Staryfajter1954 Napisano 26 Kwietnia 2021 Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Przedstawiam ukończony dziś model samolotu Lockheed F-104G Starfightet ze starożytnego zestawu Hasegawa (premiera rynkowa w 1963 roku) w edycji brytyjskiej firmy FROG. Przedstawiony na zdjęciach model pochodzi z pierwszej edycji FROGa, która miała miejsce w roku 1969. Różniła się ona od edycji późniejszej elementami podwozia głównego, które składało się z 6 elementów a w nowszych wydaniach z jednego o większej sztywności. Starałem się oddać jak najbardziej pudełkowy charakter modelu bez lubianej przeze mnie waloryzacji (jedynie osłona kabiny jest tłoczona ze względu na uszkodzenie oryginalnej oraz rurka Pitota wykonana z igieł do zastrzyków). Kalkomanie udało mi się wykorzystać oryginalne i nakładały się mimo swoich 50 lat bardzo dobrze co było dla mnie niemałym zaskoczeniem. Zapraszam do galerii ukończonego modelu . PS Dodałem nowe zdjęcia z prawidłowo zamontowanymi zbiornikami paliwa. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Staryfajter1954 8 1 Cytuj
tlb Napisano 27 Kwietnia 2021 Napisano 27 Kwietnia 2021 Nie przepadam za tą konstrukcją, ale model wyszedł świetny. 1 Cytuj
abtb Napisano 27 Kwietnia 2021 Napisano 27 Kwietnia 2021 Szacun za robotę i walkę z zestawem. Podziwiam umiejętność tłoczenia oszklenia. Za to wszystko daję dużego plusa Mały minus za zbiorniki - albo masz źle wklejone usterzenie albo są zamienione stronami bo "dłuższe" usterzenie poziome powinno iść w stronę kadłuba (do wewnątrz) 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Napisano 27 Kwietnia 2021 32 minuty temu, abtb napisał: Szacun za robotę i walkę z zestawem. Podziwiam umiejętność tłoczenia oszklenia. Za to wszystko daję dużego plusa Mały minus za zbiorniki - albo masz źle wklejone usterzenie albo są zamienione stronami bo "dłuższe" usterzenie poziome powinno iść w stronę kadłuba (do wewnątrz) Wiem ale z tym jest dość dziwna sprawa ponieważ albo Hasegawa dała otwór mocowania po niewłaściwej stronie albo ja coś spaprałem i skleiłem odwrotnie części zbiorników. Teraz chyba pozostaje mi skrócić zewnętrzne usterzenie i ucharakteryzować to wewnętrzne na to właściwe. Mniej będzie rzucać się w oczy. Cytuj
rhinoceros Napisano 27 Kwietnia 2021 Napisano 27 Kwietnia 2021 5 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Wiem ale z tym jest dość dziwna sprawa ponieważ albo Hasegawa dała otwór mocowania po niewłaściwej stronie albo ja coś spaprałem i skleiłem odwrotnie części zbiorników. Teraz chyba pozostaje mi skrócić zewnętrzne usterzenie i ucharakteryzować to wewnętrzne na to właściwe. Mniej będzie rzucać się w oczy. "I to jest słuszna koncepcja!" Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Napisano 27 Kwietnia 2021 2 godziny temu, rhinoceros napisał: "I to jest słuszna koncepcja!" Można by jeszcze spróbować odkleić zbiorniki i wyciąć otwory w prawidłowych miejscach ale zachodzi ryzyko uszkodzenia skrzydła. Cytuj
abtb Napisano 27 Kwietnia 2021 Napisano 27 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Można by jeszcze spróbować odkleić zbiorniki.................. Sugerowałbym raczej odcięcie części brzechwowej (tuż za skrzydłem, gdzie zbiornik przechodzi z kształtu cylindra w kształt stożka, nawet widać jakby linie podziałowa w tym miejscu) i zamianę stronami. Czeska piłka i będzie szybka operacja. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Napisano 27 Kwietnia 2021 40 minut temu, abtb napisał: Sugerowałbym raczej odcięcie części brzechwowej (tuż za skrzydłem, gdzie zbiornik przechodzi z kształtu cylindra w kształt stożka, nawet widać jakby linie podziałowa w tym miejscu) i zamianę stronami. Czeska piłka i będzie szybka operacja. To tez jest rozwiązanie do przemyślenia. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Napisano 27 Kwietnia 2021 4 godziny temu, abtb napisał: Sugerowałbym raczej odcięcie części brzechwowej (tuż za skrzydłem, gdzie zbiornik przechodzi z kształtu cylindra w kształt stożka, nawet widać jakby linie podziałowa w tym miejscu) i zamianę stronami. Czeska piłka i będzie szybka operacja. Zbiorniki udało mi się zdemontować bez szkody, przeniosłem otwory na właściwe miejsce i zaszpachlowałem te niewłaściwe i teraz zbiorniki czekają na podkład i metalizer. Nie powinno być śladów operacji :). Cytuj
wuwumaster Napisano 27 Kwietnia 2021 Napisano 27 Kwietnia 2021 Piękny vintage! Bardzo podoba mi się subtelne podkreślenie wypukłych podziałów Pozdrawiam! ww 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Napisano 27 Kwietnia 2021 2 godziny temu, wuwumaster napisał: Piękny vintage! Bardzo podoba mi się subtelne podkreślenie wypukłych podziałów Pozdrawiam Dziękuję :). Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Napisano 28 Kwietnia 2021 7 godzin temu, mig napisał: Bardzo ładny. Dzięki Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 27.04.2021 o 08:32, abtb napisał: Szacun za robotę i walkę z zestawem. Podziwiam umiejętność tłoczenia oszklenia. Za to wszystko daję dużego plusa Mały minus za zbiorniki - albo masz źle wklejone usterzenie albo są zamienione stronami bo "dłuższe" usterzenie poziome powinno iść w stronę kadłuba (do wewnątrz) Pozycja zbiorników na końcach skrzydeł poprawiona. Udało się je odkleić. Wyciąłem nowe otwory po właściwych stronach i po dokonaniu korekt i pomalowaniu zbiorniki trafiły na właściwe miejsca :). Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Staryfajter1954 3 Cytuj
jmx62 Napisano 3 Maja 2021 Napisano 3 Maja 2021 Sam śledzik cymes, aż ślinka cieknie Ale mam jedno pytanko, pisałeś o wiekowych (półwiekowych) kalkach, na górnych powierzchniach płatów przy kokardach widać wyraźnie kwadratowe pola o innym odcieniu, czy to są resztki filmu, czy może jakieś o innym odcieniu panele czy jeszcze coś innego. Pozostałości filmu widać np. przy numerach burtowych R-341. Nie czepiam się tylko grzecznie pytam. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 3 Maja 2021 Autor Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) 7 godzin temu, jmx62 napisał: Sam śledzik cymes, aż ślinka cieknie Ale mam jedno pytanko, pisałeś o wiekowych (półwiekodznaowych) kalkach, na górnych powierzchniach płatów przy kokardach widać wyraźnie kwadratowe pola o innym odcieniu, czy to są resztki filmu, czy może jakieś o innym odcieniu panele czy jeszcze coś innego. Pozostałości filmu widać np. przy numerach burtowych R-341. Nie czepiam się tylko grzecznie pytam. To ja grzecznie odpowiadam :), Kalkomanie mimo wieku położyły się całkiem dobrze a właściwie to nakładały się znakomicie co było dla mnie nie lada zaskoczeniem. Niestety ale spod numeru R-341 przebija film, którego nie udało mi się usunąć ani ukryć :(. Natomiast wspomniane przez Ciebie ciemniejsze kwadraty widoczne pod kokardami na górnych powierzchniach skrzydeł są celowo wymalowane na podstawie przeanalizowanych zdjęć. Edytowane 3 Maja 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj
mcrec1962 Napisano 3 Maja 2021 Napisano 3 Maja 2021 Te kwadraty pod kokardami - może to ślady po zamalowaniu znaków kanadyjskich? Duńczycy zakupili 15 maszyn CF-104 i 7 CF-104D ... A tak też bawiono się Starfighterami... https://www.facebook.com/AAA.LOVERS/videos/292639914094939 Można? Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 4 Maja 2021 Autor Napisano 4 Maja 2021 (edytowane) 5 godzin temu, mcrec1962 napisał: Te kwadraty pod kokardami - może to ślady po zamalowaniu znaków kanadyjskich? Duńczycy zakupili 15 maszyn CF-104 i 7 CF-104D ... A tak też bawiono się Starfighterami... https://www.facebook.com/AAA.LOVERS/videos/292639914094939 Można? Przeanalizowane zdjęcia pokazują te ciemniejsze kwadraty i nie bardzo wiem dlaczego je malowali? Może dla zwiększenia widoczności oznakowania przynależności państwowej ? Serio nie mam pojęcia na chwilę obecną. To jedno a drugie ta figura akrobacyjna to Touch roll and touch i kilku pilotów poniosło śmierć podczas jej wykonywania. W wielu państwach była zakazana i wykonywało ją tylko kilka osób na świecie. W wykonywaniu tej figury wyspecjalizował się belgijski pilot członek zespołu akrobacyjnego „Silvers” William “Bill” Ongena . Edytowane 4 Maja 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj
jmx62 Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 11 godzin temu, mcrec1962 napisał: Te kwadraty pod kokardami - może to ślady po zamalowaniu znaków kanadyjskich? Ale kanadyjskiej rondle były...jak to rondle - okrągłe. Bardziej pasowałoby gdyby były odkupione o Turcji, oni mieli kradwatowe znaki rozpoznawcze. Ale czy tak być mogło to nie wiem, nie moja bajka Cytuj
mcrec1962 Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 jmx62Ja też tylko domniemam.Znalazłem info ,że Duńczycy oprócz ''przydziałowych '' Lockheeda , dokupili od Kanady . Dania użytkowała F-104 do 1986 , a Turcja do 1996 ,więc o 10 lat dłużej...Kierunek zakupów raczej odwrotny ... Co tam , najważniejsze ,że kolejny ładny 'hering' gotowy! 1 Cytuj
jmx62 Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Jeszcze jedno pytanko do "śledzioroba", mam nadzieję, że Staryfajter1954 nie obrazisz się za takie określenie, jeżeli tak to z góry przepraszam. A pytanie jest o ...uwaga! morskie śledzie, nie, nie, nie, nie o ryby mi chodzi tylko wyczytałem w Aeroplanie 2/2019(137) że 3 sztuki były na testach w US NAVY!!! Może warto by takiego do kolekcji wrzucić? Cytuj
abtb Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 55 minut temu, jmx62 napisał: 3 sztuki były na testach w US NAVY!!! http://warbirdsnews.com/warbirds-news/fun-facts/lockheeds-navy-f-104-u-s-navy-markings.html Cytuj
jmx62 Napisano 4 Maja 2021 Napisano 4 Maja 2021 Ja tylko zacytowałem "Aeroplan". Zresztą odrzutowce to nie moja bajka, dla mnie jak nie ma śmigła to nie samolot 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi