Skocz do zawartości

Bell UH-1H Iroquois, Hasegawa, 1:72

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Obrobiłem z nadlewek pierwszą partię części do pomalowania. Zastosowałem także podkład Mr. Finishing Surfacer 1500 Gray.

Pierwsze obrobione części - z podkładem.JPG

• Like 1
Napisano

Cześć!

Hełm SPH-4:

sph-helicopter-flight-helmet-gentex_1_42

Biały tylko w czasach pokoju, w warunkach wojennych kazali przemalować, chociaż załogi i tak malowały na nich różne wzorki.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Like 3
Napisano

Cześć!

Z tego, co mi się wydaje to fotele mają materiałowe, chyba nylonowe obicia, czerwone w czasie pokoju i oliwkowozielone w warunkach wojny.

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Dzięki za zdjęcia. Powinienem bardziej przykładać się do tego jak naprawdę wyglądają elementy modelu w rzeczywistości. U mnie na razie jest tak że maluję kolorami z instrukcji. Tam był ten czerwono-brązowy kolor do którego dodałem efekt postarzałej skóry. Na przyszłość muszę więcej oglądać prawdziwych zdjęć.

• Like 2
Napisano

Mając taką dokumentację jaką wrzucił kolega Robertas można by zastanowić się nad budową od podstaw modelu samego fotela np. w skali 1/9 tak jak kiedyś powstała linia modeli kokpitów. Ciekawie by to mogło wyglądać.

Napisano

Zakończyłem prace nad kokpitem. Zastosowałem różne farby firmy TAMIYA lub Vallejo. Figurki dostały czarny wash i potem jaśniejszy "dry brush". Całość pokryłem matowym lakierem. Trzeba teraz będzie malować boczne wewnętrzne ściany kadłuba szarym kolorem i zamykać kadłub. Potem szpachlówka i wygładzanie papierem ściernym.

Cockpit and paints.jpg

Napisano (edytowane)

Takie mam rzeczy do przodu z helikopterem. Wkleiłem szybki za pomocą Clearfixu. Żeby nie wpadały one do środka przy wklejaniu zrobiłem malutkie kuleczki z patafixu i przymocowałem z tyłu w rogach szybek. Poczekałem aż szybki złapią i zamaskowałem na razie dwie szybki Maskolem brytyjskiej firmy Humbrol. Jedno okno jest bardziej złożone. Trzeba pomalować w nich profile które łączą aż trzy szyby w Hueyu. Natomiast wnętrze pomalowałem już ręcznie mieszanką białego i czarnego. Szybki nie są najlepszej jakości. W ogóle to model jest sprzedawany jako odlew starego modelu z roku 1971, tak więc na jakość nie można liczyć ale nie o to w tym chodzi.

Windows and masks.jpg

Edytowane przez Stalooki
Napisano

Cześć!

Szkło można by przepolerować... Ale niestety, w tym modelu przednia szyba tak czy inaczej nie będzie wyglądać dobrze.

Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Skleiłem kadłub i zaszpachlowałem ubytki. Rzeczywiście trochę to mydło jest. Model z wyprasek z 1971 roku. Może uratuje się go malowaniem. Spróbuję wyraziście pomalować i może coś z tego będzie.

Złożony i zaszpachlowany kadłub.jpg

Napisano

Może to tylko takie złudzenie z góry że tak wysoko stoi. Ja standardowo go położyłem i stał równo. Teraz pomalowałem podkładem, czekam do jutra i położe pierwszą farbę kamuflażu aerografem. Pomaluję go w wersji japońskiej. Resztę kamuflażu pomaluję ręcznie pędzelkiem.

Japan UH-1.jpg

Podkład - stanowisko malarskie.JPG

Podkład.JPG

• Like 2
  • Super Moderator
Napisano
Godzinę temu, Stalooki napisał:

Resztę kamuflażu pomaluję ręcznie pędzelkiem.

A dlaczego nie aerografem? Tym bardziej, że masz taki piękny aerograf.

Napisano
12 godzin temu, Stalooki napisał:

Może to tylko takie złudzenie z góry że tak wysoko stoi. Ja standardowo go położyłem i stał równo. Teraz pomalowałem podkładem, czekam do jutra i położe pierwszą farbę kamuflażu aerografem. Pomaluję go w wersji japońskiej. Resztę kamuflażu pomaluję ręcznie pędzelkiem.

Japan UH-1.jpg

Podkład - stanowisko malarskie.JPG

Podkład.JPG

Ten japończyk na twoim zdjęciu to  Huey II, albo TH-1H. Ma korpus od UH-1N i silnik od UH-1H. 

1613953.thumb.jpg.786086bdc4c3f57eebc66e77bde0d27c.jpg33039430403_7bd4ae45f4_b.thumb.jpg.1dc0b2c41c6e2468d4f2f3433e0fcbdc.jpg

A to japonsky UH-1J.

misawa-361b.jpg.6b2e31234fb0ca8004f31158a7603b73.jpg

Napisano
13 godzin temu, Marcin Rogoza napisał:

Skąd takie fajne i szczegółowe opracowanie ?

Z manualu na UH-1D. Nie pamiętam teraz z kont to sciongnielem, z jakiej strony internetowej.

Napisano
W dniu 11.08.2021 o 23:31, jawkers napisał:

A dlaczego nie aerografem?

No bo właśnie się zastanawiam. Żeby pomalować kamuflaż aerografem musiałbym robić maski a tego mi się nie chce. Albo spróbuję pomalować z ręki aerografem bo aerograf jest naprawdę fajny i maluje cieńkie linie pomimo dyszy 0.35

Napisano

Chyba muszę powrócić do fotografowania na szarym tle a nie na tych kolorowych. Myślałem że to doda takiego kolorytu ale te kolorowe tła odbijają światło i odbija się na modelu. Zaburza to kolory.

Podkład.JPG

Powrót szarego tła.JPG