Staryfajter1954 Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 (edytowane) Przedstawiam ukończony dziś model samolotu Lockheed F-104G Starfightet ze starożytnego zestawu Hasegawa (premiera rynkowa w 1963 roku) w edycji brytyjskiej firmy FROG. Przedstawiony na zdjęciach model pochodzi z pierwszej edycji FROGa, która miała miejsce w roku 1969. Różniła się ona od edycji późniejszej elementami podwozia głównego, które składało się z 6 elementów a w nowszych wydaniach z jednego o większej sztywności. Starałem się oddać jak najbardziej pudełkowy charakter modelu bez lubianej przeze mnie waloryzacji (jedynie osłona kabiny jest tłoczona ze względu na uszkodzenie oryginalnej oraz rurka Pitota wykonana z igieł do zastrzyków). Kalkomanie udało mi się wykorzystać oryginalne i nakładały się mimo swoich 50 lat bardzo dobrze co było dla mnie niemałym zaskoczeniem. Zapraszam do galerii ukończonego modelu . PS Dodałem nowe zdjęcia z prawidłowo zamontowanymi zbiornikami paliwa. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Staryfajter1954 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Superancki wydech Ci wyszedł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Nie przepadam za tą konstrukcją, ale model wyszedł świetny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Świetna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Szacun za robotę i walkę z zestawem. Podziwiam umiejętność tłoczenia oszklenia. Za to wszystko daję dużego plusa Mały minus za zbiorniki - albo masz źle wklejone usterzenie albo są zamienione stronami bo "dłuższe" usterzenie poziome powinno iść w stronę kadłuba (do wewnątrz) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 32 minuty temu, abtb napisał: Szacun za robotę i walkę z zestawem. Podziwiam umiejętność tłoczenia oszklenia. Za to wszystko daję dużego plusa Mały minus za zbiorniki - albo masz źle wklejone usterzenie albo są zamienione stronami bo "dłuższe" usterzenie poziome powinno iść w stronę kadłuba (do wewnątrz) Wiem ale z tym jest dość dziwna sprawa ponieważ albo Hasegawa dała otwór mocowania po niewłaściwej stronie albo ja coś spaprałem i skleiłem odwrotnie części zbiorników. Teraz chyba pozostaje mi skrócić zewnętrzne usterzenie i ucharakteryzować to wewnętrzne na to właściwe. Mniej będzie rzucać się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 5 minut temu, Staryfajter1954 napisał: Wiem ale z tym jest dość dziwna sprawa ponieważ albo Hasegawa dała otwór mocowania po niewłaściwej stronie albo ja coś spaprałem i skleiłem odwrotnie części zbiorników. Teraz chyba pozostaje mi skrócić zewnętrzne usterzenie i ucharakteryzować to wewnętrzne na to właściwe. Mniej będzie rzucać się w oczy. "I to jest słuszna koncepcja!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 2 godziny temu, rhinoceros napisał: "I to jest słuszna koncepcja!" Można by jeszcze spróbować odkleić zbiorniki i wyciąć otwory w prawidłowych miejscach ale zachodzi ryzyko uszkodzenia skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Można by jeszcze spróbować odkleić zbiorniki.................. Sugerowałbym raczej odcięcie części brzechwowej (tuż za skrzydłem, gdzie zbiornik przechodzi z kształtu cylindra w kształt stożka, nawet widać jakby linie podziałowa w tym miejscu) i zamianę stronami. Czeska piłka i będzie szybka operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 40 minut temu, abtb napisał: Sugerowałbym raczej odcięcie części brzechwowej (tuż za skrzydłem, gdzie zbiornik przechodzi z kształtu cylindra w kształt stożka, nawet widać jakby linie podziałowa w tym miejscu) i zamianę stronami. Czeska piłka i będzie szybka operacja. To tez jest rozwiązanie do przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 4 godziny temu, abtb napisał: Sugerowałbym raczej odcięcie części brzechwowej (tuż za skrzydłem, gdzie zbiornik przechodzi z kształtu cylindra w kształt stożka, nawet widać jakby linie podziałowa w tym miejscu) i zamianę stronami. Czeska piłka i będzie szybka operacja. Zbiorniki udało mi się zdemontować bez szkody, przeniosłem otwory na właściwe miejsce i zaszpachlowałem te niewłaściwe i teraz zbiorniki czekają na podkład i metalizer. Nie powinno być śladów operacji :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 27 Kwietnia 2021 Share Napisano 27 Kwietnia 2021 Piękny vintage! Bardzo podoba mi się subtelne podkreślenie wypukłych podziałów Pozdrawiam! ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2021 2 godziny temu, wuwumaster napisał: Piękny vintage! Bardzo podoba mi się subtelne podkreślenie wypukłych podziałów Pozdrawiam Dziękuję :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 28 Kwietnia 2021 Share Napisano 28 Kwietnia 2021 Bardzo ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 7 godzin temu, mig napisał: Bardzo ładny. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 28 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 27.04.2021 o 08:32, abtb napisał: Szacun za robotę i walkę z zestawem. Podziwiam umiejętność tłoczenia oszklenia. Za to wszystko daję dużego plusa Mały minus za zbiorniki - albo masz źle wklejone usterzenie albo są zamienione stronami bo "dłuższe" usterzenie poziome powinno iść w stronę kadłuba (do wewnątrz) Pozycja zbiorników na końcach skrzydeł poprawiona. Udało się je odkleić. Wyciąłem nowe otwory po właściwych stronach i po dokonaniu korekt i pomalowaniu zbiorniki trafiły na właściwe miejsca :). Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Staryfajter1954 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Maja 2021 Share Napisano 3 Maja 2021 Sam śledzik cymes, aż ślinka cieknie Ale mam jedno pytanko, pisałeś o wiekowych (półwiekowych) kalkach, na górnych powierzchniach płatów przy kokardach widać wyraźnie kwadratowe pola o innym odcieniu, czy to są resztki filmu, czy może jakieś o innym odcieniu panele czy jeszcze coś innego. Pozostałości filmu widać np. przy numerach burtowych R-341. Nie czepiam się tylko grzecznie pytam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 3 Maja 2021 Autor Share Napisano 3 Maja 2021 (edytowane) 7 godzin temu, jmx62 napisał: Sam śledzik cymes, aż ślinka cieknie Ale mam jedno pytanko, pisałeś o wiekowych (półwiekodznaowych) kalkach, na górnych powierzchniach płatów przy kokardach widać wyraźnie kwadratowe pola o innym odcieniu, czy to są resztki filmu, czy może jakieś o innym odcieniu panele czy jeszcze coś innego. Pozostałości filmu widać np. przy numerach burtowych R-341. Nie czepiam się tylko grzecznie pytam. To ja grzecznie odpowiadam :), Kalkomanie mimo wieku położyły się całkiem dobrze a właściwie to nakładały się znakomicie co było dla mnie nie lada zaskoczeniem. Niestety ale spod numeru R-341 przebija film, którego nie udało mi się usunąć ani ukryć :(. Natomiast wspomniane przez Ciebie ciemniejsze kwadraty widoczne pod kokardami na górnych powierzchniach skrzydeł są celowo wymalowane na podstawie przeanalizowanych zdjęć. Edytowane 3 Maja 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 3 Maja 2021 Share Napisano 3 Maja 2021 Te kwadraty pod kokardami - może to ślady po zamalowaniu znaków kanadyjskich? Duńczycy zakupili 15 maszyn CF-104 i 7 CF-104D ... A tak też bawiono się Starfighterami... https://www.facebook.com/AAA.LOVERS/videos/292639914094939 Można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 (edytowane) 5 godzin temu, mcrec1962 napisał: Te kwadraty pod kokardami - może to ślady po zamalowaniu znaków kanadyjskich? Duńczycy zakupili 15 maszyn CF-104 i 7 CF-104D ... A tak też bawiono się Starfighterami... https://www.facebook.com/AAA.LOVERS/videos/292639914094939 Można? Przeanalizowane zdjęcia pokazują te ciemniejsze kwadraty i nie bardzo wiem dlaczego je malowali? Może dla zwiększenia widoczności oznakowania przynależności państwowej ? Serio nie mam pojęcia na chwilę obecną. To jedno a drugie ta figura akrobacyjna to Touch roll and touch i kilku pilotów poniosło śmierć podczas jej wykonywania. W wielu państwach była zakazana i wykonywało ją tylko kilka osób na świecie. W wykonywaniu tej figury wyspecjalizował się belgijski pilot członek zespołu akrobacyjnego „Silvers” William “Bill” Ongena . Edytowane 4 Maja 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 11 godzin temu, mcrec1962 napisał: Te kwadraty pod kokardami - może to ślady po zamalowaniu znaków kanadyjskich? Ale kanadyjskiej rondle były...jak to rondle - okrągłe. Bardziej pasowałoby gdyby były odkupione o Turcji, oni mieli kradwatowe znaki rozpoznawcze. Ale czy tak być mogło to nie wiem, nie moja bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 jmx62Ja też tylko domniemam.Znalazłem info ,że Duńczycy oprócz ''przydziałowych '' Lockheeda , dokupili od Kanady . Dania użytkowała F-104 do 1986 , a Turcja do 1996 ,więc o 10 lat dłużej...Kierunek zakupów raczej odwrotny ... Co tam , najważniejsze ,że kolejny ładny 'hering' gotowy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Jeszcze jedno pytanko do "śledzioroba", mam nadzieję, że Staryfajter1954 nie obrazisz się za takie określenie, jeżeli tak to z góry przepraszam. A pytanie jest o ...uwaga! morskie śledzie, nie, nie, nie, nie o ryby mi chodzi tylko wyczytałem w Aeroplanie 2/2019(137) że 3 sztuki były na testach w US NAVY!!! Może warto by takiego do kolekcji wrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 55 minut temu, jmx62 napisał: 3 sztuki były na testach w US NAVY!!! http://warbirdsnews.com/warbirds-news/fun-facts/lockheeds-navy-f-104-u-s-navy-markings.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Ja tylko zacytowałem "Aeroplan". Zresztą odrzutowce to nie moja bajka, dla mnie jak nie ma śmigła to nie samolot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi