Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po krótkiej przerwie na pracę, bo pracować niestety trzeba męczę temat kabiny dalej.

Rozczłonkowałem kadłub by ułatwić sobie dostęp. Pokleiłem zgonie z instrukcją no i klops. Fotel wystaje ponad owiewkę!!!!

Trzeba było połowę części porozklejać i dopasowywać na nowo. Błąd nowicjusza.

Walka trwa.

DSC09105.JPG

DSC09107.JPG

DSC09108.JPG

• Like 1
Napisano (edytowane)

Oblaszkowane wzorowo 👍, ale skąd pomysł na cięcie kadłuba? Generalnie poszatkowany w modelu przez producenta kadłub najlepiej jest złożyć w pierwszej kolejności w całość na płaskiej powierzchni, nawet jeśli instrukcja mówi inaczej, a dopiero potem łączyć połówki kadłuba. Spodziewam się kłopotów z geometrią, oby nie. No i dokładasz sobie sporo roboty w niełatwym modelu. Trzymam kciuki.

Edytowane przez barszczo
Napisano

Zdjęcie brzucha z odkurzaczem posiadam, ale nie ma tam takiego elementu. Wychodzi że to góra. Ktoś może potwierdzić?

Czy do zeszlifowania?  IMG_3027.JPG.ecdb7362f6092774ecfaa419016074f4.JPG

Chodzi oczywiście o wlot.

Napisano
4 godziny temu, barszczo napisał:

Góra, okolice pitota. Na zdjęciach Xmena dobrze to widać, ma to być pod rurką.

Czy to tak ma wyglądać, czy to błąd modelarza, a może w tej wersji tak jest? 

Wiem że marudzę ale nie chcę zrobić takiego byka który będzie widać z kilometra.

982429090_Image-1(1).png.30da549fc8993f4238cbc3babb88ca75.png

Przepraszam za jakość, ale to z you tuba

Napisano (edytowane)

Ma byc tak jak napisał kolega

5 godzin temu, barszczo napisał:

Góra, okolice pitota. Na zdjęciach Xmena dobrze to widać, ma to być pod rurką.

strona pierwsza ,wpis kolegi jmx62 zdjęcie 8 swietnie widać wielkość górnego panelu osprzętu to przed wiatrochronem

Edytowane przez em
  • Thanks 2
Napisano

Witam,doloze swoje trzy grosze.Kiedys zbudowalem ten model-wypust EDUARD-ten maly panel na pierscieniu wlotowym powinien pasowac do "czujnika" po prawej stronie.Panele,ktore sa przed oslona/wiatrochronem kabiny dochodza do pierscienia i tu sie koncza.Wszelkie rysunki jakie przejrzalem potwierdzaja,niestety nie mam zdjec dosc wyraznych aby to pokazac.Powodzenia w dalszej budowie,jezeli potrzebujesz kolory kabiny czy podwozia to mam FS Standarts/POLSKIE SKRZYDLA nr 9/.Pozdrawiam Marek

Napisano
W dniu 5.05.2021 o 21:43, jmx62 napisał:

Te z Dęblina są OK ale są nudne, te ze służby są git👍

Wydłubane w necie(nie są moją własnością)

Bardzo fajne zdjecia.

@jacek

A moze tak z bomba atomowa?

Wszak do tego celu sluzyc mialy te nasze Su-7.

Pzdr.

Jaro

Napisano
10 godzin temu, marek mochalski napisał:

Witam,doloze swoje trzy grosze.Kiedys zbudowalem ten model-wypust EDUARD-ten maly panel na pierscieniu wlotowym powinien pasowac do "czujnika" po prawej stronie.Panele,ktore sa przed oslona/wiatrochronem kabiny dochodza do pierscienia i tu sie koncza.Wszelkie rysunki jakie przejrzalem potwierdzaja,niestety nie mam zdjec dosc wyraznych aby to pokazac.Powodzenia w dalszej budowie,jezeli potrzebujesz kolory kabiny czy podwozia to mam FS Standarts/POLSKIE SKRZYDLA nr 9/.Pozdrawiam Marek

Właśnie miałem pytać o kolory. Jestem zainteresowany kupnem lub wypożyczeniem. Proszę o propozycję, dogadamy się.

Napisano
9 godzin temu, pepociufakers napisał:

Bardzo fajne zdjecia.

@jacek

A moze tak z bomba atomowa?

Wszak do tego celu sluzyc mialy te nasze Su-7.

Pzdr.

Jaro

Ciekawy pomysł. To by było trudne jak budowa samego modelu ale z planami i zdjęciami byłby mega problem. Nie wiem czy bym podołał. Prawdziwe modelarskie wyzwanie.

Napisano

Wszyscy na tym forum jesteście jedwabiści 👏 jeśli chodzi o pomoc i pomysły.  Co prawda budżet zamknięty, ale jak patrzę na te swoje zestawowe uzbrojenie, zbiorniki i koła to mi się płakać chce.

Suczka z takim uzbrojeniem na półce wyglądałaby na prawdę zacnie. Trzeba to będzie przemyśleć jeszcze raz. Zostało by jeszcze pytanie o konfigurację do misji z taką bombką. Zakładam że zbiorniki podwieszone ale reszta, czyli wyrzutnie i rakiety zostaje na ziemi. Na zdjęcia pewnie nie ma co liczyć bo tajemnica, ale może jakiś schemat?

Dzięki; 

Napisano (edytowane)

KDłubanina trwa.

Powoli zaczyna mi się to składać w całość. Nie wyobrażam sobie spasowania tej kabiny bez jej odcięcia, tyle jest niedopasowanych elementów.

Zdjęcia z telefonu, ale dzięki temu zbliżenia wychodzą lepiej.IMG_3029.thumb.JPG.a2c14d9b75dd7b13798fbc9e4976a6ec.JPG

Te pasy to chyba pogięło.

Jeszcze biodrowe, potem demontaż do malowania i mamy piontolongo, czyli weekend! 

IMG_3031.JPG

IMG_3032.JPG

Edytowane przez jacek
Napisano (edytowane)
W dniu 13.05.2021 o 22:31, pepociufakers napisał:

@jacek A moze tak z bomba atomowa?

Wszak do tego celu sluzyc mialy te nasze Su-7

Nie pamiętam w którym numerze "Lotnictwa z szachownicą" był o tym artykuł, nawet chyba zamieszczono rysunek takiej Suczki z bombą atomową.

Edytowane przez jmx62
  • Like 1
Napisano (edytowane)
W dniu 14.05.2021 o 16:08, jmx62 napisał:

Nie pamiętam w Toruń numerze "Lotnictwa z szachownicą" był o tym artykuł, nawet chyba zamieszczono rysunek takiej Suczki z bombą atomową.

Fakt, przypomniałeś mi 👍. Numer 8. Jest rysunek Su-7U i dokładny plan belki BD3-56FNM z wymiarami. Mocowana była pod kadłubem tylko po lewej stronie:

Fragment rysunku zamieszczony tylko do dyskusji.

Edytowane przez barszczo
Napisano

Witaj Jacek,podam kolory wg autora ksiazki POLSKIE SKRZYDLA 9,wg standartow FS.Panel przeciw odblaskowy przed wiatrochronem i pasy na skrzydlach/szer 630 mm/-chodniki-FS 35526 szaro niebieski,golenie podwozia FS 35526,komory podwozia FS 24432,26187/jasno szare/kabina wewnatrz FS 35526,felgi kol/fabrycznie/FS24227,przemalowane po remontach FS 34108,oslony "elektroniki" FS34108,przemalowane na FS 34058.Caly samolot po remoncie byl pomalowany na srebrno FS 17178.Tablica przyzadow byla czarna/ja uzywam INTERIOR BLACK a zegary maluje czarny lud daje kalkomanie/Mam nadzieje,ze sie przyda,pozdrawiam Marek

• Thanks 1
Napisano

uzupelnienie-panel przeciwodblaskowy przed wiatrochronem byl malowany do pierscienia wlotowego,sam pierscien juz nie,odcien pierscienia byl ciemniejszy od koloru calego platowca.Pozdrawiam,Marek

Napisano

Troszkę utarłem noska temu samolotu, czyli rurka pitota i brzusiu gotowy.

Skrzydełka schną.

IMG_3039.JPG

IMG_3040.JPG

IMG_3041.JPG

• Like 2
Napisano (edytowane)

Pomocy koledzy, bo zupełnie się gubię.

Nie mam pewności co do kolorów farb . Maluję Mr.Hobby seria H. 

Co prawda kolega Marek Mochalski podał mi nr. FS ale nie mogę ich odnieść do Gunze. Chodzi o wnętrze ( tu pasuje mi light blue H64 ), wnęki podwozia, zieleń na sożku wlotowym i usterzeniu pionowym i kołpaki kół, oraz panel przeciw odblaskowy.

Jeszcze pytanie o znacznik do nitowania, a raczej o rozmiar najlepszy do skali 1/48? Do wyboru 1/4, 7/16 lub 5/16.

Edytowane przez jacek
Napisano

Jak żyć, Jak????

O ile góra jest w miarę to dół poraża. To po wstępnym szlifowaniu. Nie mam pomysłu jak to załatać, a tu jest tak ze wszystkim. Części trzeba przerabiać albo produkować od zera. Nie zdążę do emerytury tego poskładać.

IMG_3042.JPG

Napisano
21 godzin temu, jacek napisał:

Pomocy koledzy, bo zupełnie się gubię.

Nie mam pewności co do kolorów farb . Maluję Mr.Hobby seria H. 

Co prawda kolega Marek Mochalski podał mi nr. FS ale nie mogę ich odnieść do Gunze. Chodzi o wnętrze ( tu pasuje mi light blue H64 ), wnęki podwozia, zieleń na sożku wlotowym i usterzeniu pionowym i kołpaki kół, oraz panel przeciw odblaskowy.

Jeszcze pytanie o znacznik do nitowania, a raczej o rozmiar najlepszy do skali 1/48? Do wyboru 1/4, 7/16 lub 5/16 cala.

Napisano

No cóż, mieszałem, mieszałem i wyszło coś takiego.

Czy zbliżyłem się do oryginału, oceńcie sami. Alternatywa to Gunze H-51 na focie poniżej.

IMG_3047.JPG

IMG_3048.JPG

f11ec961846c4133959a099e485889b116cef065.png

940_rd.jpg