Juffre Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Hej, szukam jakiegoś taniego a w miarę dobrego statywu do mojego aparatu. Jedynym zastosowaniem będzie fotografowanie modeli. Z racji mocno ograniczonego wykorzystania nie szukam profesjonalnych urządzeń. Czy poleci ktoś tani statyw, który oferuje w miarą przyzwoitą jakoś wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 23 minuty temu, Juffre napisał: taniego a w miarę dobrego statywu do mojego aparatu. Może taki: https://allegro.pl/oferta/mobilny-statyw-foto-futeral-na-aparat-telefon-8060493283 Mam już chyba ze trzy lata i nadal jest w jednym kawałku i całkiem dobrze się trzyma. Nawet zdjęcia w "terenie" robiłem i jakoś nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Za 2-3 dni powinienem dostać w ręce statyw Velbon EX-630, to może podpowiem Mam Velbon CX-460 Mini jakościowo jest super, tylko za mały i nie ma jak robić zdjęć tego co na biurku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Ja mam taki: https://velbon.net/product/cx-ex/ex-888.html I jest właśnie "przyzwoity". Cena ok 180 PLN Zastanów się jeszcze jaka wysokość statywu jest ci potrzebna, bo to też ma spory wpływ na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) 34 minuty temu, abtb napisał: Może taki: https://allegro.pl/oferta/mobilny-statyw-foto-futeral-na-aparat-telefon-8060493283 Mam już chyba ze trzy lata i nadal jest w jednym kawałku i całkiem dobrze się trzyma. Nawet zdjęcia w "terenie" robiłem i jakoś nie było problemów. Mam coś bardzo podobnego. Niesty pekł w nim plastik odpowiadający za wysunięcie aparatu do góry. Szukam czegoś mocniejszego. Ale dzięki za propozycję Cena oczywiśćie jest mocno kusząca 32 minuty temu, Tap-chan napisał: Za 2-3 dni powinienem dostać w ręce statyw Velbon EX-630, to może podpowiem Mam Velbon CX-460 Mini jakościowo jest super, tylko za mały i nie ma jak robić zdjęć tego co na biurku. 28 minut temu, Fixer napisał: Ja mam taki: https://velbon.net/product/cx-ex/ex-888.html I jest właśnie "przyzwoity". Cena ok 180 PLN Zastanów się jeszcze jaka wysokość statywu jest ci potrzebna, bo to też ma spory wpływ na cenę. Fajne propozycje Oczywiście myślałem o czymś tańszym tak do 100zł ale przemyślę wasze propozycje EDIT: Sprawdziłem swój dotychczasowy statyw. Ma on oko 125cm. Jak z niego ostatnio korzystałem to okazał się odrobinę za krótki. Wychodzi na to, że musiałbym celować w okolice przynajmniej 150cm. Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Parę lat (w 2015) temu kupiłem statyw Arkas WT 3750. Zakres 60-160 cm, głowica ruchoma we wszystkich osiach ( pełny obrót, pełny uchył góra-dół, uchył poziom-pion 90 st.). I jak komuś potrzebne dwie poziomnice i hak na środkowym słupku (do czego - nie wiem, ponoć w/g instrukcji do podwieszenia dociążenia). Dałem 9 dych. Do domu wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 3 godziny temu, Baas ArK napisał: hak na środkowym słupku (do czego - nie wiem, ponoć w/g instrukcji do podwieszenia dociążenia dokładni po to on jest w domu czy ogródku się raczej nie przyda ale w terenie niezastąpiony. Szczególnie gdy się robi foty w bardzo nierównym terenie (na skałkach) albo nocą z długim naświetlaniu, gdzie statyw z aparatem stoją solo (a jeszcze z kadrowaniem w pionie więc z mimośrodowym obciążeniem) bo nie da się wtedy cykać "ręcznie" nawet na statywie tylko stosuje się spust na wężu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Ja pochwalę produkty firmy Manfrotto. To profesjonalna firma ale ma w swojej ofercie także statywy dla amatorskich zastosowań. Są nie do zdarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 @RAV Bardzo Ci dziękuję za ten wyczerpujący post Zdaję sobie sprawę, że można przebierać w wielu ofertach szukając odpowiedniego sprzętu. Zdecydowałem się jednak na Velbon EX-630. Potrzebuję tego statywu do modeli, raczej bez większego zastosowania poza domem. Ten zakup już znacznie przekroczył planowanuy przeze mnie budżet Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pomoc w dobobrze sprzętu Wasze opinie mnie skutecznie zainteresowały Velbonem. Zobaczymy co to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi