety trafiły się na białym papierze, czyli popękają przy nakładaniu, chyba, że sztuczka z octem w wodzie do namaczania kalek zadziała. Jeszcze się nie zdecydowałem, w którym malowaniu go zrobię, ale póki co ten z nr 511 (z muzeum lotnictwa) jest moim faworytem. A jako, że termin jest do 28 listopada, a ja lubię mieć rozgrzebane nawet 15 modeli na raz to myślę, że do końca czerwca się wyrobię z modelem Zapraszam do dopingu w pracy nad tym PRAWIE VINTYDŻEM 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Kwietnia 2021 Share Napisano 18 Kwietnia 2021 Jako że mnie wzięło na polskie wiatraki, a Mi-4 jest faworytem na następny model, tyle że od HB, więc będę przypatrywal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2021 2 minuty temu, RAV napisał: Słownik języka polskiego PWN: kopro- pierwszy człon wyrazów złożonych wskazujący na ich związek znaczeniowy z nawozem, kałem, gnojem, też z czymś plugawym, sprośnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 (edytowane) Model póki co składa się przyjemnie. Trzeba było trochę obrobić elementy przed sklejeniem, ale nie jest źle. Niestety wnętrze jest puste poza głównymi elementami, ale przez szybki przedziału transportowego nic nie widać. Ale główne oszklenie jest bardzo czyste i przejrzyste, powiedziałbym, że na poziomie najnowszych modeli wydanych w zeszłym roku. Formy wtryskowe były mocno posmarowane smalcem i farba nie chce przylegać, dlatego przed malowaniem model zostanie wyczyszczony dezynfekantem względnie 0,7 , bo akurat nie mam rozcieńczalnika ani benzyny ekstrakcyjnej. A jak nie zapomnę to na koniec wkleję zdjęcie wspólne wszystkich moich modeli mistercrafta, a trochę ich już skleiłem. Bardzo zaawansowane wnętrze modelu. Edytowane 19 Kwietnia 2021 przez Kolekcjoner WP 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Można szaleć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 7 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Model póki co składa się przyjemnie. Trzeba było trochę obrobić elementy przed sklejeniem, ale nie jest źle. Niestety wnętrze jest puste poza głównymi elementami, ale przez szybki przedziału transportowego nic nie widać. Ale główne oszklenie jest bardzo czyste i przejrzyste, powiedziałbym, że na poziomie najnowszych modeli wydanych w zeszłym roku. Formy wtryskowe były mocno posmarowane smalcem i farba nie chce przylegać, dlatego przed malowaniem model zostanie wyczyszczony dezynfekantem względnie 0,7 , bo akurat nie mam rozcieńczalnika ani benzyny ekstrakcyjnej. A jak nie zapomnę to na koniec wkleję zdjęcie wspólne wszystkich moich modeli mistercrafta, a trochę ich już skleiłem. Bardzo zaawansowane wnętrze modelu. Wystarczy jak model umyjesz w wodzie z detergentem a poza tym zastosuj jakiś podkład i farba zacznie się lepiej trzymać, miałem to samo jak malowałem pierwszy raz w życiu farbami akrylowymi TAMIYA w latach 90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Mi-4 wykąpany teraz musi wyschnąć. Jeżeli rano farbą nadal nie będzie przylegać, to będę musiał się wybrać po benzynę ekstrakcyjną, ale może sam modelarski płyn do mycia naczyń Ludwik cytrynowy da radę Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Kolekcjoner WP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 W dniu 19.04.2021 o 16:23, myszaty napisał: Można szaleć! Ja jednak wolę minimalizm w modelarstwie. Ale z racji tego, że w tym Mi-4 oszklenie jest wyjątkowo przejrzyste jak na tą klasę modeli to być może dodam coś od siebie w kabinie. A co do przedziału desantowego/transportowego. Przez szybki nie będzie kompletnie nic widać, także będzie zestawowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2021 Dzisiejsze posiedzenie przy modelu zakończyło się sklejeniem kadłuba. Niestety tak jak się spodziewałem, przez wizjery przedziału transportowego kompletnie nic nie widać do wnętrza... Ale, żeby dodać modelowi choć trochę wagi wkleiłem ławki i drabinę. Uwaga dla kogoś kto będzie sklejał ten model: części 18 i 19 najlepiej przeciąć i przyklejać w kawałkach (konstrukcja pod kabiną z płaskich kawałków plastiku). Teraz czeka mnie delikatna obróbka łączenia części kadłuba i można wklejać ciężarki i zabierać się za malowanie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Maja 2021 Autor Share Napisano 19 Maja 2021 (edytowane) Mała zmiana planów odnośnie malowania modelu. Spróbuję odtworzyć wczesny dwukolorowy kamuflaż stosowany na Polskich Mi-4A na samym początku ich eksploatacji. Maszyną, którą zbuduję będzie śmigłowiec o numerze 3. Teraz muszę zanurkować w moje zapasy kalkomanii i poszukać odpowiedniej kalki z cyfrą. Czy dobrze widzę, że to malowanie nie ma szachownicy na spodzie kadłuba? Ciąg dalszy budowy wieczorem, albo jutro, ponieważ chwilowo byłem zajęty modelami kartonowymi. Śmigłowiec, który chcę zbudować: I jeszcze zdjęcie z boku innego egzemplarza. Wstawiam, ponieważ pięknie widać ostrą granicę khaki i niebieskiego Edytowane 19 Maja 2021 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 20 Maja 2021 Autor Share Napisano 20 Maja 2021 Ponieważ zauważyłem, że zdjęcia z poprzedniego wpisu wyświetlają się tylko na firefoxie (nie wiem jakim cudem) wklejam je jeszcze raz, tym razem z chrome. Oraz obiecane zdjęcia z budowy: Do przodu wsadziłem ponad 15 gram ciężarków ołowianych wędkarskich. Umieściłem je w woreczku na zatrzask, żeby się nie dostały do kabiny przez szparę. Po próbie polegającej na złapaniu modelu w miejscu klejenia podwozia stwierdzam, że nie będzie siadać na ogon. (Całe szczęście ) Bardzo zaawansowany pulpit ulepszyłem poprzez krople lakieru błyszczącego w miejscu zegarów ( na zdjęciu jeszcze jest mokry dlatego tak wygląda), oraz dokleiłem boczne wloty powietrza. A co do malowania, to użyję moich sprawdzonych kolorów z palety Pactra tj. A29 Jungle Green, oraz Hataka AMT 7 Greyish Blue lub Pactra A109 AMT-17 Russian Light Blue. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 21 Maja 2021 Autor Share Napisano 21 Maja 2021 Mi-4 rozwarł paszczę z wrażenia, że jest drugi dzień z rzędu na warsztacie Ale było szlifowania, żeby dopasować szybkę którą przykleję tam jak pomaluję model. Pomału rozmyślam nad kolejnymi modelami do projektu grupowego i albo zbuduję dwa modele Sił Powietrznych RP we Francji albo podwójny warsztat P.7/P.11 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 27 Maja 2021 Autor Share Napisano 27 Maja 2021 Mi-4 został pomalowany na spodzie na niebiesko. Muszę jednak jeszcze jedną warstwę farby położyć, bo widać smugi. Farba to pactra A109 AMT-17 Russian Blue, czyli mój sprawdzony polski niebieski dla maszyn z wczesnej Polski Ludowej. Teraz czeka mnie zabawa z taśmą malarską i pokrycie maskolem szyb. Spróbowałem na sucho przyłożyć oszklenie kabiny i niestety nie pasuje idealnie. Będę musiał albo trochę zeszlifować, albo dokleić kawałeczek plastiku. Jeszcze zobaczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 W dniu 21.05.2021 o 20:06, Kolekcjoner WP napisał: Mi-4 rozwarł paszczę z wrażenia, że jest drugi dzień z rzędu na warsztacie Ale było szlifowania, żeby dopasować szybkę którą przykleję tam jak pomaluję model. Pomału rozmyślam nad kolejnymi modelami do projektu grupowego i albo zbuduję dwa modele Sił Powietrznych RP we Francji albo podwójny warsztat P.7/P.11 Skup się na jednym warsztacie a porządnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 W dniu 19.05.2021 o 16:35, Kolekcjoner WP napisał: Czy dobrze widzę, że to malowanie nie ma szachownicy na spodzie kadłuba? Czyli gdzie to widzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 11 godzin temu, Grzes napisał: Czyli gdzie to widzisz? To zdjęcie się nie wczytuje, co pisałem wcześniej. Ale jeżeli kamuflaż jest jednakowy jak w radzieckich to mogę założyć, że na spodzie szachownicę miał, tak jak radziecki miał gwiazdę. Dzisiejszy tok prac nad Mi-4. Płyn maskujący chematica. Pierwszy raz użyłem tego specyfiku. Śmierdzi niemożliwe, ale za to szybko schnie. Niebieska farba została zaklejona taśmą malarską i położyłem trzy warstwy Jungle Green z Pactry. Na oko jeszcze drugie tyle muszę położyć. Zdjęcie obrócone, bo ten wpis dodaję z telefonu i pomimo usilnych starań zdjęcie jest obrócone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 7 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: mogę założyć, że na spodzie szachownicę miał, tak jak radziecki miał gwiazdę. Ciekawe podejście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Kolejna aktualizacja z pola walki nad Mi-4. Skończyłem właśnie nakładanie zielonej pactry. Niestety taśma malarska była na modelu trzy dni, co nie podziałało dobrze. Trochę farby niebieskiej odkleiło się wraz z farbą. Takie to problemy jak się nie stosuje podkładu. Po prostu w piwnicy, gdzie zawsze pryskam podkładem z puszki jest nadal za zimno i farba może źle siąść. (P.S mamy najzimniejszy rok od kilkunastu lat). Ale na plus muszę napisać, że płyn maskujący od Chematica spisał się na medal. Gorąco polecam. Model przed odklejeniem taśmy i płynu maskującego. Taśma odklejona, czyli widać plastik... Ale to nie jest ameliniowe i to się pomaluje P.S. Mistercraft właśnie wprowadził swój klej na rynek. Może ktoś podejmie się wyzwania sklejenia ich zestawu startowego przy użyciu farb z zestawu oraz nowego kleju? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Maja 2021 Share Napisano 31 Maja 2021 Nie miałem pojęcia o kleju Mister Craft. Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 1 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2021 W dniu 29.05.2021 o 09:40, Grzes napisał: Ciekawe podejście. Polskie Mi-1 miały szachownicę na spodzie kadłuba, a skoro mi-4 były później przyjęte do wojska to też musiały mieć W dniu 31.05.2021 o 06:54, Staryfajter1954 napisał: Nie miałem pojęcia o kleju Mister Craft. Ciekawe. https://www.mojehobby.pl/products/Klej-Modelarski-Master-Glue.html Takie pytanie. Jakim lakierem pokryć na koniec ten model? Raczej nie błyszczały się jak latały w wojsku. Może satynowy będzie najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Czerwca 2021 Share Napisano 1 Czerwca 2021 Najpierw piszesz: W dniu 29.05.2021 o 01:33, Kolekcjoner WP napisał: mogę założyć, że na spodzie szachownicę miał, tak jak radziecki miał gwiazdę. Teraz: 6 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Polskie Mi-1 miały szachownicę na spodzie kadłuba, a skoro mi-4 były później przyjęte do wojska to też musiały mieć Ale żadne z powyższych nie jest poprawnym podejściem do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 1 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2021 6 godzin temu, Grzes napisał: Najpierw piszesz: Teraz: Ale żadne z powyższych nie jest poprawnym podejściem do tematu. Znalazłem jedynie takie zdjęcie Mi-4 w locie w moim malowaniu i nie do końca da się określić, czy tam jest szachownica, bo akurat tak światło pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Spece z ZTS swego czasu zaproponowali malowanie bez dolnej szachownicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 PSiB 1943-2016 piszą iż szachownica była na spodzie kadłuba.Zrób biały nr ,,1,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Czerwca 2021 Share Napisano 3 Czerwca 2021 Przez przypadek wygenerował się ciekawy problem. Była szachownica, czy nie. Przejrzałem ( na razie pobieżnie) net i lipa. Nic nie znalazłem. Może któryś z kolegów pomoże ? Do swoich materiałów nie sięgnę, wszystko spakowane i zmagazynowane - przeprowadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi