TAW Napisano 29 Września 2021 Autor Share Napisano 29 Września 2021 Przygotowanie do kamuflażu. Klasycznie bez cudowania preshading - panel lightning, na gumowych fartuchach pseudo marmurki (prawdopodobnie znikną przy brudzeniu ). Parę detali podmalowane pędzlem, parę innych będę podkreślał na końcowym etapie suchym pędzlem z farba olejną. Opaski na zbiornikach błotnikowych i osłony termicznej lufy będę tłumił jakimś ciemnym filtrem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Października 2021 Autor Share Napisano 1 Października 2021 Narazie jest mocno wyrazisty, pastelowy i bajkowy ale oleje zrobią swoje. Z prawej strony na kadłubie zapomniałem jednego pasemka ciemnej zieleni, ale tego już nie będę poprawiał bo nowa warstwa nie nadpisze mi się odpowiednim kolorem i więcej z tego byłoby szkody niż pożytku. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 I don't know, but I believe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 nawet całkiem niezły też róż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 8 godzin temu, Rack napisał: I don't know, but I believe . Tak właśnie myślałem, że jak ktoś nie oglądał pierwszego odcinka to pomyśli, że sobie jaja robię. Dla przypomnienia jedynie w celu dyskusji. 7 godzin temu, M.A.V. napisał: nawet całkiem niezły też róż Bo prawdziwy mężczyzna się różu nie boi Kolor jest teraz zbyt różowy/fioletowy ale biedronka z ochry i bieli mu dobrze zrobi. Poza tym był mieszany z błyszczących farb i po lakierze matowym będzie mniej intensywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 (edytowane) 6 godzin temu, TAW napisał: Tak właśnie myślałem, że jak ktoś nie oglądał pierwszego odcinka to pomyśli, że sobie jaja robię. Dla przypomnienia jedynie w celu dyskusji. Jesteś pewien, że to właściwy kolor? nie śledziłem nigdy myśli chińskiej, ale to się mi nie klei może się mylę, ale ja bym tą poświatę kładł na karb słabego zdjęcia. Wydaje mi się, że to jakiś kolor ziemisty mimo wszystko... Edytowane 2 Października 2021 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 1 godzinę temu, x_bandit napisał: Jesteś pewien, że to właściwy kolor? nie śledziłem nigdy myśli chińskiej, ale to się mi nie klei może się mylę, ale ja bym tą poświatę kładł na karb słabego zdjęcia. Wydaje mi się, że to jakiś kolor ziemisty mimo wszystko... Ja też nie znam się za bardzo na chińskich militariach ale mnogość ich wzorów kamuflażów i używanych do tego kolorów pokazuje, że raczej nie mają zahamowań. Jest też zestaw z kolorem purple grey do Chińszczyzny. Na pewno w tym momencie mam za dużo purple a za mało grey ale olejami będę próbował się do tego zbliżać. A jak się nie uda to... też będzie piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 (edytowane) 11 minut temu, TAW napisał: Na pewno w tym momencie mam za dużo purple a za mało grey ale olejami będę próbował się do tego zbliżać. A jak się nie uda to... też będzie piękny Rozumiem dlaczego. Nie wiem tylko czy oleje dadzą radę tak mocnemu różowi jak ten na kołach, ja zachowawczo może, poleciałbym to już na tym etapie lekko brązem jakimś ziemistym. Nie wiem dlaczego AK nazwało to purple grey - może i purple, ale czy na pewno grey? 3mam kciuki i respect za podejście Edytowane 2 Października 2021 przez x_bandit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 3 godziny temu, x_bandit napisał: Nie wiem tylko czy oleje dadzą radę tak mocnemu różowi jak ten na kołach, ja zachowawczo może, poleciałbym to już na tym etapie lekko brązem jakimś ziemistym. I tak zrobię - opryskam koła tamka flat earth. 3 godziny temu, x_bandit napisał: 3mam kciuki i respect za podejście A podejście mam takie bo to prosty modelik za 80 złotych, żadnych blach i żywic nie pakowałem więc just4fun. Jak będzie różowy to mnie zjedziecie w galerii ale za to córce będzie się podobał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Spoko mojego malowała dziewczyna obecnie żona i to pierwszy raz od ręki miał być różowy ale nie dałem. Ogólnie twój model bajka:) tak jak pisałeś - wash załatwi sprawę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Października 2021 Autor Share Napisano 4 Października 2021 11 minut temu, SnajperTBG napisał: Spoko mojego malowała dziewczyna obecnie żona i to pierwszy raz od ręki No to super debiut miała Potencjał ma! Skoro mieliście przyjemność z tym modelem to przy okazji spytam jak te kalki HB się układały w zagłębienia bo nigdy z nimi nie miałem styczności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Kalki akurat ja kładłem i używałem płynów wamodu i kładły się na 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Października 2021 Autor Share Napisano 6 Października 2021 (edytowane) No to wspaniale bo też używam Wamodowskich. Tylko, że prawdopodobnie jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem unikalnej serii z zamienionymi etykietami - raz sobie kalki zniszczyłem. Żeby mieć pewność to zapytam: płyn o zapachu octu powinien być chyba pod kalki? Bo u mnie ten octowy opisany jest jako na kalki... Edytowane 6 Października 2021 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 6 Października 2021 Share Napisano 6 Października 2021 38 minut temu, bulik58 napisał: Ja pindole, ile to trzeba wiedziec zeby kupic zwykly plyn do kalek , jak sie to rozniesie to MIG AK i podobne firmy wydadza poradniki dla modelarzy : W jaki sposob kupic plyny do kalek. Na samym poczatku zamiast spisu tresci bedzie opisane co musisz miec ze soba aby kupic ww plyny 1,okulary 2.umiec czytac ze zrozumieniem 3.sprawdzic etykiete (jaka to seria) 4.przeczytac opis 5.umiec liczyc (zeby wiedziec ile to 1 lub dwa) 6.chusteczki do nosa 7.sprawdzic zapach ( gorzej jak ma sie katar) 8.itp.itp 9. i po godzinie z bolem glowy od wachania szczesliwym wyjsc ze sklepu modelarskiego Czyli w mysl ponizszej zasady Bulik pozamiatałeś system tym poradnikiem leżę i płaczę ze śmiechu Cicho - psssttt !Nie podpowiadaj bo wydadzą płyny do kalek w ilości 20 i 2 poradniki jak ich używać A tak serio to ten dający octem to ten mocniejszy płyn na kalki Bo mają 2 rodzaje - pod kalki i na kalki Dla mnie jeden pies bo do kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Października 2021 Autor Share Napisano 7 Października 2021 Nie wiem w jaki sposób miałby mi ten poradnik być przydatny skoro robię wszystko jak trzeba i dzieje się źle. Nałożyłem płyn "pod kalki" a potem zsunąłem w to miejsce kalkomanię i zaczęła się marszczyć w czasie układania po trzech sekundach a rzekomy "płyn na kalki" (ten octowy) nie rozmiękczał jej prawie wcale. Po nałożeniu płynu "pod kalki" dopiero zaczęła siadać w zagłębienia. Nie miałem nigdy żadnych innych płynów do kalkomanii wiec nie wiem jak powinny pachnieć płyn pod i jak na kalki. Na forum sklepu modelarskiego natrafiłem na takie wpisy i jeszcze na jednym innym forum i chciałem potwierdzić tutaj tą informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 15 godzin temu, TAW napisał: No to wspaniale bo też używam Wamodowskich. Tylko, że prawdopodobnie jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem unikalnej serii z zamienionymi etykietami - raz sobie kalki zniszczyłem. Żeby mieć pewność to zapytam: płyn o zapachu octu powinien być chyba pod kalki? Bo u mnie ten octowy opisany jest jako na kalki... Tak, ten o zapachu octu to płyn pod kalki. Też miałem zamienione etykiety. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Października 2021 Autor Share Napisano 7 Października 2021 3 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: Tak, ten o zapachu octu to płyn pod kalki. Też miałem zamienione etykiety. Dzięki za potwierdzenie tego przypuszczenia co do zamienionych etykiet. Dość trudno znaleźć informacje na temat tych płynów Wamodu bo chyba mało ludzi ich używa albo nie chcą się chwalić, że spiprzyli tak prostą czynność jak liczenie do dwóch i nakładanie kalkomanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Października 2021 Autor Share Napisano 7 Października 2021 (edytowane) Jak sam widzisz, żadna logika tu nie działa kiedy dostajesz produkt niezgodny z opisem. I wtedy trzeba wąchać. Edytowane 7 Października 2021 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 7 godzin temu, TAW napisał: Dzięki za potwierdzenie tego przypuszczenia co do zamienionych etykiet. Dość trudno znaleźć informacje na temat tych płynów Wamodu bo chyba mało ludzi ich używa albo nie chcą się chwalić, że spiprzyli tak prostą czynność jak liczenie do dwóch i nakładanie kalkomanii Dawno temu, w 2014r. w moim warsztacie T-34, kolega jiad napisał, gdy wspomiałem, że miałem problem z płynami Wamodu: "Z płynami WAMODu do kalek polecam spróbować użyć odwrotnie. Ten o zapachu octu pod kalki. U mnie dało niezły efekt. " Płyny kilka razy później stosowałem wg tego zalecenia i było całkiem dobrze. Mam je zresztą do dziś, może niedługo spróbuję znowu je wykorzystać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Października 2021 Autor Share Napisano 7 Października 2021 A tutaj mój wpis z warsztatu T-90. Luty 2020 i wciąż był ten sam problem z "zamienionymi etykietami"? Przez 6 lat?? Może to nie zamienione etykiety tylko źle opracowana formuła? Tak czy inaczej płyn "pod kalki" zawsze mi się dobrze sprawdzał na kalki a z przygotowania powierzchni tym drugim płynem porostu zrezygnowałem. Jak zapryskam go GXem to zrobię testy z tym octem "niby na kalki" ale pod kalki. W dniu 15.02.2020 o 18:21, TAW napisał: Zvezda ma bardzo fajne kalki, chyba najlepsze z jakimi miałem do tej pory do czynienia. Dobry kompromis między wytrzymałością i plastycznością a do tego całkiem cienkie. Po wcześniejszych testach potraktowane płynem "Pod Kalki" Wamodu, ale nie tak jak nakazuje sztuka lecz już na nałożone kalkomanie i dociskane kołeczkiem do uszu. Taki sposób dawał mi najlepsze efekty na testach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 8 minut temu, TAW napisał: Może to nie zamienione etykiety tylko źle opracowana formuła? Może być tak jak napisałeś. Odwrotne zastosowanie płynów sprawdziło w praktyce już wielu z nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 10 Października 2021 Share Napisano 10 Października 2021 Zwezda dobre kalki? Moje trochę leżały zanim je przykleiłem, ale to najgorsze jakie do tej pory używałem. Sztywne, brzegi się pomarszczyły, tak że nawet na prostej powierzchni był z nimi problem. A kleiłem EMHARa, cud miód i orzeszki. Stary popękany, naprawiony specjalną miksturą Dragon dał radę. Ale nie Zwezda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 No to albo Ty miałeś trefne albo ja miałem wybitne. Tak naprawdę każde kalki dobre, które nam dobrze leżą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Stan na dziś. Świecimy się, jesteśmy po kalkach i washu-płukance. Kalki siadły dobrze. Wamodowskie płyny działają jak złoto tylko w odwrotnej kolejności. Pamiętajcie - ocet jest pod kalki. Chińczycy słyną nie tylko z produkcji masowej ale też z przesądności. Nikt nie chciałby jeździć czołgiem z czwórką w numerze bo po chińsku brzmi podobnie jak słowo 'umierać'. Za szczęśliwe liczby uważa się 6 i 9 (a to świntuszki ) a w szczególności 8, którą wymawia się podobnie do 'wzbogacać się'. Dlatego właśnie taki numer wybrałem . Wypijmy wiec za nasze dzieci, żeby miały bogatych rodziców Zadanie na następny raz to przytłumić kolory i wprowadzić trochę zamieszania Edytowane 10 Listopada 2021 przez TAW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 Poszły pierwsze oleje. Tak jak pisałem zadaniem było wypłowić kolorki (a szczególnie ten najbardziej męski) i wprowadzić trochę "zamieszania". Myślę, że teraz ten purple-grey wygląda całkiem blisko tego czym ma być. Jak już to ostygnie to zamierzam dać trochę mokrych akcentów. Osłonę jarzma będę będę malował jeszcze raz bo mi jakoś nie leży. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi